Per Izraelio smūgį Sirijos sostinėje žuvo 15 žmonių

Prieš 1 metus 53

Per Izraelio aviacijos smūgį anksti sekmadienį Damaske žuvo 15 žmonių ir buvo smarkiai apgadintas pastatas rajone, kuriame įsikūrusios valstybės saugumo agentūros, pranešė karo stebėtojas.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdelis Rahmanas teigė, kad per „didžiausią Izraelio ataką Sirijos sostinėje“ nuo pilietinio karo pradžios žuvo civiliai gyventojai, įskaitant dvi moteris.

Per naktinį smūgį buvo sugriautas kelias ir suniokotas šalia esantis 10 aukštų pastatas Kafr Susos rajone, kuriame įsikūrę aukšti valstybės pareigūnai ir Sirijos žvalgybos būstinė, nurodė SOHR.

Mazraa rajone taip pat žuvo moteris, galimai nukentėjusi nuo Sirijos priešlėktuvinės amunicijos, priduriama pranešime.

Iš karto nebuvo aišku, kas buvo numatyto smūgio, kuris, kaip pranešė AFP korespondentai, sukrėtė Damaską ir paliko skylę gatvėje, taikinys.

Kitos raketos naktį pataikė į sandėlį, kuriuo netoli Damasko naudojosi režimą palaikantys Irano ir „Hezbollah“ kovotojai, teigė SOHR, kuri remiasi plačiu šaltinių Sirijoje tinklu.

Irano naujienų agentūra „Tasnim“ teigė, kad „nė vienas iranietis nenukentėjo“, ir pridūrė, kad smūgiai buvo suduoti „tiksliai toje vietoje“, kur 2008 metais per automobilio sprogdinimą, dėl kurio Libano šiitų grupuotė apkaltino Izraelį, žuvo „Hezbollah“ vyriausiasis vadas Imadas Mughniyeh.

Sirijos gynybos ministerija pranešė, kad iš pradžių žuvo penki žmonės, įskaitant vieną karį, o 15 civilių sužeisti, kai kurių būklė kritinė.

Netrukus po vidurnakčio „Izraelio priešas surengė oro ataką iš okupuotų Golano aukštumų, taikydamasis į kelis Damasko ir jo apylinkių rajonus, įskaitant gyvenamuosius kvartalus“, sakoma pareiškime.

Gynybos pajėgos „numušė keletą raketų“.

Šalia viduramžių Damasko citadelės esantys istoriniai pastatai taip pat buvo „smarkiai apgadinti“, sakė Sirijos antikvarinių vertybių departamento vadovas Naziras Awadas ir kaltino „Izraelio raketą“.

Sirijos užsienio reikalų ministras Faisalas al Meqdadas sekmadienį pareiškė, kad šis smūgis buvo „nusikaltimas žmoniškumui, ypač dabar, kai Sirija stengiasi įveikti pražūtingus žemės drebėjimo padarinius“.

Sirija šiuo metu stengiasi atsigauti po vasario 6 dienos žemės drebėjimo, kuris nepaveikė Damasko, bet per kurį šalies šiaurėje ir vakaruose bei pietų Turkijoje žuvo daugiau kaip 44 000 žmonių.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai sakė: „Izraelis nekomentuoja užsienio žiniasklaidos pranešimų“.

Sirijos vyriausybės sąjungininkė Rusija pasmerkė smūgį, o Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova taip pat paragino Izraelį „nutraukti ginkluotas provokacijas“ prieš Damaską, kurios gali kelti pavojų „visam regionui“.

Daugiau nei dešimtmetį trunkantis karas

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių prieš savo kaimynę, daugiausia taikydamasis į kariuomenę, Irano pajėgas ir „Hezbollah“ – Damasko režimo sąjungininkus.

„Neleisime Iranui įsigyti branduolinių ginklų ir neleisime jam įsitvirtinti prie mūsų šiaurinės sienos“, – sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį vykusiame kabineto posėdyje, tiesiogiai nekalbėdamas apie Damasko smūgį.

Teherane Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani (Naseras Kananis) „griežtai pasmerkė sionistinio režimo išpuolius prieš taikinius Damaske ir jo priemiesčiuose, įskaitant tam tikrus gyvenamuosius pastatus“.

Pasak jo, per reidus žuvo ir buvo sužeista „daug nekaltų Sirijos piliečių“.

Gazoje įsikūrusios palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ taip pat pasmerkė šiuos smūgius.

Vienas „Islamo džihado“ pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad nė vienas jo narys nebuvo nužudytas ar sužeistas, tačiau prašė neskelbti jo pavardės, nes jis nebuvo įgaliotas kalbėti su žiniasklaida.

Sirijos konfliktas prasidėjo 2011 metais žiauriomis represijomis prieš taikius protestus ir paaštrėjo, kai į jį įsitraukė kelios užsienio jėgos ir pasauliniai džihadistai.

Žuvo beveik pusė milijono žmonių, o konfliktas privertė palikti namus maždaug pusę prieškario Sirijos gyventojų.

Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui karinę paramą teikia Rusija, taip pat Iranas ir su Teheranu susijusios ginkluotos šiitų grupuotės, įskaitant „Hezbollah“, kurios yra paskelbtos Izraelio priešėmis.

Skelbiama, kad sekmadienio Išpuolis įvykdytas praėjus daugiau nei mėnesiui po to, kai per Izraelio raketų smūgį Damasko tarptautiniame oro uoste žuvo keturi žmonės, įskaitant du karius.

Per sausio 2 dienos smūgį buvo smogta „Hezbollah“ ir proiraniškų grupuočių pozicijoms, įskaitant ginklų sandėlį, teigė SOHR.

Skaityti visą pranešimą