Paskutiniai žiemos akordai virto egzaminu vairuotojams: policijai darbo nestigo, vengdamas susidūrimo avariją patyrė kelininkų automobilis

Prieš 1 metus 62

Sunku pasakyti, ar vakarykštis sniegas buvo paskutinis rimtesnis žiemos pasispardymas, tačiau viena akivaizdu – bent jau sostinėje pirmadienio vakarą vairuotojams iššūkių netrūko. Dėl gausaus snygio keliais tapo sunkiau važiuoti, eismas strigo, formavosi spūstys, neišvengta ir avarijų. Štai prie vieno iš Vilniaus prekybos centrų susidūrė net 6 automobiliai. Tiesa, LRT.lt kalbinti draudikai tikino nepastebėję išaugusio klientų pranešimų skaičiaus.

Šalį užklojęs sniegas paralyžiavo sostinę

Praėjęs pirmadienis išties buvo ta diena, kai sinoptikai pakankamai tiksliai nuspėjo orus. Kaip ir buvo numatyta, apie 15 val. jau kone visą šalį buvo uždengęs storas debesų sluoksnis, iš kur pabiro snaigės.

Vilniuje artėjant vakarinio eismo piko metui snygis tik dar labiau suintensyvėjo. Jau apie 16 val. dėl sudėtingesnių eismo sąlygų pradėjo formuotis spūstys, ilgainiui padėtis gatvėse tik prastėjo.

Didžiausi kamščiai formavosi Žirnių ir Liepkalnio gatvių sankryžoje, ties šv. Petro ir Povilo bažnyčios žiedu bei Geležinio Vilko gatvėje. Sudėtinga situacija buvo susidariusi ir Ozo gatvėje ties prekybos centrais „Ozas“ ir „Akropolis“, taip pat Konstitucijos prospekte.

Vienas LRT.lt skaitytojas portalui pranešė, kad Žirnių ir Liepkalnio gatvių sankryžoje dėl sudėtingų eismo sąlygų sunkvežimiai ir viešasis transportas negalėjo užvažiuoti į kalną.

„Atrodo, kad eismo sąlygos prastėja ne valandomis, bet minutėmis. Situacija tragiška, sunkvežimiai ir autobusai neužkyla į įkalnes. Tvyro chaosas. Tiesa, bevažiuojant iš Liepkalnio į centrinę miesto dalį mačiau ne vieną „Grindos“ kelininkų automobilį. Tad žmonės dirba“, – apie situaciją mieste pirmadienio vakarą atsiliepė vilnietis.

Kelininkų automobilis neišvengė nelaimės

Vilniaus gatves prižiūrinti „Grinda“ tikino pirmadienį jau apie 14 val. pradėjusi išankstinius pagrindinių gatvių barstymus.

„Išankstiniai barstymai leidžia pradėti tirpdyti sniegą vos jam iškritus, nesusidaro ledo ar priplūkto sniego sluoksnis. Pirmadienį dirbo 50 „Grindos“ automobilių, kurie per parą atliko 165 reisus – tai sudaro apie 5000 km maršrutų sostinės gatvėmis. Sunaudota apie 750 tonų techninės druskos“, – kalbėjo įmonės atstovas Egidijus Steponavičius.

Anot jo, snygis beveik sutapo su vakariniais transporto srautais ir didžiausią intensyvumą pasiekė apie 18.30 val. Būtent tuo metu, pašnekovo teigimu, Vilniaus gatvėse galėjo būti fiksuojamos sudėtingesnės eismo sąlygos.

„Sniegas buvo valomas verstuvais, o likutinę sniego masę tirpinome druskų mišiniais – eismo situacija jau apie 19 val. tapo palankesnė, o orui sušilus, sniegas gana sparčiai tirpo“, – detalizavo jis.

Beje, pirmadienio vakarą vienas iš „Grindos“ kelininkų pateko į eismo įvykį. „Turėjome incidentą, kai „Grindos“ barstytuvo vairuotojas, bandydamas išvengti susidūrimo su neatsargiai manevruojančiu lengvuoju automobiliu, buvo priverstas nukreipti barstytuvą į saugumo salelę – taip išvengdamas susidūrimo su automobiliu ir viešojo transporto paviljone laukiančiais keleiviais. Sunkvežimis kliudė kelio ženklą, įvykis užregistruotas policijoje. Pirminiais duomenimis, žmonės nenukentėjo, technikos apgadinimai sąlyginai nedideli“, – kalbėjo E. Steponavičius.

Darbavosi iš peties

Valstybinius kelius prižiūrinčios bendrovės „Kelių priežiūra“ atstovas Rimantas Zagrebajevas LRT.lt teigė, kad pirmadienį visoje Lietuvoje dirbo 213 vienetai mechanizmų. Daugiausiai jų darbavosi Rytų ir Šiaurės Lietuvoje.

„Turima statistika rodo, kad per pirmadienį sunaudota medžiagų – druskos 1 378 t; mišinių 394,41 t; tirpalo (prevencijai) 392 kubinių metrų“, – statistiką pateikė jis.

Anot pašnekovo, kalbant apie prevenciją, kelininkų turimos IT sistemos fiksavo, jog plikledis buvo prognozuojamas apie pietus Šiaurės ir Vakarų Lietuvoje – tad atitinkamai čia ir buvo vykdomi prevencijos darbai – purškiamas tirpalas ir pan. Nuo pietų, kai visoje Lietuvoje snigo, darbus vykdė beveik visos bendrovės kelių tarnybos.

„Kiek kilometrų prisukta – skaičiuojame už savaitę. Praeita savaitė buvo ne žiemiška, tad mechanizmai dirbant prisuko 30 tūkst. km. Prieš dvi savaites, kai būta sniego – net 65 tūkst. km“, – tęsė R. Zagrebajevas.

Jis atkreipė dėmesį, kad nutirpęs sniegas keliuose yra laikinas reiškinys. Kadangi artimiausiomis naktimis grįš šalčiai, o su jais – plikledis, sniegas.

„Nuolat stebime sistemas, vykdome atitinkamus darbus ir esame nuolat parengtyje. Mūsų darbai žiemos sezono ritmu baigsis dar ne greit – balandžio 15-ąją. Iš to, kas vyko iki Naujųjų metų, tikrai nesuklysime pasakę, jog ši žiema Lietuvoje yra rekordiška. Ekstremali sezono pradžia ir netikėta šilumos banga besibaigiant metams. Dėl vyraujančio nepastovaus oro nuolat formuojasi slidumai“, – pasakojo „Kelių priežiūros“ atstovas.

Policija turėjo darbo

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja LRT.lt informavo, kad pirmadienis pareigūnams dėl žiemiškų orų buvo darbingas.

„Išties vakar, iškritus gausesniam sniegui, pareigūnai darbo nestokojo. Nuo 16 iki 21 val. buvo gauta daugiau nei 40 pranešimų apie įvykusius eismo įvykius dėl slidaus kelio. Laimei, žuvusiųjų nebuvo, tik keli sužeisti“, – portalui sakė pareigūnė.

J. Samorokovskaja išskyrė ir keletą rimtesnių incidentų. Štai 16.31 val. Ukmergės gatvėje automobilis „Peugeot“ kliudė moterį, kuri išvežta į ligoninę. Kiek vėliau, 17.49 val. ant Šilo tilto, susidūrus trims automobiliams, nukentėjo vyras, kuris dėl patirtos galvos traumos taip pat buvo išvežtas į ligoninę tolimesnei apžiūrai.

Tuo metu incidentas, įvykęs prie vadinamosios Mindaugo „Maximos“ išsiskyrė gausesniu apgadintų automobilių skaičiumi. Čia iš viso susidūrė net 6 transporto priemonės.

„Laimei, per šį incidentą niekas nenukentėjo. Taip pat gauti pranešimai apie atsitrenkusius automobilius į atitvarus, stulpus, šviesoforus, užkardas, elektros stulpus bei nuvažiavusius automobilius į griovius“, – situaciją gatvėse apibūdino Vilniaus apskrities VPK atstovė.

Draudikai nieko neįprasto nefiksavo

Nors policija teigė darbo nestokojusi, savo ruožtu LRT.lt kalbintos draudimo bendrovės tikino nieko neįprasto pirmadienį nefiksavusios. Kaip portalui teigė draudimo bendrovės BTA Transporto žalų reguliavimo skyriaus vadovas Andrius Gasparavičius, pranešimų kiekis vakar buvo standartinis ir kol kas didelių žalų bendrovė nefiksavo.

„Lietuvos draudimo“ atstovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė informavo, kad nuo pirmadienio iki šio ryto bendrovė sulaukė 15 pranešimų apie avarijas visoje Lietuvoje.

„Buvo visiškai įprastas klientų pranešimų srautas. Tai galėjo nulemti ir tai, kad didysis sniegas prasidėjo po didžiojo piko, kai nemaža dalis vairuotojų jau buvo grįžę namo. Šiandien ką mes matome, tai yra fiksuota tik 15 žalų per visą Lietuvą. Fiksuotos tokios žalos kaip atsitrenkimas į galą, nesilaikymas saugaus atstumo, paslydimas aikštelėje ir pan. Tai tikrai nėra kažkas išskirtinio, ką fiksavome galbūt lapkritį ar žiemos pradžioje, kai buvo gausiau pasnigę“, – pasakojo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Savo ruožtu ERGO Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas portalui dėstė, kad dėl vakarykščio snygio bendrovė sulaukė keliolikos klientų kreipinių dėl transporto priemonėms padarytos žalos.

„Kiek klientų nukentėjo iš viso, matysime greičiausiai tik savaitės pabaigoje, nes dažnai gyventojai apie patirtą žalą praneša per kelias dienas nuo įvykio. Esant prastoms eismo sąlygoms, vairuotojai būna atidesni, važiuoja lėčiau, todėl iki šiol fiksuotos žalos yra nedidelės – buvo apgadinti automobilių bamperiai, sparnai, žibintai, nuslydus nuo važiuojamosios kelio dalies buvo apgadintos automobilio apdailos detalės“, – vardijo pašnekovas.

Skaityti visą pranešimą