Pasaulio čempionato F grupė: paskutinis belgų „auksinės kartos“ šansas ir vicečempionų svajonės

Prieš 1 metus 58

Katare jau prasidėjo 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas. Didžiausia ir svarbiausia metų futbolo fiesta startavo nuo grupių etapo, o LRT.lt pristato visų čempionato rinktinių apžvalgas – šįkart dėmesio centre atsidūrė F grupės komandos.

Belgija. FIFA reitinge – 2 vieta

Belgija 2019-2021 metais laikėsi pačioje FIFA reitingo viršūnėje. Nieko nuostabaus, kad „auksinei kartai“ buvo keliami dideli tikslai, tačiau lūkesčiai buvo pateisinti tik iš dalies. 2018 metų pasaulio čempionate Belgija užėmė trečią vietą, o kelią finalo link jiems tada užkirto būsimi čempionai prancūzai. 2020 metų Europos čempionate belgų kelionė aukso link baigėsi ketvirtfinalyje, o tada taip pat buvo pralaimėta būsimiems čempionams – italams.

2022 metų pasaulio čempionatas kai kuriems „auksinės kartos“ žaidėjams gali būti paskutinis šansas sumedžioti taip trokštamą trofėjų.

Į Katarą kelialapį belgai pelnė laimėdami savo atrankos grupę UEFA zonoje. Už nugaros jie paliko čekus ir valus, o per 8 rungtynes laimėjo 6 sykius ir 2 kartus sužaidė lygiosiomis.

Treneris: Roberto Martinezas

49-erių ispanas jau spėjo tapti neatsiejama Belgijos rinktinės dalimi. Šios šalies nacionalinei komandai jis vadovauja nuo pat 2016 metų. Ir nors kai kurie žaidėjai keitėsi rinktinė, strategas liko ištikimas savo 3-4-3 taktinei schemai.

R. Martinezas Belgijos rinktinei vadovo 77 kartus ir iškovojo 55 pergales. Dar 12 kartų buvo sužaista lygiosiomis ir 10 sykių patirti pralaimėjimai. Jo laimėjimų procentas siekia 71,4.

Sutartis su R. Martinezu baigiasi, tad 2022 metų pasaulio čempionato rezultatai gali turėti didelę įtaką tolimesnei stratego karjerai.

Geriausi žaidėjai

Kevinas De Bruyne šiuo metu Belgijos rinktinėje žiba ryškiausiomis spalvomis. Vienas iš „Manchester City“ lyderių neabejotinai dabartiniu metu patenka į aukščiausią lentyną tarp pasaulio futbolininkų, tačiau pastaruoju metu Belgijos rinktinėje stinga panašaus kalibro žaidėjų. Edenas Hazardas Madrido „Real“ klube praleido kelis metus neišlipdamas iš traumų liūno, o Romelu Lukaku pasveiko tik spalio mėnesį.

Vartuose belgai turį Thibaut`ą Courtois`ą, vis tik pasenusi gynybos linija nebeturi pirmo ryškumo žvaigždžių.

Kroatija. FIFA reitinge – 12 vieta

Po skambaus žygio iki finalo 2018 metų planetos pirmenybėse kroatai Europos čempionate ryškiai nežibėjo ir iš turnyro pasitraukė aštuntfinalyje. Tačiau Kroatija savo gretose vis dar turi superveteraną Luką Modričių, tad neabejotinai slapčia pasvajoja ir apie istorijos prieš ketverius metus pakartojimą.

Tada kroatus pasaulio čempionate sustabdė tik puikiai žaidę prancūzai.

Į Katarą Kroatijos rinktinė pateko laimėdami savo atrankos grupę UEFA zonoje. Per dešimt atrankos rungtynių kroatai patyrė vos vieną pralaimėjimą ir už nugarų paliko Rusijos, Slovėnijos ir Slovakijos komandas.

Treneris: Zlatko Daličius

56-erių strategas su Kroatijos rinktine darbuojasi nuo 2017 metų ir su ja iškovojo kol kas skambiausią istoriją titulą – 2018 metais Rusijoje tapo vicečempionais. Iki tol specialistas beveik dešimtmetį darbavosi įvairiuose Saudo Arabijos klubuose.

Pats Z. Daličius futbolą yra žaidęs profesionaliai, tačiau iš Balkanų pusiasalio ribų išvykęs nebuvo.

Z. Daličius Kroatijos rinktinėje įprastai renkasi 4-3-3 taktinę schemą, o kartais išbando ir 4-2-3-1 schemą.

Geriausi žaidėjai

Komandos kapitonas, lyderis ir daugiausiai rinktinėje rungtynių sužaidęs žaidėjas. Šį čempionatą Luka Modričius pasitinka su tokiu statusu ir futbolininko demonstruojama forma visiškai neatspindi metų jo pase. Nors L. Modričiui jau 37-eri, tačiau parako valdyti aikštės centrą jis dar turi.

Šalia jam talkina tokie vidurio saugai kaip Marcelo Brozovičius ir Mateo Kovavičius.

Įdomu tai, kad į Kroatijos rinktinės gretas prasimušė ir buvęs Valdo Dambrausko auklėtinis iš Splito „Hajduk“ klubo. Prognozuojama, kad Marko Livaja netgi pasaulio čempionate užimti vietą ir startiniame vienuoliktuke.

Marokas. FIFA reitinge – 22 vieta

Maroko futbolo rinktinei tai bus penktas pasirodymas pasaulio čempionate. Istoriškai marokiečiams tik kartą pavyko išeiti iš grupių etapo, kai 1986 metais Meksikoje pavyko pasiekti aštuntfinalį. Tai yra geriausias šios šalies pasiekimas.

Marokas žaidė ir 2018 metais Rusijoje, tačiau tada grupių etape iškovoję vos vieną tašką pasirodymą čempionate baigė anksti. Pastaruoju metu Marokui sužibėti nepavyksta ir Afrikos čempionate. Ten nuo 2004 metų nepavyksta peržengti ketvirtfinalio barjero.

Marokas atrankoje į 2022 metų pasaulio čempionatą žaidė labai užtikrintai. Pradžioje jie laimėjo savo atrankos grupę į savo sąskaitą įsirašę 6 pergales iš 6 galimų, o vėliau lemiamoje serijoje 5:2 bendru rezultatu palaužė Kongo Demokratinę Respubliką.

Treneris: Walidas Regragui

47-erių specialistas prie Maroko rinktinės vairo stojo baigiantis 2022 metų vasarai. Oficialiai jis vadovavo tik 3 rungtynėms, per kurias Marokas 2 kartus šventė pergalę ir sykį sužaidė lygiosiomis.

W. Regragui pats buvo profesionalus futbolininkus ir žaidė įvairiuose Prancūzijos klubuose. Dabartinis strategas pats yra žaidęs Maroko rinktinėje ir marškinėlius vilkėjo 45 kartus. W. Regragui žaisdavo dešinio gynėjo pozicijoje.

Geriausi žaidėjai

Marokas turi vieną itin ryškų talentą – Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo žaidėją Achrafą Hakimį. 24-erių dešiniojo krašto gynėjas Prancūzijos ekipoje yra tvirtas startinės sudėties žaidėjas, o Maroko rinktinėje – neabejotinas lyderis.

A. Hakimi nacionalinėje komandoje gal ir neturi tokio kalibro draugų, kaip „Saint-Germain“ klube, tačiau Maroko rinktinė tikrai nėra vieno žaidėjo ekipa. Aikštės centre diriguoja Sofyanas Amrabatas iš „Fiorentina“ klubo, o atakos kūrybos procesas atiduodamas į Londono „Chelsea“ saugo Hakimo Ziyecho rankas.

Kanada. FIFA reitinge – 41 vieta

Kanados futbolo rinktinėje šioje grupėje turi žemiausią FIFA reitingą. Kanada į pasaulio čempionatą patenka vos antrą kartą. Debiutas jiems buvo 1986 metais, tada kito tokio šanso teko laukti net 36 metus.

Žinoma, dabar kanadiečiai jau gali būti ramūs ir dėl kito pasaulio čempionato, nes jie ten pateks automatiškai kaip vieni iš šeimininkų.

Į Katarą bilietą Kanada pelnė laimėjusi CONCAF atrankos grupę. Kanadiečiai per 14 rungtynių laimėjo 8 kartus, 4 sykius sužaidė lygiosiomis ir patyrė 2 pralaimėjimus. Atrankoje jie aplenkė JAV, Meksiką ir Kostą Riką.

Treneris: Johnas Herdmanas

47-erių anglas iki šiol buvo kur kas geriau žinomas moterų futbolo pasaulyje. J. Herdmanas 2006-2011 metais dirbo treneriu Naujosios Zelandijos moterų rinktinėje, o vėliau iki 2018 metų vadovavo Kanados moterų rinktinei.

2018 metais jis stojo jau prie vyrų komandos vairo ir Kanados ekipą FIFA reitinge pakėlė per 30 pozicijų.

Geriausi žaidėjai

Atrankoje Kanados rinktinei teko nemažai verstis be Alphonso Davieso, bet šiai dienai jis yra ryškiausia figūra komandoje. Miuncheno „Bayern“ ekipos krašto gynėjas pasižymi ir puikiomis savybėmis atakuojant.

Puolime kanadiečiai turi daug žadantį 22-ejų puolėją Jonathaną Davidą, kuris muša įvarčius Prancūzijos čempionate.

Aikštės viduryje ryškiausia figūra – „Porto“ ekipos saugas Stephenas Eustaquio.

Skaityti visą pranešimą