Piligriminė kelionė Dieveniškės – Norviliškės

Prieš 1 metus 125

Piligriminė kelionė Dieveniškės – Norviliškės – tai ne tik religinę reikšmę turinčių vietų lankymas, bet kartu proga prisidėti prie bendros maldos ir puoselėti bendruomeniškumą. Kelionėje dalyvauja ne tik fiziškai einantys piligrimai, bet įsitraukia ir gyventojai, laukiantys piligrimų savo gyvenvietėse.

2018 m. Dieveniškių parapijiečių inicijuota pirmoji piligriminė kelionė iš Dieveniškių į Norviliškes buvo lyg pirmasis tradicijos kūrimo žingsnis. Pirmosios piligriminės kelionės tikslas – pagerbti Lietuvos ir Lenkijos valstybių nepriklausomybės šimtmetį, todėl kartu su vietos gyventojais dalyvavo ir svečiai iš Lenkijos. Tuomet prisijungė per 100 piligrimų. Praėjusį šeštadienį įvykio trečioji piligriminė kelionė, į kurią susirinko apie 150 dalyvių. Tikinčiuosius lydėjo Šalčininkų parapijos dekanas kun. Ruslan Vilkel.

 
 
 

Keturias valandas užtrukusioje kelionėje tikintieji sukorė 14 kilometrų ir aplankė tokias gyvenvietes kaip Ureliai, Jurgelionys, Daulėnai, kur jų laukė šeimininkų paruoštos vaišės, kad piligrimai pasistiprintų ir saugiai pasiektų kelionės tikslą.

– Mūsų piligriminė kelionė – tai kur kas daugiau negu tikinčiųjų susibūrimas. Tai žmonių iniciatyva, žmonių noras ir tikslas. Už širdies griebia nepaprastas gyventojų nuoširdumas ir svetingumas sutinkant piligrimus. Juk piligrimų apsilankymas tikintiesiems yra be galo svarbus. Visi kartu ėjome, meldėmės, kalbėjome rožinį, dainavome įvairiomis kalbomis. Kalbėdamiesi dalijomės įspūdžiais, jog mums visiems šis ėjimas labai reikalingas. Susiburiame, esame artimesni, draugiškesni, – pasakoja Dieveniškių seniūnijos seniūnė Česlava Marcinkevič.

 
 
 
 

Nuotr.: Česlava Marcinkevič

Norviliškėse kun. Ruslan Vilkel aukojo mišias už piligrimus ir jų artimuosius. Čia jų laukė ir vietos gyventojų parengtos vaišės, kurias pavyko paruošti Šalčininkų rajono savivaldybės finansavimo nevyriausybinėms organizacijoms dėka. Iškilmingus piligrimų pietus paįvairino jaunimo iš Šalčininkų pasirodymas. Galiausiai maloniai pavargę, bet pailsėję dvasiškai piligrimais autobusu grįžo į Dieveniškes. Skirstydamiesi daugelis jau teiravosi apie ateinančių metų piligriminį žygį.

Nuotr.: Kazimieras Kropa (žr. žemiau)

Skaityti visą pranešimą