Pirmą kartą per dešimtmetį Saudo Arabijos lėktuvas su pagalba nusileido Sirijoje

Prieš 1 metus 89

Pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį trunkantį karą antrajame pagal dydį Sirijos Alepo mieste antradienį nusileido Saudo Arabijos lėktuvas, gabenantis pagalbą žemės drebėjimo nuniokotai šaliai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Transporto ministerijos pareigūnas.

Po 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimo, smogusio karo draskomai šaliai ir kaimyninei Turkijai, per kurį žuvo daugiau kaip 35 000 žmonių, Sirijoje buvo iškrauti lėktuvai su užsienio pagalba.

„Tai pirmas lėktuvas iš Saudo Arabijos, nusileidęs Sirijos teritorijoje per daugiau nei 10 metų“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Saudo Arabijos lėktuvas nusileido Alepo tarptautiniame oro uoste su 35 tonomis maisto, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Dar du Saudo Arabijos lėktuvai turėtų nusileisti trečiadienį ir ketvirtadienį, AFP sakė kitas Sirijos transporto ministerijos pareigūnas Suleimanas Khalilas.

Pastarąjį kartą toks lėktuvas Sirijoje nusileido 2012 metų vasarį.

Daugiau nei dešimtmetį tęsiantis karui, prezidento Basharo al Assado vyriausybė Vakaruose lieka pariju, o tai apsunkina tarptautines pastangas padėti nuo žemės drebėjimo nukentėjusiems žmonėms.

2011 metais Arabų lyga sustabdė Sirijos narystę, o kai kurios arabų šalys, įskaitant Saudo Arabiją, nutraukė su ja ryšius.

Saudo Arabija 2012 metais nutraukė santykius su prezidento B. al Assado vyriausybe ir ankstesniuose karo etapuose rėmė sukilėlius.

Rijadas pažadėjo teikti pagalbą tiek sukilėlių, tiek vyriausybės kontroliuojamoms šalies teritorijoms.

Į sukilėlių kontroliuojamą šiaurės vakarų Siriją šeštadienį Saudo Arabija išsiuntė 11 sunkvežimių konvojų su 104 tonomis maisto ir brezento, pranešė oficialioji Saudo Arabijos spaudos agentūra (SPA).

Tiesioginių kontaktų su B. al Assado vyriausybe nebuvo, anksčiau AFP sakė Karaliaus Salmano humanitarinės pagalbos ir paramos centro pareigūnas.

Vyriausybės ir gelbėjimo tarnybų sukilėlių kontroliuojamuose šiaurės vakaruose duomenimis, vien tik Sirijoje per žemės drebėjimą žuvo daugiau kaip 3 600 žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, smarkiai nukentėjo daugiausia vyriausybės kontroliuojama Alepo provincija, kurioje be pastogės liko daugiau kaip 200 000 žmonių.

Nuo 2011 metų per konfliktą Sirijoje žuvo beveik pusė milijono žmonių ir maždaug pusė prieškario šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus, iš kurių daugelis rado prieglobstį Turkijoje.

Dar prieš pirmadienio žemės drebėjimą daugumai gyventojų reikėjo humanitarinės pagalbos. Vėliausia nelaimė tik dar labiau padidino kančias.

Skaityti visą pranešimą