Pieno produktų kainos pasiekė aukštumas: ūkininkai pyksta, ministerija siūlo aiškintis tarpusavyje

Prieš 1 metus 73

Pieno produktų kainos Lietuvoje pasiekė aukštumas, tuo metu ūkininkai piktinasi už parduodamą žaliavą gaunantys vis mažiau. Karvių augintojai sako, kad jei taip bus ir toliau, gali tekti baigti ūkininkauti.

Ūkininkė Regina skaičiuoja, kad pieno supirkimo kainos nuo vasaros jai sumažėjo ketvirtadaliu. Moteris sako nesuprantanti, kodėl už pieną gauna vis mažiau.

„Kadangi tas mažėjimas toks stichinis ir kartais būna du kartus per mėnesį, tai mes negalim net kažko susiplanuoti keisti“, – aiškino ūkininkė Regina Bernatonienė.

Moteris svarstė ir apie taupymą.

„Jei yra kažkokie svyravimai, automatiškai viskas krenta per pieną, per pieno kokybę, sveikatingumą. Tai mes sumažinti savo išlaidų nelabai galime. Nebent paaukojant pieno kiekį, bet tada dar mažesnės pajamos“, – aiškino R. Bernatonienė.

Pasak vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkės, supirkimo kainos pradėjo mažėti nuo rugsėjo ir jei smulkieji ūkininkai vasarą už kilogramą pieno galėjo gauti iki 37 centų, šiandien gauna 25-is. Anot asociacijos pirmininkės, karvių augintojams tenka itin maža galutinės produkto kainos dalis.

„Daugumai nuostolis – tai jų visas gyvenimas. Tai čia net ne pinigais apskaičiuojama ir tas pasitraukimas ne dėl to, kad mes apsiskaičiavom, tai ne dėl to, kad mūsų produktas yra neperkamas. Tai nesąžiningo verslo, nesąžiningos konkurencijos rezultatas“, – įsitikinusi Vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkė Renata Vilimienė.

Dalis karvių augintojų svarsto baigti ūkininkavimą. Tačiau pasakoja, kad ir galvijų pardavimas tampa nuostolingas – mėsos sektoriuje tebėra 2019 metų supirkimo kainos. Tuo metu pieno supirkėjai sako, kad rinkoje situacija katastrofiška. Daugiau nei pusė produktų yra eksportuojama, o kaina priklauso nuo užsienio rinkos.

„Niekas nieko nebenori pirkti, laukia kol dar labiau nupigs ir to rezultatas – pieno perdirbimo įmonės, gaudamos mažiau pajamų, turėjo mažinti savo kaštus. Tarp jų – ir žaliavinio pieno supirkimo kainas“, – aiškino „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa.

„Pricer“ maisto krypties vadovas teigia, kad sulėtėjęs eksportas lemia ir pieno perteklių.

„Vakaruose sako brangus tas jūsų pienas, valgykit patys. Mes tiek patys nesuvalgome, tai turės mažintis kainas“, – įsitikrinęs „Pricer“ vadovas Petras Čepkauskas.

Specialistai neabejoja – norint stabilizuoti pieno kainas ir sulėtinti pieno ūkių nykimą, būtini pokyčiai.

„Iš tikrųjų turi valdžios politikai įsitraukti ar mes bendrai, paaiškinti, kokia šalies politika. Ar mes norime stambinti ūkius, kad pasidarome du tris ūkius, kad pieno poreikį padengia, ar mes decentralizuojame, palaikome tuos smulkiuosius?“, – svarstė P. Čepkauskas.

„Tad išeina, kad matome, kaip nyksta pieno ūkiai. Man tik labai keista, kodėl valstybė nesiima reguliuoti šitos ūkinės veiklos“, – sakė Žemės ūkio bendrovių asociacijos viceprezidentas Petras Puskunigis.

Žemės ūkio ministerija situaciją komentuoti atsisakė teigdama, kad ūkininkai ir pieno supirkėjai santykius turėtų išspręsti tarpusavyje.

Skaityti visą pranešimą