Pasaulio čempionato E grupė: vokiečių ir ispanų akistata bei 2014 metų stebuklą menantys kostarikiečiai

Prieš 1 metus 61

Katare jau prasidėjo 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas. Didžiausia ir svarbiausia metų futbolo fiesta startavo nuo grupių etapo, o LRT.lt pristato visų čempionato rinktinių apžvalgas – šįkart dėmesio centre atsidūrė E grupės komandos.

Ispanija. FIFA reitinge – 7 vieta

2010 metų pasaulio čempionams pastarieji du turnyrai nebuvo patys sėkmingiausi. Ispanai 2014 ir 2018 metais savo kovas baigė dar iki ketvirtfinalio etapo. Tiesa, 2020 metų Europos čempionate ispanams pavyko reabilituotis, kai buvo pasiektas pusfinalis, kuriame tik po 11 metrų baudinių serijos buvo nusileista būsimiems čempionams italams.

Į planetos pirmenybes ispanai pateko laimėdami savo atrankos grupę. Per 8 rungtynes ispanais iškovojo 6 pergales, kartą sužaidė lygiosiomis su Graikija ir kartą buvo patirtas pralaimėjimas Švedijai.

Komandos treneris: Luisas Enrique

52-ejų specialistas prie Ispanijos rinktinės vairo stojo 2018 metais. Vėliau jis trumpam buvo pasitraukęs iš savo posto dėl asmeninių priežasčių, tačiau 2019 metais vėl sugrįžo į rinktinės trenerio pareigas. 2020 metų Europos čempionato L. Enrique sprendimas į sudėtį nepakviesti nė vieno Madrido „Real“ žaidėjo sukėlė diskusijas šalyje. Pats L. Enrique didžiąją karjeros dalį praleido „Barcelona“ klube, tad sprendimas buvo pasitiktas su nemenku kiekiu kritikos. Vis tik stratego treniruojama Ispanija tik per plauką liko nuo Senojo žemyno finalo.

L. Enrique įprastai žaidžia 4-3-3 schema.

Geriausi žaidėjai

Vienas iš didžiausių Ispanijos talentų – 19-metis „Barcelona“ perlas Pedri. 2021 metais rinktinėje debiutavęs saugas jau 14-ą spėjo užsivilkti ispanų nacionalinės komandos marškinėlius. Čempionato metu, lapkričio 25 dieną, jam sukaks 20 metų ir nepaisant jauno amžiaus žaidėjas jau yra sukaupęs nemažą patirties bagažą. „Barcelona“ gretose Pedri spėjo sužaisti beveik 100 rungtynių. Žaidėjų rinką analizuojantis portalas transfermarkt.com Pedri vertina 100 milijonų eurų. Tai yra didžiausia rinkos vertė Ispanijos rinktinėje.

Jam įkandin seka dar vienas „Barcelona“ deimantas Gavi. 18-metis saugas tik vasarą tapo pilnamečiu, tačiau Ispanijos rinktinėje toli gražu nėra naujokas. Gavi jau spėjo sužaisti 13 rungtynių, per kurias pelnė 2 įvarčius. „Barcelona“ gretose jis taip pat jau yra spėjęs sužaisti virš 60 rungtynių. Gavi transfermarkt.com vertina 90 milijonų eurų suma.

Ispanijos rinktinėje taip pat galima ir aikštės generolą viduryje Sergio Busquetsą. 34-erių komandos kapitonas vis dar išlieka itin svarbia figūra L. Enrique schemose.

Vokietija. FIFA reitinge – 11 vieta

Vokietijos futbolo rinktinė pastaruoju metu išgyvena ne pačius geriausius laikus rezultatų prasme. Tiek 2018 metų pasaulio čempionate, tiek 2020 metų Europos pirmenybėse vokiečiai iki ketvirtfinalio neprasibrovė. „Die Mannschaft“ vadinta Vokietijos rinktinė 2018 metų pasaulio čempionatą apskritai baigė itin skaudžiai, nesugebėdama išeiti iš grupių etapo.

Į čempionatą Katare vokiečiai pateko laimėdami UEFA zonos J atrankos grupę, kurioje daug vargo neturėjo. Vokietija per 10 rungtynių laimėjo 9 kartus ir tik kartą prarado taškus. Tuomet dar atrankos pradžioje vokiečiai gana netikėtai namuose 1:2 nusileido Šiaurės Makedonijai.

Treneris: Hansi Flickas

57-erių specialistas kojas apšilti Vokietijos futbolo rinktinėje spėjo dar 2006-2014 metais. Tuo metu jis ėjo trenerio asistento pareigas ir 2014 metais matė Vokietijos pergalė pasaulio čempionate. H. Flickas vėliau darbavosi Vokietijos futbolo federacijos kaip sporto direktorius, o 2019 metais jo karjera pakrypo į Miuncheno „Bayern“ ekipą. Vos tapęs treneriu H. Flickas su „Bayern“ ekipa 2019-2020 metų sezono šlavė titulus – laimėjo „Bundesliga“, Vokietijos taurė ir Čempionų lygą. Toks titulų trio „Bayern“ istorijoje buvo iškovotas vos antrą kartą.

2021 metais H. Flickas paliko bavarų komandą ir tapo Vokietijos rinktinės treneriu, kuomet po nesėkmingo Europos čempionato pakeitė ilgametį strategą Joachimą Lową.

H. Flickas su Vokietijos rinktinė spėjo pasižymėti tuo, kad tapo vos trečiuoju treneriu, kuris per pirmąsias dešimt rungtynių nepatyrė pralaimėjimo. Vėliau ši serija nutrūko rugsėjį Tautų lygoje pralaimėjus Vengrijai.

Geriausi žaidėjai

Vokietijos rinktinėje apstu puikių žaidėjų, tačiau vieną ryškią superžvaigždę išskirti yra sunku. Vienais ryškiausiais žaidėjais galima laikyti „Bayern“ saugus Leoną Goretzką ir Joshuą Kimmichą. Atakuojančių saugų pozicijoje pirmaisiais smuikais gali griežti Kai Havertzas ir Jamalas Musiala.

Žinoma, nereikia pamiršti ir 36-erių vartininko Manuelio Neuerio.

Japonija. FIFA reitinge – 24 vieta

Japonija 2018 metais vykusiame pasaulio čempionate Rusijoje išsikrapštė iš grupės etapo, bet vėliau po dramatiškos kovos 2:3 nusileido Belgijai ir tuomet baigė savo kovas planetos pirmenybėse. Tuometinė Japonijos rinktinė demonstravo ganėtinai kokybišką futbolą, tačiau per tuos ketverius daug kas pasikeitė. Dabartiniam komandos strategui Hajimei Moriyasu teko pradėti lipdyti komandos branduolį aplink jau naują žaidėjų branduolį. To priežastis paprasta – Japonijos rinktinės sudėtyje čempionate Rusijoje visi žaidėjai buvo 25-erių arba vyresni.

Per ketverius metus Japonijos komandoje vos keli žaidėjai išlaikė savo pozicijas pagrindinėje sudėtyje, tačiau rinktinės atsinaujinimo procesas buvo toks sklandus, kad net šalies sirgaliai ėmė pokštauti, jog H. Moriyasu visą laiką renkasi tą pačią komandą.

Į pasaulio čempionatą Japonija pateko Azijos atrankos B grupėje užėmė antrą vietą. Japonai per 10 rungtynių iškovojo 7 pergales, kartą sužaidė lygiosiomis ir patyrė du pralaimėjimus. Savo grupėje Japonija į priekį praleido tik Saudo Arabiją.

Treneris: Hajime Moriyasu

54-erių specialistas kaip futbolininkas net 15 sezonų praleido Hirosimos „Sanfrecce“ klube. Atraminio saugo pozicijoje rungtyniavęs strategas po karjeros pabaigimo 2012 metais stojo ir prie šio klubo vairo. Su klubu jis tris kartus tapo Japonijos čempionais, o 2018 metais galiausiai H. Moriyasu stojo prie Japonijos rinktinės vairo.

Per tą laiką Japonijos nacionalinei komandai specialistas vadovavo 58 kartus, per kurios buvo iškovotos 39 pergales, 8 kartus sužaista lygiosiomis ir patirti 11 pralaimėjimų. H. Moriyasu laimėjimų procentas siekia 67,24.

Geriausi žaidėjai

Šiuo metu Japonija itin ryškių žvaigždžių neturi. Vertingiausiais žaidėjais yra laikomi Londono „Arsenal“ klube žaidžiantis gynėjas Takehiro Tomiyasu ir Frankfurto „Eintracht“ atakuojantis saugas Daichi Kamada.

Į trenerio schemas puikiai įsipaišė ir vasarą „Stade de Reims“ klubą papildęs Junya Ito. Svarbų vaidmenį komandoje atlieka ir buvęs „Liverpool“ saugas Takumi Minamino. Jis šią vasarą už 15 milijonų eurų persikėlė į „AS Monaco“ ekipą.

Kosta Rika. FIFA reitinge – 31 vieta

Kosta Rika šioje grupėje užima žemiausią vietą FIFA reitinge, tačiau istorija rodo, kad ši rinktinė gali išauti ir aukščiau bambos. Kosta Rika patenka į trečią pasaulio čempionatą iš eilės. Jei 2018 metais jiems kalnų nuversti Rusijoje nepavyko, tai 2014 metais driokstelėjo kaip tūri būti. Tuomet Kosta Rika grupėje, kurioje žaidė Italija, Anglija ir Urugvajus užėmė pirmą vietą. Galiausiai juos tik ketvirtfinalyje sustabdė Nyderlandai, laimėję po 11 metrų baudinių serijos.

Tiesa, į Katare vykstantį čempionatą Kosta Rika pateko ne pačiu lengviausiu keliu. Kosta Rika savo atrankos grupėje į priekį praleido JAV, Kanadą ir Meksiką, tad užėmus ketvirtą vietą teko žaisti papildomą dvikovą su Naująja Zelandija. Kostai Rikai bilietą į pasaulio čempionatą pelnė pergalė 1:0 prieš zelandus.

Treneris: Luisas Fernando Suarezas

62-ejų specialistas prie Kosta Rikos rinktinės vairo stojo tik 2021 metais, tačiau per tą laiką sugebėjo užsukti tikrą žaidėjų karuselę nacionalinėje komandoje. Šis treneris per šį laikotarpį išbandė net 77 futbolininkus, o 25 tai buvo debiutas rinktinėje. Tačiau savo tikslą L. Suarezas pasiekė – Kosta Rika ir vėl žaidžia planetos pirmenybėse.

Pačiam strategui iš Kolumbijos tai bus jau trečiasis pasaulio čempionatas ir jis visus juos pasiekė su skirtingomis komandomis. 2006 metais jo treniruojamas Ekvadoras pasiekė aštuntfinalio etapą, o 2014 metais su Hondūru savo kelionė planetos pirmenybėse baigė grupių etape.

Geriausi žaidėjai

Neabejotinai ryškiausia Kosta Rikos žvaigždė – 35-erių Paryžiaus „Saint-Germain“ vartų sargas Keyloras Navasas. Gynybą centre puikiai cementuoja Francisco Calvo, kuris šią vasarą papildė „Konyaspor“ komandą iš Turkijos.

Kosta Rika savo gretose vis dar turi ir vieną ryškiausių savo žaidėjų iš 2014 metų čempionato – Bryaną Ruizą. 37-erių veteranas yra komandos kapitonas ir nacionalinės ekipos marškinėlius vilkėjo 144 kartus, per kuriuos pelnė 29 įvarčius.

Puolime taip pat gali sužibėti kadaise Londono „Arsenal“ klubui priklausęs Joelis Campbellas.

Skaityti visą pranešimą