Politinių konfliktų atgarsiai Berlyno kino festivalyje – uždraudė rodyti Rusijos ir Irano valdžios remiamus filmus

Prieš 1 metus 50

Berlyne prasidėjusiame kino festivalyje dominuoja politiniai konfliktai. Programoje atsispindi Irano protestų už laisvę ir karo Ukrainoje tema. Šiais metais festivalis uždraudė rodyti Irano ir Rusijos vyriausybių remiamus filmus. 

Berlyne prasidėjęs kino festivalis Berlinalė, kaip ir jame rodoma dokumentika, atspindėjo sudėtingiausius paskutinių metų pasaulio įvykius.

Nuo prie raudonojo kilimo prisiklijavusių klimato aktyvistų iki įžanginę kalbą sakiusio Ukrainos prezidento.

„Daugelį metų Potsdamo aikštę skrodė Berlyno siena. Ji skyrė Vakarų ir Rytų Berlyną. Šiandien Rusija nori pastatyti tą pačią sieną Ukrainoje“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V. Zelenskis, buvęs aktorius, dabar atsakingas už kariaujančios valstybės likimą, sako, kad kinas gali pasirinkti – kovoti prieš blogį arba išlikti neutralus, bet tylėti prilygsta palaikyti tironiją.

Aktorius ir filmų kūrėjas Seanas Pennas naują V. Zelenskio vaidmenį, šį kartą kare, įamžino ir naujoje dokumentikoje. Premjera šiandien rodoma festivalyje.

„Filmas, iš pradžių buvęs įnoringu pasakojimu apie komiką aktorių, tapusį prezidentu, tapo visiškai kita istorija. Grįžome į Ukrainą ir su V. Zelenskiu susitikome karo išvakarėse vasario 23-iąją. Sutarėme susitikti kitą dieną. Ir viduryje nakties prasidėjo raketų smūgiai. Bet jis susitikime sudalyvavo. Taip neįtikėtinai jis ir perrašė mūsų istoriją...“, – mini
aktorius ir režisierius S. Pennas.

Šių metų Berlinalės dėmesio centre – protestai už laisvę ir moterų teises Irane bei karas Ukrainoje.

Irano ir Rusijos vyriausybių remiami filmai išbraukti iš repertuaro.

„Priėmę precedento neturintį sprendimą, nusprendėme nekviesti ir neleisti dalyvauti Europos filmų mugėje kompanijoms, remiamoms Irano ar Rusijos vyriausybių. Taip pat kiekvienu konkrečiu atveju vertinome žurnalistų, atvykstančių iš Irano ir Rusijos, prašymus, nes žinome, kad tai labai jautrus klausimas ir kai kurie čia esantys režisieriai kurdami filmą rizikuoja savo gyvybe“, – teigia festivalio kūrybos direktorius Carlo Chatrianas.

Berlinalės festivalis vyks iki vasario 26-osios.

Skaityti visą pranešimą