Po avarijos, per kurią sužaloti 8 kariškiai, kilo klausimų dėl karių saugumo: kariuomenė tikina – viskas pagal taisykles

Prieš 1 metus 67

Praėjusį antradienį Lietuvą apskriejo žinia – Kazlų Rūdos rajone į eismo įvykį pateko kariškių transportas. Kaip paaiškėjo, jis atsitrenkė į priekyje važiavusį neuniformuoto policijos pareigūno automobilį. Per šį incidentą vienas iš kariškių automobilių vertėsi, iš viso sužaloti 9 asmenys, įskaitant 8 karius. Po šios nelaimės viešumoje iškilo klausimas, ar iš tiesų saugu juos gabenti tentu dengtose kabinose, kaip daugelis yra matę.

Minėta avarija įvyko antradienį apie 16 val., Kazlų Rūdos savivaldybėje, kelio Ąžuolų Būda–Kazlų Rūda 2-ame kilometre, ties Mažosios Senažiškės kaimu.

Kaip detalizavo Policijos departamentas, į ta pačia kryptimi važiuojantį bei sukantį į kairę automobilį „Audi A4“, vairuojamą ne tarnybos metu neuniformuoto blaivaus 33-ejų Kazlų Rūdos policijos komisariato pareigūno, atsitrenkė kolona važiuojantys trys Lietuvos kariuomenės tarnybiniai automobiliai „Mercedes-Benz U500“.

Po smūgio vienas iš šių automobilių, vairuojamas tarnybos metu uniformuoto blaivaus Lietuvos kariuomenės 27-erių metų kariškio, nuvažiavo nuo kelio ir apvirto. Per incidentą nukentėjo ne tik „Audi“ vairavęs pareigūnas, tačiau ir aštuoni kariškiai.

Jie patyrė įvairių sužalojimų, tačiau suteikus medicinos pagalbą ligoninėje, nukentėjusieji išleisti gydytis ambulatoriškai. Policija detalizavo, kad surinkta medžiaga įvykio aplinkybėms patikslinti.

Tai nėra vienintelis atvejis, kai į eismo įvykius patenka Lietuvos kariuomenei priklausantis transportas. Po pastarosios nelaimės Kazlų Rūdoje viešojoje erdvėje buvo atkreiptas dėmesys, kad kariškiai neretai gabenami tentu dengtose kabinose, kurios, ypač transporto priemonės virtimo atveju, neatrodo itin saugios.

Vis dėlto Lietuvos kariuomenė LRT.lt patikino, kad tokiu būdu gabenami kariai turi galimybę užsisegti saugos diržus ir tai atitinka Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimus.

„Lietuvos kariuomenėje kariams transportuoti naudojamos karinės transporto priemonės, kurios yra pritaikytos tiek kariams, tiek jiems reikalingai ekipuotei ir įrangai gabenti, atsižvelgiant į infrastruktūros sąlygas.

Kariams važiuojant karinėse transporto priemonėse, dengtose tentais, privaloma sėdėjimo vietose prisisegti saugos diržais ir dėvėti šalmus. Šis transportavimo būdas atitinka Kelių eismo taisyklių XXV dalies „Keleivių vežimas“ 189 punktą, tad laikantis saugumo priemonių, toks karių vežimas yra įprasta karinio rengimo dalis“, – portalą informavo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius.

Atkreiptinas dėmesys, kad 189 KET punktas skamba taip: „Keleivius vežti leidžiama tik tam skirtomis (arba specialiai tam pritaikytomis) transporto priemonėmis ir tik pagal konstrukciją keleiviams skirtose vietose. Krovininio automobilio kėbule vežti keleivius draudžiama, išskyrus keleivius, vežamus krašto apsaugos sistemos poreikiams, pritaikius kėbulą keleiviams vežti.“

Skaityti visą pranešimą