Po Putino arešto orderio Medvedevas grasina Hagos teismui raketų smūgiais: žiūrėkite į dangų

Prieš 1 metus 47

Penktadienį Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) Hagoje išdavus Vladimiro Putino arešto orderį, buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pagrasino teismui ir jo teisėjams balistinių raketų smūgiais.

Rusijos Saugumo tarybos vicepirmininko pareigas dabar einantis D. Medvedevas pažėrė įžeidimų TBT, pavadino teismą „bereikšmiu“. Anot D. Medvedevo, tarptautinių santykių sistema, Jungtinės Tautos ir jų Saugumo Taryba yra „nesąžininga“ ir „neefektyvi“, todėl tarptautinių organų sprendimai nėra taikomi. Valstybes esą įmanoma teisti, tik kai jos „labai nusilpninamos, beveik praranda suverenumą ir nusprendžia pripažinti nuosprendžius prieš save“ arba kai pralaimi karą ir kapituliuoja.

„TBT teisėjai įsiaudrino dėl nieko. Pažiūrėkite, mes drąsūs, nesibaiminame didelės branduolinės valstybės. Bet, ponai, visi vaikšto po dievu ir raketomis. Įmanoma įsivaizduoti, kaip iš Rusijos laivo Šiaurės Jūroje į Hagos teismo rūmus paleidžiama „Onyx“ (balistinė raketa). Jos neįmanoma numušti. Teismas yra tik niekinga tarptautinė organizacija, o ne NATO valstybė. Todėl jie ir nepradės karo. Jie bijo. Ir niekas nesigailės. Tad, piliečiai teisėjai, atsargiai žvelkite į dangų...“ – savo telegramo paskyroje rašė D. Medvedevas.

Penktadienio vakarą Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje išdavė V. Putino arešto orderį ir apkaltino jį atsakomybe už Ukrainoje įvykdytus karo nusikaltimus.

Teismo pareiškime sakoma, kad Rusijos prezidentas „įtariamas atsakingas už karo nusikaltimą – neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federaciją“. Hagoje įsikūręs TBT taip pat išdavė Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl panašių kaltinimų.

Romos statutas įsteigė TBT, jis buvo priimtas 1998 metais, o įsigaliojo 2002-aisiais, jame dalyvauja 123 pasaulio valstybės. JAV ir Rusija yra atšaukusios savo parašus, Ukraina statuto yra neratifikavusi, Kinija ir daug kitų valstybių dokumento nė nepasirašė. Neaišku, kaip TBT planuoja vykdyti orderį, nes priemonių suimti ieškomąjį neturi.

Netrukus Rusijos lyderiui gali būti pateikta ir daugiau kaltinimų, LRT RADIJUI sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Skaityti visą pranešimą