Po maudynių užsikimšo ausis: ką daryti ir kodėl geriau nenaudoti ausų krapštukų

Prieš 1 metus 115

Vasara neatsiejama nuo maudynių įvairiuose vandens telkiniuose. Šokinėjimą nuo lieptelio į ežerą ar nardymą gali sugadinti dažnas nemalonumas – ausies užsikimšimas. Medikės specialistės paaiškino, ką daryti tokiu atveju, ir įspėjo, kokios gali būti neatsakingo nardymo ir ausies atkimšimo pasekmės.

Ką daryti?

Anot Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojos otorinolaringologės dr. Giedrės Alzbutienės, po maudynių ausis dažniausiai užsikemša dėl į ją patekusio vandens: „Paprastai vanduo savaime išteka iš ausų landų ir užgulimas praeina.“

„Palaukus tas vanduo išdžiūva, siera irgi padžiūsta ir kartu pasišalina. Užgulimas nuslūgsta. Tai mano pasiūlymas būtų lukterėti“, – pritaria Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja otorinolaringologė Vija Vainutienė.

G. Alzbutienės teigimu, kartais dėl ausų kanalų ypatumų vanduo gali užsilaikyti landose. Tokiu atveju paprasčiausias būdas pašalinti vandenį yra pasilenkus į vieną ir kitą pusę lengvai pakratyti galvą.

„Taip mes padedame pasišalinti susikaupusiam vandeniui iš išorinės klausomosios landos“, – paaiškina gydytoja V. Vainutienė.

„Jei to nepakako, galime naudoti rankšluostį, juo apgaubę savo rankos mažąjį pirštą lengvai priglaudžiame prie ausies landos kraštų“, – sako otorinolaringologė G. Alzbutienė.

Pasak jos, ausiai atkimšti nerekomenduojama naudoti ausų krapštukų ar kitų buitinių daiktų, nes jais labai lengvai galima sužeisti ausies landą ir būgnelį.

Gydytojos sako, kad dažna ausies užsikimšimo priežastis yra ausyje susidaręs sieros kamštis. Pasitaiko atvejų, kai per maudynes ausies landoje esantis sieros kamštis nuo vandens pabrinksta ir galutinai uždaro ausies kanalą.

„Tuomet nemalonus ausies užgulimas gali išlikti tol, kol vandeniui išdžiūvus sieros kamštis kiek sumažėja ir užgulimas praeina savaime, – teigia G. Alzbutienė. – Kitu atveju, jei sieros kamštis didelis, užgulimas nepraeis tol, kol nebus pašalintas sieros kamštis.“

Kada reikia kreiptis į gydytojus?

Nors ausies užgulimas dar nėra kritinė būklė, gydytojos otorinolaringologės įspėja, kad jei atsiranda ausies skausmas ir spengimas, ima svaigti galva arba iš ausies pradeda tekėti išskyros, reikėtų kreiptis į specialistus.

„Tai gali rodyti, kad įvyko ausies barotrauma, nukentėjo būgnelis, gali būti pažeistos vidinės ausies struktūros“, – sako gydytoja G. Alzbutienė.

Otorinolaringologė pataria važiuoti į gydymo įstaigą ir tada, kai ausies užsikimšimas nepraeina per parą laiko.

Jeigu ausyje yra susidaręs sieros kamštis, bandyti jį pašalinti patiems nepatartina, geriau vykti pas specialistą. „Sieros kamštį pašalinti galima tik plaunant ausies landą su specialiomis priemonėmis“, – teigia gydytoja V. Vainutienė.

Anot jos, bandant tai padaryti patiems, įmanoma sieros kamštį nustumti giliau arba pažeisti ausies būgnelį.

Tačiau jei ausyje dar nevisiškai susiformavęs kamštis, o tik sieros masė, susikaupusi išorinėje klausomojoje landoje, rekomenduojama lašinti lašiukus, kurie padėtų sierai ištirpti ir lengviau pasišalinti.

Kaip apsisaugoti?

Tiems žmonėms, kurie mėgsta nardyti vandens telkiniuose ar šokinėti į juos nuo lieptelių, gydytojos otorinolaringologės rekomenduoja su savimi turėti specialius ausų kamštelius, jie padės išvengti ausų užsikimšimo.

„Pastaruoju metu tai populiarėjanti apsaugos priemonė. Specialiais atvejais ausų kamšteliai maudynėms gali būti gaminami individualiai pagal ausų landos formą“, – sako gydytoja G. Alzbutienė.

Nemalonios pasekmės

Pasak otorinolaringologės G. Alzbutienės, viena iš nemaloniausių maudynių pasekmių yra ausies landos uždegimas: „Jis gali kilti tiek maudantis vandens telkiniuose, ypač užterštuose, tiek baseinuose.“

Uždegimas dažniau pasitaiko tiems žmonėms, kurių ausų landos siauros ar susiaurėjusios dėl kaulinių išaugų. Gydytojos teigimu, tai lemia ilgesnį vandens užsilaikymą landose ir sudaro sąlygas kilti uždegimui.

„Dėl to po maudynių patariama kruopščiai išsausinti ausų landas. Ši liga dėl savo kilmės įgavusi „plaukiko ausies“ pavadinimą“, – sako G. Alzbutienė.

Blogiausia nardymo pasekmė yra barotraumos sukeltas klausos netekimas, kai dėl greito slėgio pokyčio gali plyšti ausies būgnelis, o plyšus antriniam būgneliui – nukentėti vidinės ausies struktūros.

„Tokiais atvejais būgneliui atkurti neretai prireikia chirurginės operacijos, o, įvykus vidinės ausies nervinių struktūrų pažeidimui, klausos grąžinti dažnai nebeįmanoma“, – teigia gydytoja.

Jei ausis užgula ne tik po maudynių

Pasak gydytojos G. Alzbutienės, nestiprus ir savaime praeinantis ausų užgulimas neriant į vandenį ar kylant ir leidžiantis lėktuvui yra normalus reiškinys, sukeliamas aplinkos slėgio pokyčio. Slėgį tarp ausies landos ir nosiaryklės reguliuoja ausies struktūra – klausomasis vamzdis.

„Įvairūs klausomojo vamzdžio, nosies, sinusų, nosiaryklės susirgimai gali bloginti klausomojo vamzdžio funkciją ir sukelti stiprius, ilgai trunkančius ir savaime nepraeinančius ausų užgulimus nardant ar skrendant lėktuvu, – aiškina otorinolaringologė. – Jei šiuos simptomus jaučiate dažnai, reikėtų kreiptis į ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą, jis, apžiūrėjęs ir atlikęs specialius tyrimus, nustatys negalavimus sukeliančias priežastis ir patars, kaip jas šalinti.“

Anot jos, viena dažniausių ausų užsikimšimą nardant ar skrendant lėktuvu sukeliančių priežasčių yra sloga. Dėl to sloguojant nepatariama skristi lėktuvu ar nardyti.

„Jei skrydžio atidėti neišeina, reikalingi nosies gleivinę sutraukiantys vaistai. Šiuos vaistus rekomenduojama lašinti ar purkšti į nosį prieš skrydį ir pakartotinai apie 20 min. prieš prasidedant lėktuvo nusileidimui, – pataria gydytoja. – Taip pat rekomenduojama kramtyti kramtomąją gumą ar čiulpti ledinukus, imituoti žiovavimą, ryti seiles.“

Skaityti visą pranešimą