Per Kalėdas į Kauno klinikas atvežtos žiauriai sumuštos dvimetės būklė – kritinė, 19-metė mama ir jos draugas sulaikyti

Prieš 1 metus 79

Per Kalėdas į Raseinių ligoninę atvežtos, o vėliau skubiai perkeltos į Kauno klinikas dvimetės mergaitės gyvybė tebekabo ant plauko. Tai antradienį LRT.lt patvirtino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, gydytojas prof. Rimantas Kėvalas. Plačiau jos būklės medikai negali komentuoti: nukentėjusios mažylės tėvai uždraudė teikti informaciją. 

Kaip įtariama, mažylė galimai buvo sumušta namuose. Medikų teigimu, į Kauną atvežtos pacientės būklė buvo kritinė, dėl gausaus kraujavimo jai skubiai atlikta operacija, pajungta gyvybę palaikanti aparatūra.

Antradienio rytą mergaitės būklė buvo tokia pati. Kaip LRT.lt sakė Kauno klinikų gydytojai, kol kas nėra aišku, ar ji išgyvens.

„Teikti informaciją apie vaiką tėvai uždraudė, todėl tegalime patvirtinti, jog ji yra pas mus“, – sakė Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Jovita Gudelevičiūtė.

Raseinių ligoninės vadovas Vidmantas Merkliopas portalui pasakojo, jog ligoninėje atsidūrusi mergaitė buvo be sąmonės.

„Gruodžio 25 d. apie 11 val. Greitosios medicinos pagalbos medikai atvežė ją, lydėjo mama. Mergaitė jau buvo be sąmonės. Ji buvo iš karto paguldyta į Intensyviosios terapijos skyrių, padaryti tyrimai, bet dar nesulaukus jų buvo panašu, kad reikės tretinio lygio pagalbos. Todėl kreipėmės į Kauno klinikas, kvietėme gydytoją konsultantą, kuris atvyko su reanimobiliu. Po apžiūros ji iš karto tuo pačiu reanimobiliu išvežta į Kauną. Klinikas pasiekė per pusvalandį“, – pirmosios Kalėdų dienos įvykius atpasakojo Raseinių ligoninės vadovas.

Pasak jo, šventinis savaitgalis Raseinių ligoninėje buvo kaip reta darbingas: į priėmimą plūdo karščiuojantys ir kitų virusinių ligų simptomų turintys pacientai.

„Galiu tik padėkoti tądien budėjusiems kolegoms, kurie profesionaliai ir operatyviai įvertino atvežtos mergaitės būklę, suteikė pagalbą ir nedelsdami išsiuntė į Kauno klinikas“, – teigė V. Merkliopas.

Šeima vaiko teisių gynėjams nebuvo žinoma

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė teigia, kad sumuštos mažametės šeimoje yra dar viena mergaitė, ligoninėje gydomos dvimetės sesuo dvynė. Ją šiuo metu prižiūri vaiko teisių specialistai.

„Šeimoje kitam vaikui užtikriname saugią aplinką. Vertiname jos būklę ir deriname tolimesnius veiksmus. Svarbu pasakyti, kad dėl šių mergaičių atskiro pranešimo, kad [tėvai] ar netinkamai rūpinosi, ar buvo smurtauta nebuvo. Tačiau mama yra labai jauna. Visa informacija [dėl šeimos] yra dar tikslinama“, – LRT Radijui sakė I. Skuodienė.

Pasak Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės, šiais metais Lietuvoje nustatyta daugiau smurto prieš vaikus atvejų: iš viso per metus užfiksuota apie 2500 atvejų.

„Iš jų daugiausia – fizinio smurto atvejų, kada jau žymės [ant kūno] matosi“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė pabrėžė, jog anksčiau į vaiko teisių gynėjų akiratį nukentėjusios dvimetės šeima nebuvo pakliuvusi.

„Dėl šios šeimos vaikų vaiko teisių gynėjai pranešimų iki šiol nebuvo gavę. Sulaukę informacijos iš policijos apie į ligoninę pristatytą nukentėjusią mergaitę, skubėjome pasirūpinti kito šeimoje augančio vaiko saugumu. Šiuo metu jai yra užtikrinta saugi aplinka“, – teigė N. Martišienė.

Šiuo metu vaiko teisių gynėjai renka informaciją, vertina vaikų situaciją šeimoje. Tolimesni sprendimai paaiškės pilnai surinkus informaciją, išsiaiškinus įvykio aplinkybes.

„Lietuvoje per metus vis dar nustatoma virš 2,5 tūkst. galimo smurto prieš vaikus atvejų – fizinio, psichologinio, seksualinio smurto ir nepriežiūros. Tad kviečiame žmones būti atidžiais ir kilus bet kokiems įtarimams, kad vaikas gali patirti bet kokios formos smurtą – pranešti apie tai vaiko teisių gynėjams.

Kilus klausimams kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje Vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112“, – ragino Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

19-metė mama ir jos draugas sulaikyti

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Artūras Šliavas LRT.lt teigė, kad tyrimas yra perkvalifikuotas į tyrimą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Įtariamieji, kurie galimai smurtavo prieš mažametę – motina (2003 m. gim.) ir jos draugas.

Pasak policijos atstovo, tuo metu, kai įtariamieji buvo sulaikyti, jie buvo blaivūs. 19-metė ir jos draugas sulaikyti dviem parom.

„19 metų metų moteris ir 22 metų vyras uždaryti į areštinę. Policija anksčiau nebuvo negavusi pranešimų apie smurtą. Abu anksčiau nėra teisti“, – BNS sakė Šiaulių apskrities policijos atstovas Artūras Šliavas.

Anot policijos atstovo, įtariamieji buvo blaivūs, tačiau sunku pasakyti, ar jie buvo blaivūs tądien, kai buvo sumušta mergaitė, mat dėl mažametės jie patys kreipėsi į policiją, sunerimę dėl jos būklės.

„Jie patys iškvietė policiją“, – sakė A. Šliavas.

Iš pradžių mergaitė iš buto be sąmonės buvo pristatyta į Raseinių ligoninę, tačiau vėliau pervežta ir paguldyta į Kauno ligoninę.

„Sulaikyta nukentėjusios mažametės mama ir jos draugas, jiems įtarimai dar nepareikšti, kardomosios priemonės nepaskirtos, laukiama jų apklausos. Šiuo metu tiriamos visos įvykio versijos“ – BNS antradienį sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Rasa Gelžinytė.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą tas, kas sunkiai sužalojo mažametį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki dvylikos metų.

Skaityti visą pranešimą