Per ataką netoli Malio sostinės žuvo šeši žmonės

Prieš 1 metus 70

Per retą išpuolį netoli Malio sostinės Bamako žuvo šeši žmonės, įskaitant du žandarus ir policijos pareigūną, penktadienio vakarą pranešė Saugumo ministerija.

Šalį, neturinčią išėjimo į jūrą ir esančią pačioje Afrikos Sachelio regiono širdyje, krečia politinė ir saugumo krizė, ypač jos neramiuose šiauriniuose ir centriniuose regionuose, kur nuo 2012 metų siaučia džihadistų sukilimas.

Tačiau smurtas retai pasiekia Bamaką, esantį Malio pietvakariuose.

Saugumo ministerija pranešė, kad ketvirtadienio vakarą maždaug už 70 km nuo sostinės esančiame „Zantigilos kontrolės punkte, kelyje į centrinį Segu miestą“, buvo įvykdytas išpuolis.

Per išpuolį, kurį įvykdė „kol kas nenustatyti ginkluoti asmenys“, žuvo trys civiliai gyventojai ir trys teisėsaugos pareigūnai, o dar du buvo sužeisti, teigiama pranešime.

Birželio 24 dieną tame pačiame kelyje esančią policijos nuovadą užpuolė „nenustatyti ginkluoti asmenys“ ir nužudė vieną pareigūną, pranešė valdžios institucijos.

Nuo 2020 metų šioje skurdžioje šalyje, kuri yra viena politiškai nestabiliausių Afrikoje, įvyko du kariniai perversmai.

2020 metų rugpjūtį valdžią užgrobė pulkininkai, pasipiktinę tuo, kaip vyriausybė tvarkosi su ilgai trunkančiu džihadistų sukilimu, o kitų metų gegužę įvyko dar vienas perversmas.

Malio valdančioji chunta, siekdama neleisti džihadistams išplisti šalies centre ir kaimyniniuose Burkina Fase bei Nigeryje, atsigręžė į Rusiją, o ne į Prancūziją ir jos partnerius.

Dėl trinties, kurią sukėlė nauji Bamako ryšiai su Rusija, taip pat dėl chuntos delsimo atkurti civilinę valdžią pašlijo Malio ir Prancūzijos santykiai.

Manoma, kad artimiausiomis savaitėmis prancūzai baigs savo pajėgų išvedimą iš Malio, ir dėmesys bus sutelktas į Nigerį.

Vakarų Afrikos Sachelio regionas kovoja su džihadistų sukilimu, prieš dešimtmetį prasidėjusiu Malio šiaurėje ir po trejų metų išplitusiu į Nigerį bei Burkina Fasą.

Dėl smurto žuvo tūkstančiai civilių ir karių, šimtai tūkstančių žmonių visame regione buvo priversti palikti namus.

Skaityti visą pranešimą