Planuojamas didžiulis vėjo elektrinių parkas bruzdina Molėtų ir Širvintų gyventojus: nerimauja dėl poveikio sveikatai, kraštovaizdžiui ir NT kainoms

Prieš 11 mėnesius 84

Širvintų ir Molėtų rajonuose planuojamos didžiulės vėjo elektrinių parko statybos. Projekto organizatoriai dar tik laukia poveikio aplinkai vertinimo, tačiau dalis vietos bendruomenės jau dabar sako, kad tokio dydžio vėjo elektrinių parkas pakenks sveikatai, kraštovaizdžiui, o prie pat esantis nekilnojamasis turtas taps bevertis.

Pagirių ir kitų Širvintų rajono gyvenviečių kraštovaizdį gali pakeisti vėjo elektrinės, tačiau dalis bendruomenės tokio vaizdo per langą visai nenori. Sako, kad kur bežiūrės, ten matys kelių šimtų metrų aukščio vėjo elektrines.

„Aš arti matysiu 4–5, o šiaip apie 15–20 [elektrinių] aš matysiu. Čia ir už miškelio, ir visur jų čia netrūks“, – pasakoja Saulius Voveris.

Didžiulį vėjo elektrinių parką planuojama statyti per dvi savivaldybes – nuo Širvintų rajono iki Molėtų rajono.

„Sodybą mes įrenginėjam daug metų ir planuojam kažkada ją baigti ir gyventi. Jeigu aš sugalvočiau, kad noriu parduoti, tai ta vertė krenta dvigubai mažiausiai“, – komentuoja S. Voveris.

Bet labiausiai bijoma, kad tokio dydžio parkas kenks ir sveikatai, ir aplinkai.

„Tai yra vizualinė tarša. Šešuolėlių dvaras, tas regionas mus jaudina. Toliau, jeigu kalbėti apie vėjo jėgainių skleidžiamą vibraciją, šie dalykai mus jaudina, nes vėjo jėgainių apimtys Širvintų rajone yra be galo didelės“, – sako Dovilė Bakšanskienė.

Teritorijoje tiriamų taškų – per šimtą. Tiesa, projekto organizatoriai sako, kad tiek daug vėjo turbinų nestatys.

„Mes tiriame tas vietas, kurios yra tinkamos, gali būti tinkamos vėjo energetikai. Tiriame šioje teritorijoje per 130 vietų ir iš jų mūsų planas daugiausia pastatyti mažiau nei pusę“, – nurodo „Žalios žemės“ vadovas Darius Narmontas.

Jis pabrėžia, kad tokios investicijos naudingos ne tik valstybei, bet ir savivaldybėms.

„Savivaldybė ir bendruomenės gautų 6 mln. eurų paramos kiekvienais metais. Kalbu apie abi savivaldybes sudėjus. Papildomai esame numatę nemokamą arba labai lengvatinėmis sąlygomis elektros kainą arčiausiai gyvenantiems“, – teigia „Žalios žemės“ vadovas.

„[Esame] procese ir bandoma subalansuoti teisėtų interesų apsaugą kartu su potencialiai galima investicija“, – komentuoja advokatas, Širvintų rajono savivaldybės konsultantas Jovitas Elzbergas.

Aplinkos apsaugos agentūra sako žinanti apie planuojamą vėjo elektrinių parką ir pastebėjusi kelis kartus didesnį gyventojų aktyvumą nei įprasta.

„[Esame sulaukę] visuomenės atstovų paklausimų, individualių paklausimų ir dar dviejų bendruomenių paklausimus, kur yra susitelkę daugiau žmonių“, – patvirtina Aplinkos apsaugos agentūros direktorė Milda Račienė.

Gyventojų pastabas agentūra perdavė poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjams. Šiuo metu jie tiria galimas rizikas.

„Kokios yra gretimybės – gretimybės gyvenamųjų teritorijų atžvilgiu, saugomų teritorijų atžvilgiu, kultūros paveldo objektų atžvilgiu. Poveikis biologinei įvairovei, paukščių migracijos koridoriams arba tiesiog paukščiams. Ar nebus daromas reikšmingas poveikis, kraštovaizdžiui“, – galimas rizikas varija Aplinkos apsaugos agentūros direktorė.

Vilniaus universiteto (VU) mokslininkės teigimu, gyventojai daugiausia klausimų kelia dėl poveikio sveikatai, tačiau patikimų atsakymų dar mažai.

„Kad sukeltų klausos sutrikimų, tai taip tikrai nėra, nes tam reikia decibelų tam tikrų. Daugiau galima kalbėti apie psichikos sveikatos tokį nemalonumą ar pasichoemocinės būklės sutrikimą, kai kažkoks nuolat dirginantis garsas tiesiog mus erzina“, – aiškina VU Medicinos fakulteto profesorė Natalja Istomina.

Projekto organizatoriai poveikio aplinkai vertinimą tikisi gauti šiemet, o vėjo elektrinių parko statybas pradėti 2026-aisiais.

Skaityti visą pranešimą