Perspėja vilniečius: būtina tikrintis dėl burnos vėžio prevenciškai

Prieš 11 mėnesius 68

Burnos vėžys – tai klastinga liga, kurios požymius sunku atpažinti. Liga prasideda nedideliu neskausmingu gleivinės sukietėjimu ar opele, kurie laikui bėgant ne užgyja, bet vis didėja. Mokslinių tyrimų duomenimis Lietuvoje nustatoma apie 75 – 80 uždelstų burnos vėžio atvejų. Klinika „Neodenta“ rūpinasi savo pacientų sveikata, todėl kviečia pacientus į nemokamas konsultacijas dėl burnos vėžio profilaktikos ir prevencijos.

Patyrę klinikos burnos chirurgai ir jų įžvalgos

Klinikos „Neodenta” Gyd. Odontologai-burnos chirurgai Rasa Pedišienė ir Žygimantas Petronis ne tik vykdo apžiūras burnos vėžio profilaktikai, bet taip pat atlieka ir kitas svarbias gydymo procedūras – dantų šalinimą, implantacijas, kaulų bei minkštųjų audinių augmentaciją, sinuso dugno pakėlimą. Burnos chirurgė Rasa Pedišienė teigia, kad Lietuvoje nustatoma išties daug laiku nenustatytų burnos vėžio atvejų. Tarp papildomų rizikos faktorių yra ir genetika (vėžio atvejai šeimos istorijoje) ir įprotis daug laiko praleisti saulėje, nesisaugant nuo kenksmingų UV spindulių. Tai ypač pavojinga vaikams.

Specialistas Žygimantas Petronis mini pagrindinius burnos vėžio požymius:

  • ilgai negyjančios žaizdelės burnos ertmėje ir kraujavimas;
  • jeigu kramtant ar ryjant maistą yra jaučiamas skausmas arba diskomfortas;
  • burnos ertmėje atsiradusios keistos, baltos, violetinės ar raudonos dėmės;
  • staigiai svorio pokyčiai;
  • balso pasikeitimai;
  • neįprasti patinimai, gumbai, sušiurkštėję paviršiai burnos ertmėje;
  • žandikaulio tinimas, dėl kurio dantų protezai nebesilaiko arba pasidarė nebepatogūs.

Net ir pastebėjus kai kuriuos nerimą keliančius vėžio simptomus, rekomenduojame nepanikuoti – tai gali būti dantenų ligos sukelti simptomai. Bet kuriuo atveju būtina apsilankyti pas gydytoją odontologą, o prireikus gauti efektyvų gydymą.

Burnos vėžio diagnostika ir gydymas

Labai svarbu ligą diagnozuoti kuo anksčiau, nes gydymas efektyviausias, kai piktybinis navikas yra ankstyvųjų stadijų. Žmogus gali ir pats prisidėti prie ankstyvosios diagnostikos: galima kas mėnesį pasižiūrėti į veidrodį ieškant burnoje išvardytų pokyčių. Gydytojas odontologas kruopščiai patikrina burnos ertmę ir, esant reikalui, pacientą nukreipia pas onkologą, kuris atlieka išsamius tyrimus. Dažniausiai, gydant burnos vėžį, pasitelkiama spindulinė terapija ir/arba chirurginis gydymas.

Burnos vėžio prevencija

Burnos chirurgė Rasa Pedišienė teigia, jog norėdami užkirsti kelią burnos vėžiui būtina atsisakyti žalingų įpročių: rūkymo ir alkoholio vartojimos, tai vienos iš pagrindinių šios ligos priežasčių. Sveiko gyvenimo būdo pasirinkimas – itin svarbus žingsnis, kuris turi lemiamos įtakos vėžio prevencijai. Gyd. Odontologas Žygimantas Petronis prašo nepamiršti ir saiko deginantis tiesioginėje saulėje – perteklinė UV spinduliuotė turi didelės įtakos vėžinių darinių formavimuisi. Žinoma, genetikos pakeisti negalime, tačiau sveiko ir atsakingo gyvenimo būdo pasirinkimas yra itin svarbus burnos vėžio prevencijai.

Sveikata – brangiausias turtas Gyd. od. Žygimantas Petronis ir Rasa Pedišienė laukia pacientų profilaktiniam patikrinimui. Specialistų teigimu, geriausia dovana, kurią galite įteikti sau ar savo artimajam – tai laiku sprendžiamos sveikatos problemos ir visos pastangos, kurias dedame norėdami ilgiau išlikti sveiki, gyvybingi ir pozityvūs. Todėl nedelskite ir užsiregistruokite nemokamai konsultacijai.

Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta
Nuotr.: Neodenta

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su „Neodenta“

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą