Po sunkios galvos traumos į visavertį gyvenimą Romualdą grąžino unikali plastinė operacija

Prieš 1 metus 80

Prieš metus 31-erių šiauliečiui, avarijos metu patyrusiam galvos ir veido traumą, buvo suteikta vienintelė viltis: jei išgyvens parą – gyvens. Tik gydytojai žinojo, kad jaunas vyras gali likti vegetacinės būklės arba, geriausiu atveju, prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio. 

Bet Respublikinės Šiaulių ligoninės Neurochirurgijos skyriaus gydytojai neurochirurgai Vidmantas Narkys ir Petras Dženkaitis, kurių didžiausi sąjungininkai buvo laikas ir profesionalumas, padarė viską, kad pacientas gyventų visavertį gyvenimą.

Partrenkė perėjoje

2022-ųjų metų kovo 29-oji šiauliečiui Romualdui Šumnauskui įsirėžė į atmintį su didžiuliu skausmu. 31-erių metų vyras, einantis per Tilžės gatvėje ties 56-uoju namu esančią nereguliuojamą pėsčiųjų perėją, buvo partrenktas automobilio. Vairuotojos teigimu, pėsčiojo ji nematė.

Smūgio metu Romualdas trenkėsi veidu į priekinį automobilio stiklą, kurį išdaužė. Greitosios medicinos pagalbos automobiliu atvežtas į Respublikinės Šiaulių ligoninės Skubiosios medicinos pagalbos skyrių buvo be sąmonės.

Ligoninėje nustatyta, kad pacientui skilęs kaukolės kaulas, lūžę veido kaulai, sužalotas dešinės akies vokas, dešinioji ausis, kuria iki šiol Romualdas negirdi, rašoma Šiaulių ligoninės interneto puslapyje.

Tačiau didžiausia problema buvo intrakraininė hematoma, kurią reikėjo skubiai operuoti ir pašalinti didelę kraujosrūvą. Jauną vyrą operavęs neurochirurgas Vidmantas Narkys atliko dešinės kaukolės pusės dekompresinę kraniotomiją – pašalino dalį kaukolės kaulo. Pasak gydytojo, tai padaryti reikėjo, kad tinstančios smegenys nebūtų spaudžiamos kaulo, bet turėtų vietos tinti.

Po operacijos Romualdas buvo gydomas Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Pacientas savaitei buvo nugramzdintas į dirbtinę komą. Ramybės reikėjo sužalotoms smegenims sveikti.

Vėliau perkėlus į Neurochirurgijos skyrių teko dar mėnesį praleisti intensyviosios priežiūros palatoje, po ko dar laukė mėnuo Palangos reabilitacijos sanatorijoje.

„Nubudęs iš komos aš net negalėjau vaikščioti – iš naujo teko mokytis“, – pasakoja pacientas.

Šis atvejis neurologijoje – labai retas, nes po tokios traumos dažniausiai pacientas miršta arba lieka vegatacijos būklės.

„Šiuo atveju paciento neurologinė būklė visiškai nepakitusi“, – sako neurochirurgas P. Dženkaitis. Jis neslėpė: jei pacientą būtų tekę vežti į Vilnių ar Kauną, istorija būtų visai kita.

„Kuo greičiau pašalinama hematoma, tuo didesnė sėkmės tikimybė“, – teigia specialistas.

Įdubusią kaukolę sutvarkė unikalios operacijos metu

Neurochirurgui Vidmantui. Narkiui atlikus dešinės kaukolės dekompresinę kraniotomiją ir operacijos metu pašalinus dalį kaukolės kaulo, pusė galvos liko įdubusi.

„Kaulas atgal nesugrąžinamas, nes reikia, kad smegenys visiškai sugytų“, – paaiškina neurochirurgas P. Dženkaitis.

Pasak jo, smegenims gyti reikia mažiausiai pusės metų, per kuriuos praeina smegenų tinimas ir jos grįžta į pradinę būklę. Gyventi žmogui, kai dalis smegenų neapsaugota kaukolės kaulo, labai pavojinga. Net nuo menkiausio susitrenkimo galima žūti.

Po pusės metų šeimos gydytojas pacientui skiria neurochirurgo konsultaciją. Romualdas konsultacijai registravosi pas neurochirurgą P. Dženkaitį, nes žinojo, kad šis gydytojas jau yra atlikę unikalią kranioplastiką. Operacijos metu panaudotas individualus kranialinis implantas, pagamintas pagal užsakymą, projektuotas ir gamintas pacientui, atsižvelgiant į jo kaukolės defekto dydį, sužalojimo sritį ir pobūdį.

Konsultacijos metu atlikta galvos kompiuterinė tomografija. Iš kompiuterinės tomografijos tyrimo vaizdų kompanijos Ortho Baltic klinikiniai inžinieriai atliko kaukolės 3D rekonstrukciją.

Tiesa, pasak medikų, buvo galimas ir kitas kelias, kai galvos kaukolė atstatoma rankiniu būdu iš cemento formuojant kaukolės lopą. Šis metodas pacientui nekainuoja, tačiau iš gydytojo reikalauja labai daug pastangų. Taip pat cementinis lopas dėl savo trapumo sukelia riziką komplikacijom (cementinio lopo lūžis, migracija), dėl to, jei tik pacientas turi galimybę, rekomenduojama planuoti kranioplastikos operaciją, naudojant individualų implantą, paruoštą pagal konkretaus paciento esamą kaukolės defektą.

Tyrimai taip pat rodo, kad naudojant pagal užsakymą pagamintą kranialinį implantą sutrumpinama operacijos trukmė. Privalumų yra ir daugiau: defektas individualiu implantu užpildomas preciziškai tiksliai, sumažinama operacinių ir pooperacinių komplikacijų rizika (palyginus su standartiniais metodais), pagerinama paciento gyvenimo kokybė. Implanto medžiaga gali būti parenkama pacientui individualiai, kas sumažina komplikacijų rizikas vėlesniame laikotarpyje, sutrumpina hospitalizacijos trukmę.

Anksčiau tokiais atvejai žmonės pagalbos vykdavo į Čekiją arba Lenkiją, kur jau seniai gaminami ir implantuojami individualūs kranialiniai implantai. Deja, šia galimybe pasinaudodavo labai mažai pacientų, nes operacija kainuodavo labai daug. Pradėjus veiklą įmonei Ortho Baltic, tokios operacijos atliekamos ir Lietuvoje.

Individualūs krinialiniai implantai kompensuojami Valstybinės ligonių kasos tais atvejais, kai paciento būklė priskiriama retai. Romualdo atveju tokios galimybės nebuvo, todėl jam pačiam teko mokėti už individualų implantą.

Nepaisant to, Romualdas neslepia džiaugsmo ir yra ypač dėkingas jį gydžiusiems neurochirurgams ne tik už išgelbėtą gyvybę, bet ir už galimybę po atliktos kranioplastikos operacijos jaustis sveiku.

Skaityti visą pranešimą