Po skaudžių avarijų – Vyriausybės reakcija: prabilta apie laisvės atėmimą pažeidėjams, baudos balų sistemos vairuotojams grąžinimą

Prieš 1 metus 62

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, būtina skirti didesnį dėmesį eismo saugumo užtikrinimui šalies keliuose. Anot jos, reikalingos papildomos saugumo priemonės. Tiesa, pripažįstama, kad pastarosios yra brangios ir tam reikalingas didžiulis finansavimas, todėl sprendimai galėtų būti įgyvendinami etapai.

„Tokie skaudūs eismo įvykiai mus paskatina įsivertinti, kokia yra situacija keliuose. Nors pastaruoju metu tikrai galėjome džiaugtis tokiomis geromis tendencijomis ir tikrai Europos Sąjungoje išsiskyrėme kaip ta šalis, kuri sugebėjo 50 proc. sumažinti žuvusiųjų skaičių. Bet pastarieji įvykiai tikrai verčia mus atkreipti dėmesį ir įsivertinti, ar mūsų esamos priemonės, taikomos tiek teisinės, tiek kitos yra veiksmingos ir duoda efektą“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Svarbu ne tik fizinės priemonės

Anot jos, šį rytą Susisiekimo ministerijos atstovai jau pristatė atliekamus ir planuojamus darbus, susijusius su saugaus eismo užtikrinimu.

„Šiandien aptarėme, kad galvojama apie papildomas saugumo priemones, kurios galėtų atsirasti mūsų keliuose. Žinoma, jos yra brangios, matyt, reikėtų susidėlioti etapais, kaip mes tą saugumo infrastruktūrą galėtume diegti savo keliuose. Ir tai yra mūsų ateities susitarimas“, – tęsė ji.

Anot A. Bilotaitės, antras kelias, kaip būtų galima užtikrinti didesnį saugumą keliuose, yra socialinė reklama. Anot jos, anksčiau buvo sukurta sėkminga pavyzdžių, kurie davė teigiamą efektą ir tai koreliavo su žuvusiųjų keliuose skaičiaus mažėjimu.

„Žinau ir šiandien buvo pristatyta, kad Susisiekimo ministerija tikrai dirba prie to ir skiriamas nemažas finansavimas ir socialinė reklama yra organizuojama. Šiandien aptarėme, kad būtų galima peržiūrėti ir intensyvinti, galbūt peržiūrėti tos socialinės reklamos turinį“, – sakė viceministrė, pridurdama, kad bus tęsiamos diskusijos ir su Švietimo, sporto bei mokslo ministerija dėl edukacijos ugdymo įstaigose.

Svarstoma apie laisvės atėmimą ir baudos balų sistemą

Ministrė atkreipė dėmesį, kad neseniai šalyje įsigaliojo griežtesni įstatymai Kelių eismo taisyklių pažeidėjams, už kai kuriuos nusižengimus netgi yra konfiskuojamos transporto priemonės. Kadangi pakeitimai įsigaliojo praėjusių metų lapkritį, pasak A. Bilotaitės, kol kas anksti vertinti, ar griežtesnė tvarka duoda norimą rezultatą.

„Bet šiandien kalbant su policijos generaliniu komisaru, kuris pristatė savo siūlymus, kokie jie būtų siekiant gerinti situaciją keliuose, tai buvo įvardinta, kad turime dvi grupes: asmenis, kurie laikosi taisyklių, ir yra kita grupė, kuri nepaiso nieko nepaisant, ar tai yra didesnės baudos, ar automobilio konfiskavimas.

Kalbant apie tai, kokios teisėkūrinės priemonės galėtų būtų paveikios tokiems asmenims, matyt, pasiūlymas yra grįžti prie svarstymo, kas yra buvę kažkada, kad jeigu asmuo yra sisteminis pažeidėjas, kalbėti apie paketą paslaugų, kurių jis negalėtų gauti, kol nebūtų išspręstos problemos. Tai yra įvairios priemonės, pavyzdžiui, transporto priemonės registravimo ar kitokios paslaugos, prie kurių šiandien gali šie pažeidėjai prieiti“, – aiškino ministrė.

Kitas pasiūlymas, kuris buvo išsakytas, yra nulinė tolerancija kai kuriems KET pažeidimams. Apie kokius pažeidimus kalbama, ministrė nedetalizavo. Galiausiai, anot A, Bilotaitės, buvo iškelta mintis dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo.

„Tai būtų realus laisvės atėmimas. Matyt, reikia pasvarstyti, kad tie asmenys, kurie yra pažeidėjai, kurie yra rizika mūsų visuomenei, <...> turėtų kažkaip jausti, kad gali sulaukti realios atsakomybės“, – pridūrė ministrė.

Ji pažymėjo, kad veikiausiai bus grįžtama ir prie diskusijos apie seniau Lietuvoje egzistavusią baudos balų sistemą. Apie tai neseniai rašė portalas LRT.lt.

„Tikriausiai verta galvoti apie kompleksą visų priemonių, nes mūsų tikslas yra ne sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių, bet pasiekti mūsų tikslą, kad nežūtų žmonės. Nes kiekvienas žuvęs žmogus keliose mums yra per daug. Tai yra netoleruotina ir visos institucijos privalo padaryti viską“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasipylė skaudžių avarijų

LRT.lt primena, kad reaguodama į nelaimes, kuomet pastaruoju metu šalyje įvyko kelios mirtinos avarijos, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su policijos ir Susisiekimo ministerijos atstovais ketvirtadienio rytą aptarė eismo saugumo situaciją.

Itin skaudi avarija įvyko pirmadienio rytą Vilniaus rajone. Tuomet, susidūrus sunkvežimiui ir, kaip įtariama, į priešpriešinę eismo juostą išvažiavusiam lengvajam automobiliui žuvo penki žmonės, iš jų trys – nepilnamečiai.

Kiek anksčiau savaitgalį Kauno rajone į priešpriešinę eismo juostą išvažiavęs automobilis „Audi A4“ susidūrė su „Citroen C3“, per eismo įvykį žuvo trys žmonės.

Papildysime.

Skaityti visą pranešimą