Penktadaliu išaugus transporto draudimo kainoms, draudikai aiškina – kompensuoti žalas dabar jiems irgi brangiau

Prieš 1 metus 87

Transporto draudimo kainos Lietuvoje šoktelėjo beveik 22 proc. – tokius skaičius pateikia Europos Sąjungos (ES) statistikos tarnyba Eurostat. LRT RADIJO kalbinto draudikų atstovo Andriaus Romanovskio teigimu, tam įtakos turi Rusijos sukelta energetinė krizė ir infliacija. Vis dėlto kai kuriose kitose ES šalyse situacija priešinga – automobilių draudimas kaip tik atpigo.


LRT RADIJO kalbinti vilniečiai į penktadaliu šoktelėjusias transporto draudimo kainas reaguoja nevienodai. Vieniems šis pabrangimas nėra jau toks baisus, kitiems pasijaučia ir gana ryškiai.

„Matote, viskas brangsta, pabrango ir šitas dalykas. Nėra taip jau baisiai, pakilo truputį, bet reikalingas dalykas“, – teigia vienas sostinės gyventojas.

„Aš tai draudžiausi rugsėjį, berods, tai man konkrečiai nebuvo pakilę, bet aš neturiu prasižengimų, neturiu įvykių. (...) Aplinkoje esu girdėjęs, kad už privalomąjį [draudimą] per metus 100–200 [eurų] pakilo“, – tvirtina kitas vilnietis.

„Dabar neseniai gavome sąskaitą, tai ji iš tikrųjų [pakilo] ženkliai. Labai daug nėra, bet, žinote, kaip kam – vieniems žymus, kitiems nežymus tas skaičius. [Pabrango] ir tas, ir tas – ir Kasko, ir civilinis [draudimas]. Mašinai per metus – apie 800 eurų“, – guodžiasi viena moteris.

Anot Lietuvos draudikų asociacijos direktoriaus Andriaus Romanovskio, transporto draudimo pabrangimui įtakos turėjo Europoje siaučianti energetinė krizė ir kainų infliacija, tik draudimas į tai sureagavo vėliau nei kitos paslaugos. Eksperto aiškinimu, šalyje daugėja avarijų, draudikams tenka vis daugiau išmokėti už patirtas žalas.

„[Vyksta] žalų infliacija – turima omenyje, kiek pabrango žalų administravimas draudikui, nes mes suprantame, kad žalų administravimas dažniausiai susiveda į keletą elementų: serviso paslaugas (...) ir detales, kurios gerokai brango“, – LRT RADIJUI teigia draudikų atstovas.

Kaip rodo Eurostat duomenys, transporto priemonių draudimo kainos ūgtelėjo beveik visose ES šalyse, tačiau kai kuriose įkainiai visgi sumažėjo. Pavyzdžiui, Airijoje automobilių draudimas atpigo 8 proc.

Kaip pasakoja LRT RADIJO bendradarbis Airijoje Arūnas Teišerskis, šioje šalyje įkainiai lig šiol buvę itin aukšti.

„Tas mažėjimas buvo dėl to, kad faktiškai kur nors augti tos kainos jau nebegalėjo, jos ir taip jau pernelyg aukštos buvo. Yra tiesiog ten tų papildomų konkurentų, dalyvių įvedimas. Be to, yra tam tikri niuansai, kaip mažinti galbūt tas kompensacijas, kurios buvo beribės ir labai didelės“, – apžvelgia A. Teišerskis.

Tuo metu Bulgarijoje privalomasis transporto draudimas atpigo 11 proc. Kaip LRT RADIJUI sako Bulgarijos draudėjų asociacijos generalinė sekretorė Nina Kolčakova, šioje šalyje konkurencija tarp draudimo įmonių yra labai didelė, o gyventojams svarbus kiekvienas euras.

„Šita konkurencija vyksta tik dėl kainų, daugiau nėra jokių konkurencinių skirtumų tarp draudimo kompanijų, todėl kompanijos siūlo mažesnius įkainius. Kadangi pajamos Bulgarijoje yra mažos ir netgi 5 eurai yra svarbūs namų ūkiams, kurie sprendžia, kokios kompanijos draudimą rinktis, privalomojo transporto draudimo kainos įprastai nekyla, nepaisant infliacijos“, – dėsto N. Kolčakova.

Vis dėlto, anot jos, artimiausiu metu infliacija privers ir Bulgarijos draudimo kompanijas pakelti privalomojo transporto draudimo įkainius.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą