Pirmąjį trofėjų vyrų krepšinyje nuskynęs Maksvytis: buvau pranašas ne savo krašte

Prieš 1 metus 50

„Buvau iš tų, kur pranašas nes savo krašte“, – po pergalės Karaliaus Mindaugo taurės finale teigė Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.

Žalgiriečiai sekmadienį 81:77 (26:17, 14:16, 15:23, 25:21) įveikė pagirtinai kovojusią Jonavos „Cbet“ komandą ir KMT turnyre triumfavo ketvirtą kartą iš eilės. Pačiam K. Maksvyčiui tai buvo pirmas trofėjus vyrų krepšinyje.

K. Maksvyčio auklėtiniai galingai pradėjo pirmąjį kėlinį ir Edgaro Ulanovo bei Arno Butkevičiaus vedami šovė į priekį 26:17. Antrojo kėlinio metu jau atrodė, kad „Žalgiris“ pabėgs ir perlauš rungtynes, tačiau Virginijaus Šeškaus kariauna sudėti ginklų neketino. Jo sūnaus Edvino tritaškis su paskutinėmis kėlinio sekundėmis leido Jonavos ekipai alsuoti „Žalgiriui“ į nugarą – 33:40.

Tačiau po pertraukos V. Šeškaus auklėtiniai užkūrė tikrą pirtį žalgiriečiams. Galiausiai ketvirtį taikliu tritaškiu vėl užbaigė E. Šeškus ir „Cbet“ atsidūrė priekyje 56:55.

Ketvirtajame kėlinyje kova užvirė taškas į tašką, tačiau daugiau jėgų dvikovos pabaigoje turėję žalgiriečiai išplėšė pergalę. Finalo naudingiausiu žaidėju tapo 22 taškus pelnęs E. Ulanovas.

„Ne tokia lengva pergalė, kokią planavome. Iš kitos pusės, tai finalas. Iš šono pažiūrėjus, tai nėra didelių priekaištų komandai.

Didžiąją rungtynių dalį rodė didelį agresyvumo lygį, kartais net per daug didelį. Tarkime prieš Dovį Bičkauskį subauduodavome, kai nereikėdavo. Pirmoje pusėje ir trečiajame kėlinyje galėjome susikrauti didesnę persvarą, bet gaudavome tokių metikų su atakos paskutinėmis sekundėmis. Jie pagavo bangą ir sugrįžo į rungtynes.

Galbūt ir pergalė saldesnė, nes nebuvo lengva. Eurolygos lygio rungtynės, su intriga, daug kontakto, įtampa“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo K. Maksvytis.

– Pirmas jūsų titulas vyrų krepšinyje. Kokią vietą jis užima jūsų trofėjų lentynoje?

– Nenorėčiau reitinguoti. Geras pastebėjimas. Buvau iš tų, kur pranašas ne savo krašte. Lietuvoje daug buvau antras, trečias, o dabar ledai pralaužti ir tikiuosi, kad juos laužysime toliau.

– Ignas Brazdeikis nežaidė paskutinėmis minutėmis. Netenkino jo žaidimas?

– Žinote, kai finale tokia įtampa, nesiryžau mesti. Kelis kartus jis neatitvėrė savo varžovų. Vizualiai atrodė pavargęs, ne ritme. Ieškojau žaidėjų, kurie buvo žaidime ir tuo 100 procentų pasiteisino sprendimas.

– Su E. Ulanovu ir Arnu Butkevičiumi laimėjote daug medalių jaunimo turnyruose. Kiek smagu matyti juos šiandien būnant naudingiausiais krepšininkais rungtynėse ir su jais laimėti titulą?

– Smagu su jais. Aš žinau juos, jie žino mane. Laikiau juos rungtynėse ir jie buvo verti to titulo. Edgaras naudingiausio žaidėjo titulo irgi visiškai nusipelnė.

– Anksčiau tekdavo žaisti tokias rungtynes jums būnant be favorito statuso. Kiek tai viską pakeitė?

– Be abejo, kažkiek lengviau žaisti būnant ne favoritu. Mums tokia komanda, kaip „Cbet“ yra labai neparanki. Organizuotas chaosas yra mums sunkus dalykas. Lengviau nulaužti komandas, kurios turi mažiau opcijų, turi aiškią gynybos sistemą. O vaidmuo kitoks, nes turi paprasčiausiai padaryti savo darbą.

– E. Ulanovas vėl tapo naudingiausiu žaidėju. Ką tai apie jį pasako?

– Žinote, jį galima priskirti prie tų žaidėjų, kai yra svarbios dvikovos, jis žaidžia gerai. Gero lyderio savybė. Džiaugiuosi už jį.

– Kiek smagu, kad šalia turite Keenaną Evansą ir kiek tai svarbu pačiam žaidėjui?

– Smagu, nes jis nusipelnė, žaidė pradžioje turnyro. Yra su mumis, atsistato. Įdomu, kaip pakryps sezonas, bet su Keenanu būtų visai kitoks. Smagu nuoširdžiai dėl jo, pliūpsnis gerų emocijų ir tikiuosi, kad turės gerą kitą sezoną.

– Europoje įvyko nemažai staigmenų taurės turnyruose, daug Eurolygos komandų patyrė pralaimėjimus. Turite atsakymus dėl šios tendencijos?

– Teko stebėti įdėmiau Ispanijos taurės turnyrą. Paėmus, kokios ekipos pralaimėjo, tai mūsų pergalė yra svarbi. O labiausiai nustebino rezultatai Ispanijoje.

– Ketvirtadienį jau laukia Eurolygos rungtynės. Ar planuojate atšvęsti pergalę?

– Nusimato viena laisva diena ir šiandien komanda nusipelnė švęsti. Antradienį kibsime į darbus, prisijungs Isaiah Tayloras ir važiuosime toliau.

Skaityti visą pranešimą