Po Putino pareiškimo rusai bėga į Sakartvelą ir Suomiją, pasieniuose susidarė eilės

Prieš 1 metus 84

Spūstį iliustruojančia vaizdo medžiaga dalijasi leidinys „Echo Kavkaza“. Publikuojamuose vaizdo įrašuose matoma, kad sieną kirsti daugiausia nori lengvieji automobiliai su rusiškais numeriais.

«Граница стоит». Ситуация на «Верхнем Ларсе» – по словам очевидцев, очереди как с российской, так и с грузинской стороны. pic.twitter.com/1LYqjRXUMe

— Эхо Кавказа (@ekhokavkaza) September 21, 2022


Norintieji kirsti sieną ir pasprukti kuo toliau nuo karinių komitetų ir būtinybės eiti į karą nepaiso kelių eismo taisyklių ir neretai išvažiuoja į priešpriešinę eismo juostą, bandydami būti greitesni už kitus, rašo UNIAN. Skelbiama, kad spūstys susiformavo iš abiejų sienos pusių.

Pasienio postas „Verchnyj Lars“ – vienintelis sausumos kelias kirsti sieną, kuriuo galima legaliai patekti į Sakartvelo teritoriją. Visi kiti būdai arba neteisėti, arba tektų daryti labai didelį lankstą per Azerbaidžaną.

Eilės susidarė ir pasienyje su Suomija. Kaip naktį rašė fontanka.ru, jos formuotis pradėjo apie 21 val. vakare. Skelbiama, kad susidarė kelių kilometrų ilgio eilė.

@igorinrussia #russia #finnishrussian #finnishborder #russianborder #tourists #ukraine #russianvisas #shengenvisa #vaalimaa #venäjänraja #venäläiset #venäjä #sanction #russiansanctions ♬ Suomihumppaa - Retropop


„Fontanka“ skaitytojas Sergejus sakė, kad automobilių vis daugėja, o eilė beveik visiškai nejuda. Kai kurie žmonės nusprendė miegoti automobiliuose.

Suomija trečiadienį pareiškė, kad rengia nacionalinį sprendimą, kaip „apriboti arba visiškai sustabdyti“ turizmą iš Rusijos dėl invazijos į Ukrainą.

„Šis nacionalinis sprendimas gali reikšti naujus teisės aktus, kurie būtų priimti labai greitai“, – spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Liepos mėnesį baigus galioti COVID-19 apribojimams Rusijoje, prasidėjo rusų keliautojų antplūdis, o Europoje didėja nenoras įsileisti rusų turistus, kol tęsiasi karas.

Rugsėjo mėnesį Suomija drastiškai apribojo turistinių vizų išdavimą rusams. Tačiau jie ir toliau į Suomiją įvažiuoja su vizomis, išduotomis kitose ES šalyse, priklausančiose Šengeno erdvei.

„Suomija taip pat nebenori būti tranzitine šalimi kitų šalių išduodamoms Šengeno vizoms“, – sakė P. Haavisto.

Trečiadienį Suomijos dienraščio „Ilta-Sanomat“ paskelbtos apklausos duomenimis, apie 70 proc. suomių nori, kad jų šalis nebeišduotų turistinių vizų rusams.

Suomija ragina ES priimti sprendimą apriboti vizų rusams išdavimą, tačiau P. Haavisto pažymėjo: „Nėra garantijos, kad tai įvyks labai greitai“.

Su Rusija besiribojančios Baltijos šalys – Latvija, Estija ir Lietuva – jau sugriežtino savo vizų išdavimo taisykles, todėl Suomija liko paskutinė ES priklausanti Rusijos kaimynė, per kurią gali vykti Šengeno vizų turėtojai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą