Paskirtas laikinasis „Lifosos“ administratorius

Prieš 1 metus 121

Finansų ministerija paskyrė laikinąjį Kėdainių fosforo trąšų gamyklos AB „Lifosa“ administratorių – juo vieniems metams tapo UAB „Finance Guru“, žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodo ministerija.

AB „Lifosa“ valdymo organams leista tęsti įmonės veiklą, tačiau laikinojo administratoriaus paskyrimas yra būtina priemonė siekiant užtikrinti tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje. Finansų ministro įsakyme numatyta, kad visiems įmonės visuotinio akcininkų susirinkimo, valdybos ar vadovo sprendimams bus reikalingas išankstinis rašytinis laikinojo administratoriaus pritarimas. Šie sprendimai apima ir bet kokius AB „Lifosa“ atsiskaitymus, pinigines operacijas, sutarčių ir sandorių sudarymą ar nutraukimą.

UAB „Finance Guru“ turės įvertinti tarptautinių sankcijų poveikį AB „Lifosa“ veiklai ir ne vėliau kaip per 30 dienų pateikti Finansų ministerijai įmonės veiklos atnaujinimo planą, o vėliau kas mėnesį – jos veiklos ataskaitas. Laikinasis administratorius privalės užtikrinti, kad iš įmonės vykdomų sandorių tiesioginės ar netiesioginės naudos negautų subjektai, kuriems taikomos sankcijos, o pačiai įmonei būtų užtikrinta ekonomiškai pagrįsta nauda.

UAB „Finance Guru“, vykdydamas savo kaip laikinojo administratoriaus veiklą, turės teisę gauti visą reikalingą informaciją iš AB „Lifosa“, įskaitant jos komercines ir profesines paslaptis ar konfidencialią informaciją, taip pat susipažinti su įmonės banko ar mokėjimų įstaigų sąskaitų duomenimis ir kt. Tik esant išankstiniam Finansų ministerijos pritarimui, laikinasis administratorius galės pritarti AB „Lifosa“ sprendimams dėl įmonės įstatų keitimo, kapitalo didinimo ar mažinimo, pelno ar nuostolio paskirstymo, dividendų skyrimo, įmonės reorganizavimo ir t. t.

Finansų ministerija, gavusi kreipimąsi iš tarptautines sankcijas įgyvendinančių institucijų, balandžio pabaigoje kreipėsi į Valdymo koordinavimo centrą (VKC) dėl pretendentų pasiūlymo į laikinuosius administratorius. Atranką įvykdęs VKC Finansų ministerijai pateikė tris potencialius kandidatus, kuriuos vertino ministerijos sudaryta laikinojo administratoriaus atrankos komisija. Finansų ministrui priėmus sprendimą dėl laikinojo administratoriaus skyrimo, su paskirtuoju laikinuoju administratoriumi bus sudaroma laikinojo administravimo sutartis.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą