Po LRT.lt straipsnio – pokyčiai poliklinikoje: pas gydytoją atėję kūdikių tėvai palikti vežimėlius galės ne tik rūbinėje

Prieš 1 metus 77

Tai maža, bet svarbi pergalė. Taip į Vilniuje įsikūrusios Karoliniškių poliklinikos administracijos sprendimą patobulinti iki šiol galiojusią tvarką sureagavo diskriminaciją joje įžvelgusi vilnietė Kotryna (pavardė portalui žinoma – LRT.lt). Į portalą, polikliniką bei Vilniaus miesto savivaldybę, kuri yra viena iš Karoliniškių poliklinikos steigėjų, kreipusis moteris pasiekė, kad su dar nevaikštančiais vaikais į šią gydymo įstaigą atvykę tėvai vežimėlius galėtų palikti ne tik pirmajame aukšte, bet ir kitose tam numatytose vietose, t. y. arčiau gydytojų kabinetų.

Priminsime, jog anksčiau galiojusi tvarka buvo kitokia: dar nevaikštančių vaikų tėvai neturėjo teisės su vežimėliais judėti po polikliniką. Pagal tuomet galiojusias taisykles vaikišką vežimėlį reikėjo palikti prie rūbinės kartu su dviračiais ir paspirtukais. Vilnietės Kotrynos nuomone, tokia tvarka diskriminavo tėvus, kurie dėl to patirdavo daug iššūkių.

„Patikėkite, nešti 10 kg sveriantį vaiką arba vaikus, nes dvynukams išimtys nedaromos, per poliklinikos koridorius yra tikrai labai sunku. Taip, tai įmanoma, nes daug metų poliklinikoje ši tvarka yra, ir mamos tempia sunkiausius vaikus. Tačiau ar tikrai to reikia?“ – tuomet klausė Kotryna.

Tvarka pakeista, bet viešai dar nepaskelbta

Apie tai, kad sausio 24 d. sprendimu priimtas naujas sprendimas dėl vaikiškų vežimėlių palikimo poliklinikoje LRT.lt informavo VšĮ Karoliniškių poliklinika direktorius Vismantas Matulas. Jo atsiųstame dokumente nurodoma, jog nuo šiol vaikiškus vežimėlius tėvai galės palikti ne vienoje vietoje.

Dokumento tekstas:

„(...) atvykstant asmens sveikatos priežiūros specialistų konsultacijai, kitoms diagnostinėms ar gydymo procedūroms viršutinius drabužius (paltus, striukes ir pan.) palikti rūbinėje jos darbo metu. Dviračiai/paspirtukai paliekami prie poliklinikos pastatų esančiuose dviračių stovuose (pacientai privalo patys pasirūpinti minėtų transporto priemonių saugumu). Rekomenduojame vaikiškus vežimėlius palikti poliklinikos viduje nustatytose atitinkamu ženklu pažymėtose vietose. Už vaikiškų vežimėlių saugumą, juos palikus kitose nei rekomenduojama vietose, poliklinika neatsako“.

Taip pat nurodoma, kad atsakingi darbuotojai turėtų informuoti pacientus apie pasikeitimus poliklinikos vidaus tvarkos taisyklėse visais viešais kanalais. Tarp jų – ir poliklinikos interneto puslapyje.

Karoliniškių poliklinikos direktorius V. Matulas pasakojo, jog specialūs ženklai, kuriuose pateikiama informacija apie tai, jog šioje vietoje galima palikti vaikišką vežimėlį, yra parengti Vilniaus miesto savivaldybės, kuri yra viena iš šios gydymo įstaigos steigėjų.

„Juos ir naudojame. Specialios vietos, kuriose rekomenduojame palikti vežimėlius, nesikeis, jos yra prie registratūrų. Kaip ir iki šiol, taip ir toliau gyventojai galės su vežimėliais vykti iki paslaugos teikimo vietos. Žinoma, išskyrus gydytojo kabinetą, kur jau teikiamos medicininės paslaugos. Taip pat yra galimybė prirakinti vežimėlius dėl dar didesnio saugumo ar vasaromis rūbinės nedarbo metu“, – pabrėžė poliklinikos vadovas.

Pokyčiai džiugina

Tačiau, anot Kotrynos, kol kas jame atnaujinimų nesimato. Apie pasikeitusią tvarką ji sužinojo iš LRT.lt žurnalistės.

„Sprendimu džiaugiuosi: pagaliau šeimoms yra sudaryta galimybė pasirinkti, ar jie nori palikti vežimėlį numatytose vietose, ar su juo keliauti iki kabineto, kaip ir kitose poliklinikose. Naujai pakeistas punktas pagaliau palengvins tėvų, ypač mamų, atvykimą su kūdikiais pas medikus, nes bus nebeprivaloma jų nešti rankose, bus galima naudotis vežimėliais. Tai ypač palengvins nugaros problemų turinčių tėvų, besilaukiančių mamų, kelis kūdikius turinčių tėvų gyvenimą“, – portalui sakė šią problemą iškėlusi kūdikį auginanti vilnietė.

Naujame Karoliniškių poliklinikos vidaus taisyklių punkte taip pat minima, kad bus ne viena vieta palikti vežimėlius, kaip buvo iki šiol.

„Šio fakto pliusus ir minusus man kol kas įvertinti yra sunku, nes naujos palikimo vietos konkrečiai nepaminėtos, todėl gali būti ir nepatogiose vietose. Ateityje norėtųsi, kad direktorius priimdamas sprendimus daugiau dėmesio kreiptų ir į pacientų poreikius“, – pažymėjo Kotryna.

Skaityti visą pranešimą