Po protestų Sindziange Kinija sušvelnino kai kurias kovos su COVID-19 priemones

Prieš 1 metus 51

Kinijos vakariniame Sindziango regione pirmadienį buvo sušvelninti kai kurie COVID-19 apribojimai sostinėje Urumčyje po to, kai mieste kilęs mirtinas gaisras, dėl kurio kaltinama viruso kontrolė, sukėlė protestus visoje šalyje.

Keturis milijonus gyventojų turinčio miesto gyventojai – kai kurie iš jų ištisas savaites buvo uždaryti namuose – nuo antradienio galės keliauti autobusais ir tvarkyti reikalus savo rajonuose, pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė pareigūnai.

Tam tikros svarbiausios įmonės „mažos rizikos“ rajonuose taip pat gali kreiptis dėl veiklos atnaujinimo 50 proc. pajėgumu, o viešasis transportas ir skrydžiai bus pradėti „tvarkingai atnaujinti“, diena anksčiau sakė pareigūnai.

Ketvirtadienio vakarą Urumčio mieste kilus gaisrui gyvenamajame name žuvo 10 žmonių, o tai paskatino minias žmonių praėjusį savaitgalį išeiti į gatves daugelyje Kinijos miestų ir protestuoti prieš griežtą šalies „nulinio COVID“ politiką.

Daugelis socialinės žiniasklaidos naudotojų kaltino COVID-19 uždarymus Urumčyje, kad jie trukdė gelbėjimo darbams, tačiau pareigūnai teigė, kad ugniagesiai negalėjo privažiuoti dėl privačių automobilių.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas pirmadienį užsipuolė „paslėptų motyvų turinčias jėgas“, kurios gaisrą sieja su COVID.

Tačiau protestų akivaizdoje pareigūnai šeštadienį pareiškė, kad miestas „iš esmės sumažino socialinius [viruso] perdavimus iki nulio“ ir kad jie „etapais ir tvarkingai atkurs normalią gyventojų gyvenimo tvarką mažos rizikos rajonuose“.

Nesiliaujantis Kinijos siekis sunaikinti koronavirusą sukėlė protestus ir paveikė antros pagal dydį pasaulio ekonomikos produktyvumą, nes visuomenė pavargo nuo staiga įvedamų uždarymų, ilgų karantinų ir masinių testavimo kampanijų.

Šį mėnesį Pekinas paskelbė keletą naujų taisyklių, kurios, panašu, signalizuoja, kad šios strategijos atsisakoma, nes jomis sušvelninami karantino reikalavimai įvažiuojant į šalį ir supaprastinama didelės rizikos teritorijų nustatymo sistema.

Tačiau pareigūnai kategoriškai su tuo nesutiko ir net uždarė dideles Kinijos sostinės dalis, nes pastarosiomis dienomis šalyje užregistruotų susirgimų skaičius perkopė 30 tūkstančių ribą ir pasiekė rekordines aukštumas.

Savaitgalį visuomenės pyktis užvirė, kai šimtai žmonių susirinko universitetų miesteliuose ir miestuose visoje šalyje, reikalaudami nutraukti „nulinio COVID“ politiką.

Sekmadienio popietę Pekino miesto valdžia pareiškė, kad neleis skubiai uždaryti gyvenamųjų rajonų ilgiau nei 24 valandoms.

Skaityti visą pranešimą