„Politico“: Lenkija tapo viena svarbiausių JAV partnerių Europoje

Prieš 1 metus 59

Lenkija turi ambicingų planų stiprinti savo karines pajėgas ir sukurti didžiausią žemyninėje Europoje kariuomenę, kuri jau dabar laikoma viena geriausių kontinente. Ir sąjungininkai tai pastebi. „Lenkija tapo viena svarbiausių mūsų partnerių žemyninėje Europoje“, – leidiniui „Politico“ sakė aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas.

Anot jo, Lenkija vaidina itin svarbų vaidmenį remiant Ukrainą ir priimant Baltijos šalių gynybos elementus.

Tradicinė JAV sąjungininkė regione yra Vokietija, kuri ir toliau logistikos ramstis, tačiau nesibaigiančios Berlyno diskusijos kaip gaivinti ir vystyti šalies karines pajėgas, strateginės vizijos neturėjimas, pakirto šalies efektyvumą partnerių akyse.

Tuo tarpu Varšuva žada didinti finansavimą gynybai nuo 2,4 proc. BVP iki 5 proc., iki 2035-ųjų surinkti 300 tūkst. personalo dydžio kariuomenę. Šalis taip pat įsigyja naujų tankų, lėktuvų, haubicų, kitų ginklų.

„Lenkai turi gerokai pozityvesnį požiūrį į savo kariuomenę, nei Vokietija, nes jie turėjo kautis už savo laisvę. (...) Kariniuose ratuose niekas nekvestionuoja Lenkijos kariuomenės kokybės“, – „Politico“ sakė Europos užsienio reikalų tarybos (ECFR) analitikas Gustavas Gresselis.

Tačiau Lenkija nesugeba panaudoti savo įtakos politikoje dėl konfliktų šalies viduje, valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos konfliktų su Europos Sąjungos institucijomis.

„Man susidaro įspūdis, kad vokiečiai jau mato sekantį hamaką“ – sakė G. Gresselis, primindamas Berlyno reputaciją, kad jis atsitraukia ir ilsisi, kol sąjungininkai, ypač JAV, rūpinasi gynyba.

Skaityti visą pranešimą