Pateikė detalių apie gyvybės langelyje Kaune rastą mažylę: svėrė 2,6 kg, sveikatos būklė dar tiriama

Prieš 1 metus 82

Gyvybės langelyje Kaune antradienio naktį rasta palikta naujagimė.

Kaip pranešė Policijos departamentas, apie 2.12 val. gimdymo namų gyvybės langelyje rasta 4-5 parų moteriškos lyties naujagimė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas portalui LRT.lt sakė, jog mažylė buvo palikta Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

„Pirminiais duomenimis, mergaitė išnešiota, svėrė 2,6 kg. Jos sveikatos būklė dar tiriama“, – nurodė ligoninės atstovas.

Priminsime, jog gyvybės langelyje paliktą kūdikį tėvai per tris mėnesius mėnesius gali bandyti susigrąžinti.

Policija įprasta tvarka surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 158 straipsnį, numatantį atsakomybę už vaiko palikimą. Už naujagimio palikimą gyvybės langelyje atsakomybė nėra taikoma. Naujagimio palikimas yra anonimiškas, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

Gyvybės langelis yra speciali patalpa, į kurią įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia signalas ir auklėtojos skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis patys tėvai.

Šiuo metu gyvybės langeliai Lietuvoje veikia maždaug dešimtyje įstaigų įvairiuose šalies miestuose.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, nuo gyvybės langelių įsteigimo iki dabar juose buvo palikta 90 vaikų, iš jų 14 tėvai susigrąžino. Praėjusiais metais buvo palikti aštuoni vaikai.

„Karantino metu (...) ir šiais metais daugiausia buvo palikta vaikų ir tai ką signalizuoja, kad turime būti dėmesingi besilaukiančioms mamoms“, – yra sakiusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Emocinės ir psichologinės pagalbos galimybės

Kreipkitės į poliklinikos, kurioje esate registruota (s), Psichikos sveikatos centrą. Registruokitės pas psichologą, jei norite pradėti gydymą nuo pokalbio, arba pas psichiatrą, jei norite medikamentinės pagalbos.

Psichikos sveikatos centrai

Kontaktai

Teikia emocinę pagalbą moterims, kurios išgyvena vidinius sunkumus

Emocinė parama telefonu ir laiškais, skambučiai nemokami iš bet kurio tinklo

Psichologų konsultacijos telefonu tėvams, įtėviams, globėjams, seneliams

I-V 9-13 val. ir 17-21 val.

Pagalba neplanuotai pastojus, netekus vaikelio, patiriant depresiją po gimdymo

Psichologinė pagalba krizes išgyvenantiems žmonėms, pirma konsultacija nemokama

Pagalba nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje. Ji yra nemokama ir konfidenciali, veikia visoje Lietuvoje, kiekvienoje savivaldybėje

Emocinė pagalba, internetinės mamų savanorių ir šeimos gydytojų konsultacijos neišnešiotų kūdikių šeimoms ir jų artimiesiems

Ankstukų pagalbos linija

Paramos ir pagalbos linija šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio, veikia visą parą

Visa reikalinga informacija ir konsultacijos tėvams, kurių šeimoje auga ypatingas vaikas

Kompleksinė psichosocialinė pagalba šeimoms, netekusioms kūdikio, persileidimo, negimdinio nėštumo, priešlaikinio gimdymo ar gimdymo metu

Pasidomėkite jūsų savivaldybės Visuomenės sveikatos biure organizuojamais stiprinamaisiais užsiėmimais ir savitarpio paramos grupėmis

Pogimdyminės depresijos prevencija ir pagalba. Informacija ir mokymai tėvams ir specialistams

Skaityti visą pranešimą