Pasivaikščiojimas Vingio parke mažametei baigėsi operacija: dviratininkas parbloškė dideliu greičiu, dalys it peilis perrėžė veidą

Prieš 1 metus 81

Mažametė mergaitė tikriausiai nė neįtarė, jog šeštadieninis pasivaikščiojimas sostinės Vingio parke jai baigsis veido ir galvos sužalojimais, kuriuos teks siūti taikant narkozę. Vaiko tėvo teigimu, dideliu greičiu atskriejęs dviratininkas nepastebėjo mergaitės ir ją parbloškė, o aštrios it ašmenys dviračio detalės perrėžė mažametės veidą. Dar keli milimetrai ir ji galėjo netekti regėjimo dešiniąja akimi. Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad nors eismas Vingio parko takuose organizuojamas bendrai, panašios nelaimės – itin retos.

Pasivaikščiojimas baigėsi ligoninėje

Kaip LRT.lt pasakojo mažametės tėtis Ramūnas (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – LRT), spalio 15-ąją jis kartu su šeima, kaip ir šimtai kitų žmonių, vaikščiojo Vingio parke bei mėgavosi paskutinėmis šiltomis rudens dienomis.

„Ėjome didžiuoju Vingio parko keliu nuo kavinės, esančios stadiono teritorijoje, pagrindinio įėjimo link, esančio M. K. Čiurlionio gatvėje. Tai kelias, kuriuo nuolat eina žmonės su mažais vaikais, šunimis. Šis žmonių srautas maišosi su kitais, važiuojančiais dviračiais, elektriniais paspirtukais, riedučiais ir t. t.“, – portalui pasakojo Ramūnas.

Anot pašnekovo, jis kartu su vyresniąja dukra ėjo priekyje savo jauniausios dukros, kuri iš paskos sekė su savo drauge.

„Jos žingsniavo visiškai kelio pakraščiu, prie pat žolės. Vienas vaikinas su sportiniu dviračiu artėjo mūsų link ir didino greitį, nes važiavo nuo kalno. Pasirodė, kad jis visai nežiūrėjo į kelią ir susidūrė su mano jauniausia dukra“, – tęsė vyras.

Atvyko medikai ir policija

Ramūno įsitikinimu, atsižvelgiant į kelią ir žmonių skaičių parke, susidarė įspūdis, kad dviratininkas neįvertino visų aplinkybių ir važiavo per greitai.

„Dviračio priekyje sumontuoti stabdžiai, pagaminti iš metalo, nebuvo dengti silikonu ar kokia nors kitokia medžiaga, jie tarsi peilis perrėžė mano vaiko veidą. Kaip man pasakė vienas draugas gydytojas, dar keli milimetrai ir būtų pažeista akis, ji visam gyvenimui galėjo prarasti regėjimą“, – portalui aiškino mergaitės tėvas.

Anot jo, po incidento į nelaimės vietą greitai atvyko policija ir greitoji pagalba. Ramūno teigimu, dviratininkas prisipažino, kad avarija įvyko dėl jo kaltės, buvo patikrinta, ar jis blaivus – testas buvo neigiamas.

„Per kitas 2–3 valandas atvyko ir Kelių policija, kuri atliko matavimus, surašė protokolą ir viską nufotografavo“, – pasakojo mergaitės tėvas.

Patyrė sunkią galvos traumą

Per susidūrimą mergaitė patyrė rimtų galvos, veido sužalojimų. „Mano dukrai teko gultis į ligoninę, kad būtų operuota, nes galvos trauma buvo pernelyg sunki, jog būtų galima atlikti įprastą siuvimo procedūrą. Kol kas dar anksti kalbėti apie visą žalos mastą, po operacijos praėjus 10 dienų bus nuimtas tvarstis ir ligoninėje atliktas galvos skenavimas“, – detalizavo Ramūnas.

Vyro teigimu, šis nelaimingas atsitikimas verčia susimąstyti, kodėl ne visose Vingio parko dalyse įrengti dviračių takai. Ypač atsižvelgiant į tai, kad per pastaruosius kelerius metus padaugėjo jais važinėjančių žmonių.

„Kiek avarijų dar įvyks, kiek dar bus pralieta kraujo ir kiek bus padaryta didelių nuostolių, kol atsakingi politikai imsis veiksmų?

Šiame pagrindiniame Vingio parko kelyje jie galėjo pasekti Baltojo tilto pavyzdžiu – paprasčiausiu piešiniu ant kelio atskirti dviračius nuo pėsčiųjų, tačiau nieko nebuvo padaryta. Kodėl tai dar nepadaryta? Problemos su dviračiais ir elektriniais paspirtukais yra aktualios ne tik parkui, bet ir visam Vilniaus miestui, kuriame nėra atskirų dviračių takų, todėl jie nuolat važinėja tarp pėsčiųjų“, – pasipiktinimo neslėpė sužalotos mergaitės tėtis.

Savivaldybė nelaimės nekomentuoja

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja LRT.lt patvirtino, kad spalio 15-ąją buvo užfiksuotas toks incidentas Vingio parke.

„2022-10-15 apie 17 val. 25 min., adresu Vilnius, M. K. Čiurlionio g., Vingio parko teritorijoje, vyras (gim. 1976 m)., važiuodamas dviračiu, nepastebėjo kelio kelkraščiu einančio nepilnamečio vaiko (gim. 2014 m), todėl įvyko susidūrimas. Atvykusi GMP brigada mergaitę išsivežė į ligoninę“, – informavo pareigūnė. Daugiau detalių policija neatskleidė.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas taip pat patvirtino, kad nutikusi nelaimė sostinės valdžios atstovams yra žinoma, bet nuo platesnio komentaro apie incidentą susilaikė.

„Apie eismo įvykį, kurio metu sužalota mažametė mergaitė, žinome, tačiau jo plačiau pakomentuoti negalime, nes tokius įvykius tiria policijos pareigūnai“, – LRT.lt perduotame komentare teigė G. Grubinskas.

Žmonių saugumas – mainais į žalumą

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas pažymėjo, jog pėsčiųjų, dviratininkų, paspirtukininkų, riedutininkų ir kitas judėjimas, išskyrus automobilių eismą, Vingio parko takuose daugiausia vyksta bendrai.

„Jog tai saugus sprendimas, byloja ir statistika – Vingio parke eismo įvykių tarp pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių pasitaiko itin retai. Norėdami įrengti atskirus takus dviračiams ir pėstiesiems, būtume priversti aukoti žaliuosius parko plotus, kurie ir traukia miestiečius bei miesto svečius apsilankyti Vingio parke“, – aiškino G. Grubinskas.

Anot pašnekovo, kur yra galimybės, savivaldybė jau įrengė arba planuoja įrengti dviračių takus. G. Grubinskas detalizavo, kad šiuo metu bendras kokybiškų dviračių takų ilgis mieste siekia 144 kilometrus.

„Kitur judėjimas vyksta darniai. Svarbu pabrėžti, kad saugumas smarkiai priklauso ir nuo eismo dalyvių elgesio, kuris, remiantis Kelių eismo taisyklėmis, turi būti grįstas tarpusavio pagalba ir atsargumu.

Primename, kad važiuodami šaligatviais arba bendrais pėsčiųjų ir dviračių takais, dviratininkai, kaip ir elektrinių paspirtukų vairuotojai, privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ar kelti pavojų. Važiuojant pro pėsčiuosius, greitis privalo būti artimas pėsčiojo judėjimo greičiui, o atstumas nuo pėsčiųjų turi būti toks, kad eismas vyktų saugiai“, – teigė savivaldybės atstovas.

Skaityti visą pranešimą