Po GMP darbuotojo žūties siūloma jį apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi

Prieš 1 metus 83

Po to, kai šią savaitę, gelbėdamas paauglį, žuvo greitosios medicinos pagalbos darbuotojas, pradėta kalbėti tiek apie būtinybę stiprinti šių specialistų apsaugą darbe, tiek apskritai apie poreikį geriau koordinuoti visų tarnybų darbą. Sveikatos ministerija žada, kad tarpinstitucinė darbo grupė sukurtų bendro veikimo algoritmą visoms tarnyboms. Keli Seimo nariai kreipėsi į Prezidentūrą, siūlydami žuvusį greitosios medicinos pagalbos darbuotoją po mirties apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. 

Sirenų gausmas ir įjungti švyturėliai – taip greitosios medicinos pagalbos darbuotojai visoje Lietuvoje šeštadienį pagerbė ir atsisveikino su šią savaitę tragiškai žuvusiu kolega. Vyras mirė nuo sunkių sužalojimų, kuriuos patyrė atlikdamas savo tiesioginį darbą – gelbėdamas Naujojoje Vilnioje traukinio vagonu vaikščiojusį, elektros kabelį nutraukusį ir elektros nupurtytą paauglį.

„Tai yra iš tikrųjų nelaimingas atsitikimas darbe. Pas mus pirmą kartą taip. Kiek aš dirbu – apie 30 metų, tokių atvejų ir nebuvo. Ir čia neturėjo taip įvykti“, – LRT TELEVIZIJOS Naujienų tarnybai sakė GMP stoties direktoriaus pavaduotojas Tadeušas Rodz.

Tai – nelaimė, kurios buvo galima išvengti, jeigu būtų veikiama šaltu protu ir pagal griežtas taisykles, sako Sveikatos apsaugos ministerija. Esą kiekviena tarnyba turi savo reguliavimą ir jis veikia, tačiau dirbdamos kartu tarnybos sutrinka.

„Už tai mes sukursime tarpinstitucinę darbo grupę, kad būtų peržiūrimos sąveikos procedūros: kaip visos tarnybos turi veikti kartu“, – tikina sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Tačiau T. Rodz mano, jog visiems atvejams nenumatysi algoritmų – mokaisi iš atsitikimų.

Vis dėlto greitosios medicinos pagalbos atstovas pritaria – paramedikų, policijos ir ugniagesių tarpusavio koordinacija galėtų būti stipresnė.

Šiandien amžinojo poilsio išlydėtą greitosios pagalbos darbuotoją keli Seimo nariai siūlo po mirties apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Tai Prezidento skiriamas ordinas žmonėms, kurie nepaisydami rizikos pasiaukojo dėl kito.

„Manytume, kad tai būtų toks minimalus valstybės moralinis įsipareigojimas, koks galėtų būti šio žmogaus šeimai ir šio žmogaus atminimui, garbei ir apskritai visai greitosios medicinos pagalbos bendruomenei“, – svarsto Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas.

Seimo narių prašymą Prezidentūra svarstys.

Skaityti visą pranešimą