Peru eksprezidentas išduotas iš JAV ir nuvežtas į tardymo izoliatorių

Prieš 1 metus 76

Buvęs Peru prezidentas Alejandro Toledo, sugrįžęs iš jį išdavusių JAV, sekmadienį buvo nuvežtas į tardymo izoliatorių, kur lauks kaltinimų pinigų plovimu ir korupcija.

77-erių A. Toledo, kuris Peru prezidento poste dirbo 2001–2006 metais, vakare sraigtasparniu buvo nuskraidintas į Barbadiljo kalėjimą, matė žurnalistai.

Peru prokurorai A. Toledo ieškojo dėl didžiulio skandalo, įtraukusio Brazilijos statybų konglomeratą „Odebrecht“.

Stanfordo universitete daktaro laipsnį įgijęs A. Toledo kaltinamas paėmęs iš „Odebrecht“ milijonus dolerių (eurų) mainais į palankesnes sąlygas dalyvaujant viešųjų darbų konkursuose. Prokurorai prašo jam skirti daugiau kaip 20 metų laisvės atėmimo.

A. Toledo į Limą iš Los Andželo atvyko lydimas Interpolo pareigūnų ir buvo perduotas vietos teisėsaugai, rodo televizijos reportažai.

Eksprezidentas, vilkėjęs raudonu megztiniu, stojo prieš teisėją ir jam turėjo pasakyti savo vardą, amžių bei asmens kodą, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė teismas.

A. Toledo jau kelerius metus gyveno Jungtinėse Valstijose, o penktadienį pasidavė Kalifornijos valstijos San Chozės federalinio teismo pastate, kur buvo perduotas Jungtinių Valstijų maršalų tarnybai.

Kalėjimas buvusiems lyderiams

A. Toledo tardymo izoliatoriuje lauks teismo, turinčio įvykti po pusantrų metų.

Barbadiljo kalėjime, į kurį jis buvo nusiųstas, taip pat laikomi buvę šalies prezidentai Alberto Fujimori, ėjęs šias pareigas 1990–2000 metais, ir Pedro Castillo, šalies vadovo poste dirbęs 2021–2022 metais.

P. Castillo buvo nušalintas ir areštuotas pernai gruodį, netrukus po bandymo paleisti Kongresą ir valdyti savo įsakais.

Jį areštavus šalyje kilo mėnesius trukę protestai, pareikalavę dešimčių gyvybių ir pakenkę svarbiai šalies turizmo industrijai.

A. Toledo advokatas Roberto Su žurnalistams Limoje sakė, kad jo klientas kenčia skausmus ir serga vėžiu, bet daugiau detalių nepateikė.

A. Toledo neigia jam metamus kaltinimus ir pateikė kelias peticijas ginčydamas savo ekstradiciją, kurios Peru siekė nuo 2018 metų.

2019-aisais A. Toledo buvo sulaikytas Kalifornijoje. 2020-aisiais jam buvo paskirtas namų areštas ir nurodyta nešioti elektroninę apykoję.

Peru prokurorai sako turintys dviejų asmenų parodymus, kad A. Toledas gavo kyšių iš „Odebrecht“.

Dar keturių buvusių Peru prezidentų atžvilgiu šiuo metu atliekami korupcijos tyrimai. Tai Ollanta Humala, ėjęs pareigas 2011–2016 metais, Pedro Pablo Kuczynski, prezidentavęs 2016–2018 metais, Martinas Vizcarra, šiame poste dirbęs 2018–2020 metais, ir P. Castillo.

A. Fujimori atlieka įkalinimo bausmę už žmogaus teisių pažeidimus, bet buvo nuteistas ir dėl kaltinimų korupcija. Kitas buvęs prezidentas, Alanas Garcia, nusižudė 2019 metais, kai policija ruošėsi jį sulaikyti „Odebrecht“ byloje.

Skaityti visą pranešimą