Po galingų raketų bandymų Šiaurės Korėja JT poziciją vadina apgailėtina

Prieš 1 metus 62

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras sekmadienį išreiškė „didelį apgailestavimą“ dėl Jungtinių Tautų vadovo Antonio Guterreso pasmerkimo dėl šalies paleistos tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM), sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Penktadienį Šiaurės Korėja paleido ICBM ir atliko vieną galingiausių bandymų, paskatindama A. Guterresą paraginti Pchenjaną nutraukti bet kokius tolesnius „provokacinius veiksmus“.

Užsienio reikalų ministrė Choe Son-hui atsakė išreikšdama „didelį apgailestavimą dėl to, kad JT generalinis sekretorius užėmė labai apgailėtiną poziciją“.

Choe Son-hui sakė, kad JT vadovo pareiškime „nepaisoma JT Chartijos tikslo ir principų bei jos misijos, tai yra išlaikyti nešališkumą, objektyvumą ir teisingumą visuose reikaluose“.

Ji pridūrė, kad tai parodo, jog A. Guterresas „yra JAV marionetė“.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, dėl kurių Pchenjanas, kaip ir Maskva, ne kartą kaltino Vašingtono veiksmus, kuriais siekiama padidinti sąjungininkams Seului ir Tokijui teikiamą apsaugą.

Rugsėjį Kim Jong Unui paskelbus, kad Šiaurės Korėja yra „negrįžtama“ branduolinė valstybė, Jungtinės Valstijos sustiprino bendradarbiavimą regiono saugumo srityje.

„Neseniai įspėjome JT generalinį sekretorių, kad Korėjos pusiasalio klausimas būtų svarstomas nešališkai ir objektyviai“, – sakė Choe Son-hui.

Ji pridūrė, kad Šiaurės Korėja aiškiai nurodė, jog bus priversta imtis „savigynos veiksmų, esant nerimą keliančiai saugumo aplinkai Korėjos pusiasalyje ir regione, kurią sukėlė pavojingas JAV ir jų vasalinių pajėgų karinis bendradarbiavimas“.

„Nepaisant to, JT generalinis sekretorius kaltę dėl šio atvejo perkėlė KLDR, o ne JAV“, – teigė ji, pavartodama oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas prižiūrėjo penktadienį įvykusį „Hwasong-17“, kurį KCNA pavadino „raketa-monstru“, paleidimą.

Raketos maksimalus aukštis siekė 6 040,9 km ir ji nuskriejo 999,2 km, teigė Pietų Korėjos kariuomenė, o tai tik šiek tiek mažiau nei kovo 24 dieną Pchenjano paleista ICBM, kurios bandymas, kaip paaiškėjo, buvo kol kas galingiausias.

Vėliau penktadienį Tokijas ir Vašingtonas surengė bendras karines pratybas oro erdvėje virš Japonijos jūros.

Sekmadienį Didžiojo septyneto (G7) šalys pasmerkė Šiaurės Korėjos „neapgalvotą“ dar vienos tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą ir paragino JT Saugumo Tarybą imtis tolesnių „svarbių“ veiksmų bandymams sustabdyti.

G-7 užsienio reikalų ministrai pareiškė, kad nuolatiniai Šiaurės Korėjos raketų paleidimai „dar labiau destabilizuoja regioną, nepaisant tarptautinės bendruomenės raginimų siekti taikos ir stabilumo“.

Didžiojo septyneto pareiškime raginama „tarptautinei bendruomenei imtis vieningo ir ryžtingo atsako, įskaitant poreikį, kad JT Saugumo Taryba imtųsi tolesnių svarbių priemonių“.

JT Saugumo Taryba šeštadienį pareiškė, kad pirmadienio posėdyje aptars Šiaurės Korėjos klausimą.

Skaityti visą pranešimą