Pietų Korėjos prezidentas išvyko į JAV, kur susitiks su Bidenu

Prieš 1 metus 51

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas pirmadienį išskrido į Vašingtoną šešių dienų valstybinio vizito, sąjungininkėms stengiantis sustiprinti karinį bendradarbiavimą dėl didėjančios Šiaurės Korėjos branduolinės grėsmės.

Šiais metais Pchenjanas surengė dar vieną rekordinę virtinę sankcijų nepaisančių paleidimų, įskaitant pirmąjį šalies kietojo kuro balistinės raketos bandymą šį mėnesį – svarbų Kim Jong Uno kariuomenės techninį laimėjimą.

Atsakydamas į tai, Yoon Suk-yeolas priartino Pietų Korėją prie ilgamečio sąjungininko Vašingtono, o jo kelionės darbotvarkėje yra numatyta daug reikalų, įskaitant viršūnių susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu trečiadienį, kur valstybių prezidentai paminės 70-ąsias diplomatinių santykių užmezgimo metines.

„Per daugelį renginių abu lyderiai praleis nemažai laiko kartu, kad pasidžiaugtų Pietų Korėjos ir JAV aljanso pasiekimais per 70 metų ir pasikeistų išsamiomis nuomonėmis apie aljanso ateitį“, – prieš kelionę žurnalistams sakė vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Kim Tae-hyo.

Tačiau analitikai teigia, kad Yoon Suk-yeolui ir J. Bidenui per viršūnių susitikimą teks daug ką išsiaiškinti, nes, nors tokie renginiai yra atidžiai sustyguoti, abu lyderiai turės aptarti kai kurias nepatogias temas, sakė Velslio koledžo politikos mokslų profesorė emeritė Katharine Moon.

Ši kelionė vyksta tuo metu, kai Yoon Suk-yeolas susiduria su vis didesnį nerimą keliančiu Pietų Korėjos visuomenės nepasitenkinimu dėl JAV įsipareigojimo vykdyti vadinamąjį išplėstinį atgrasymą, dislokuojant JAV strategines priemones didėjančios Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketinės grėsmės akivaizdoje.

Kelios apklausos rodo, kad dauguma pietų korėjiečių dabar mano, kad šalis turėtų kurti savo branduolinius ginklus. Yoon Suk-yeolas užsiminė, kad Seulas galėtų pasinaudoti šia galimybe.

„Jungtinėms Valstijoms labiau reikia parodyti savo atgrasymo įsipareigojimus aljanso lygmeniu“, – sakė Seulo „Ewha“ universiteto Šiaurės Korėjos studijų profesorius Park Won-gonas.

Pietų Korėjos prezidento reitingai namuose smarkiai krito, nes visuomenė nepritarė jo elgesiui dėl neseniai nutekintos JAV žvalgybos informacijos, iš kurios paaiškėjo, kad Vašingtonas šnipinėjo Seulą.

Jis taip pat susidūrė su neigiama reakcija dėl kovą įvykusio viršūnių susitikimo su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida, o kritikai kaltino jį teikiant pirmenybę diplomatijai, o ne sprendžiant ginčus dėl Tokijo karo metais taikyto elgesio su korėjiečiais, įskaitant priverstinį darbą ir seksualinę vergiją.

J. Bidenas norėtų, kad abi šalys, kurios yra dvi pagrindinės Vašingtono regioninės sąjungininkės, glaudžiau bendradarbiautų dėl Šiaurės Korėjos.

Skaityti visą pranešimą