Po ilgos izoliacijos Sirijos vadovas Assadas pakviestas į Arabų Lygos viršūnių susitikimą

Prieš 11 mėnesius 96

Arabų Lygai priėmus Siriją atgal į organizaciją, šios šalies vadovas Basharas al Assadas pakviestas į artėjantį Arabų Lygos viršūnių susitikimą. 

Gegužės 19 d. vyksiančio susitikimo šeimininkas Saudo Arabijos karalius Salmanas pakvietė B. al Assadą atvykti, trečiadienį pranešė abiejų šalių valstybinės agentūros. Saudo Arabijos ambasadorius Jordanijoje kvietimą prezidentui perdavė per apsilankymą Damaske.

Arabų šalių užsienio reikalų ministrai sekmadienį nusprendė leisti grįžti Sirijai į regiono organizaciją. Taip baigėsi nuo 2011 m. trukusi B. al Assado izoliacija. Tada Sirijos vyriausybė smurtu malšino protestus šalyje. Protestai Sirijoje peraugo į iki šiol trunkantį pilietinį karą, per kurį žuvo daugiau kaip 350 000 žmonių, 14 mln. tapo pabėgėliais.

Saudo Arabija antradienio vakarą paskelbė, kad Sirijoje vėl darbą atnaujins jos diplomatinė atstovybė. Neaišku, ar tai bus ambasada. Regione didelę įtaką turinti Persijos įlankos šalis 2012 m. nutraukė santykius su Sirija ir atšaukė savo ambasadorių. Šis žingsnis taip pat buvo laikomas protestu prieš Sirijos vyriausybės veiksmus.

Skaityti visą pranešimą