Penktą kartą surengtoje Kokybiško maisto šventoje rekordinis dalyvių bei gamintojų skaičius

Prieš 1 metus 124

Penktus metus iš eilės Kokybiško maisto šventė bendram tikslui suvienijo kokybe paženklinto maisto gamintojus, ūkininkus, įvairių sričių specialistus, miestų ir rajonų atstovus bei sveikos gyvensenos entuziastus. Konferencijos metu buvo dalijamasi gerąja patirtimi, pristatomos naujovės, diskusiniai klausimai, o maisto salėje – gausybė Lietuvos gamintojų bei ragautojų.

Kokybiškas maistas kur kas daugiau nei tik produkcija

Penktą kartą organizuotoje šventėje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sveikino gausų būrį dalyvių, gamintojų, pabrėždamas, kad kokybiškas maistas – ne tik ekologiška produkcija, bet ir tvari gamyba bei tausojimas.

„Kai kalbame apie ekologiškumą, turime atkreipti dėmesį į du dalykus. Pirmiausiai – gamyba. ŽŪM strateginiame plane yra numatytas ženklus ekologiškų produktų gamintojų augimas nuo 8 proc. iki 14 proc. 2027 m. Iš kitos pusės – vartojimas. Tokios šventės, kaip ši skatina vartojimo augimą, nes gamyba dėl gamybos yra netvaru. Programos, kurios skatina maitinti ekologiškais produktais ugdymo įstaigose yra nukreiptos į tai, kad tėvai suprastų ir pajustų sveikos mitybos naudą ne tik šiuo metu, bet kartu suvokiant, kad auga naujoji karta, naujas vartotojas. Ekologiniai produktai yra svarbūs ne tik dėl kokybės, teigiamos naudos sveikatai, bet atliepia ir aukštesnius gyvūnų gerovės dalykus, auginant ekologiškus produktus nenaudojami cheminiai priedai. Visa tai ilgailaike prasme veda link tvarumo, tvaraus žemės ūkio, o tas yra labai svarbu”, – kalbėjo LR žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Šiemet – ypatingai gausus būrys dalyvių

Vis labiau augant susidomėjimui maisto tausojimui, produktų kokybei, ekologiškumui bei kitiems kokybe paženklintiems produktams, didėja poreikis vis daugiau apie tai kalbėti, tirti, dalintis gerąja patirtimi. Kad kuo daugiau žmonių žinoti, kur ir kokius produktus rinktis, kaip juos atpažinti, tad šventėje daugiausiai dėmesio skirta ekologiškiems ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams bei maisto produktams, paženklintiems saugoma geografine nuoroda, saugoma kilmės vietos nuoroda ir garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Kaip teigė jau penktus metus šventę organizuojanti VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė, ši šventė – puiki galimybė ne tik susipažinti su kokybiško maisto gamintojais, bet ir plėsti žinias apie kokybiško maisto vartojimą, skatinti žmonių sąmoningumą rinktis kokybiškus produktus.

„Penktus metus iš eilės džiaugiamės puikia švente, kurioje kasmet sulaukiame vis daugiau klausytojų, gamintojų. Šiemet ištiesų galime pasidžiaugti rekordiniu susidomėjimu švente. Ką tai rodo? Kad ekologiškumo bei kokybės tema yra labai aktuali – tiek vartotojui, tiek gamintojui, tiek įvairioms įstaigoms. Kiekvienais metais organizuojamoje konferencijoje sulaukiame minčių, idėjų, pasidalinimų gerąja patirtimi, kad Lietuvoje būtų kuo daugiau ekologiško ir kito kokybe paženklinto maisto. Mes tikimės, kad sveikas maistas atsidurs ne tik ant kiekvieno iš mūsų šeimos stalo, bet ir šalies ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigose“, – sakė Raminta Bogušienė.

Geroji patirtis – raktas į sėkmę

Šventės metu surengtoje konferencijoje pristatytos kokybės sistemų naujovės ir aktualijos, mokslininkai pristatė sveikų smegenų „dietą“, subalansuotos mitybos sampratą, bei sąmoningą maisto pasirinkimą. Gerąją patirtimi dalijosi bei apie ekologiškų vaikų maitinimo kultūros formavimąsi kalbėjo ugdymo įstaigų atstovai.

„Sveikai bei ekologiškai maitintis bei įsitraukti į projektus skatino ne tik miesto valdžia, bet ir bendruomenė – tėvai. Darželyje atsirado ūkeliai, sodai, daržai, šiltnamiai. Taip vaikai prisliečia prie ekologiškumo dar labiau – ne tik valgo ekologišai, bet ir patys tokį produktą užsiaugina. Džiaugiamės didžiuliu palaikymu, tikėjimu mūsų sėkme – mums tai galimybė užauginti „teisingą“ vartotoją“, – apie ekologišką maitinimą pasakojo Šiaulių lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė Laimutė Garbačiauskienė.

Kokybiško maisto šventės dalyviai buvo kviečiami ne tik įsitraukti į įvairias diskusijas, klausytis pranešimų, bet ir paragauti kokybe paženklintų produktų degustacijoje, kuri vyko viso renginio metu. Ūkininkai ir gamintojai pristatė įvairiausius gaminius – grūdų, pieno, daržovių ir maisto produktus, gėrimus, medaus gaminius bei įvairiausius gardėsius. Tikimasi, kad jau tradicija tapusi Kokybiško maisto šventė ir konkursas Kokybe paženklintas maistas vyks ir kitais metais, o rinkoje vis daugės kokybe paženklinto maisto – tiek ugdymo, gydymo įstaigose, tiek restoranuose.

Renginio rėmėjas: LR Žemės ūkio ministerija

Skaityti visą pranešimą