Po Velykų liko margučių? Gydytojas dietologas įspėja, kiek laiko juos dar saugu valgyti

Prieš 1 metus 76

Ne vienas tautietis Velykoms prisimargina daugiau kiaušinių, nei spėja per šventes suvalgyti. Kiek laiko po paruošimo jie dar tinkami vartoti? Kaip LRT RADIJUI aiškina gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, suvalgę 4–5 dienų senumo kiaušinį tikrai neapsinuodysime. Visgi svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kur kiaušiniai yra laikomi.


„Margučių vartojimas jau po pačio kiaušinio paruošimo, žinoma, labai priklauso nuo gamybos būdo ir to, kaip jie yra saugomi – ar jie saugomi šaldytuve, ar galbūt ant šventinio stalo. (...) Bet vienu ar kitu atveju, žinoma, ilgai laukti ir tęsti tą užsistovėjimą jau pagamintos produkcijos tikrai nedera. Dažniausiai rekomenduojama, kad per pirmas 4–5 dienas margučiai būtų suvalgyti, kad mes išvengtume galimų (...) blogų padarinių mūsų sveikatai“, – sako E. Grišinas.

„Lietuvoje dar nėra labai karšta, esame apsaugoti nuo šilumos įtakos pačiam maistui, kuris tada genda žymiai greičiau, bet, aišku, laikyti jį saugiai šaldytuve, (...) būtų geriausias, mano manymu, sprendimas“, – priduria ekspertas.

Pasak gydytojo dietologo, jokio pavojaus sveikatai neturėtų kelti ir dažai, įtrūkus lukštui patekę ant kiaušinio baltymo.

„Vis tiek dažniausiai naudojami yra maistiniai dažai, dažoma natūraliais būdais, svogūnų lukštais. Labai mažai įtakos maistiniai dažai turės mūsų sveikatai. Kad kažkiek jo pateks į mūsų organizmą, tikrai nieko blogo mes nuo to neturime tikėtis“, – tvirtina E. Grišinas.

Pašnekovo teigimu, margučius pasiliekant dėl grožio, ne valgymo tikslais, svarbu juos taip pat laikyti šaltai ir atskirtus nuo kitų maisto produktų.

„Yra praktikuojama užsienyje, kad galima užšaldyti margučius, kolekcionuoti iš kiekvienų metų (...) margutį kaip kažkokį atsiminimą. Tai galima daryti, bet tam turi būti [naudojamas] izoliuotas, atskiras indas, kad nebūtų sąlyčio su kitais maisto produktais šaldytuve arba šaldiklyje“, – patarimais dalinasi specialistas.

E. Grišinas pastebi, kad gyventojų požiūris į valgymą švenčių metu pamažu keičiasi: pasiruošiama mažiau maisto, laikas leidžiamas ne tik prie stalo. Visgi, gydytojo dietologo nuomone, vaišėmis nukrauti stalai išlieka dalis mūsų kultūros.

„Žinoma, požiūris keičiasi, nes ir kainos tikriausiai auga, (...) ir galbūt [ateina] tas suvokimas, kad šventės – tai ne tik sėdėjimas prie bendro stalo visą dieną, o kažkas daugiau. Apie tai kuo toliau, tuo labiau kalbama, dėl to aš labai džiaugiuosi. Bet vis dėlto kol kas tai yra dalis mūsų kultūros“, – pabrėžia ekspertas.

Viso pokalbio klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą