Pasaulio čempionate – lemiamų kovų metas grupėse: ko reikia komandoms aštuntfinaliui pasiekti?

Prieš 1 metus 59

Pasaulio futbolo čempionate sužaisti du pirmieji grupės varžybų ratai, po kurių jau yra komandų, kurios tikrai atsisveikins su turnyru, o titulą ginantys prancūzai, brazilai ir portugalai jau yra užtikrinti dėl vietos aštuntfinalyje. Kol kas tik Kataro ir Kanados rinktinės jau neturi šansų žengti toliau ir trečiąsias rungtynes žais tik dėl garbės.. LRT.lt apibendrino, kas laukia komandų trečiajame grupės varžybų rate ir kokių baigčių joms riekia norint pasiekti aštuntfinalius.

Trečiajame pasaulio čempionato grupės varžybų rate abu vienos grupės susitikimai vyksta vienu laiku, tad nuo antradienio iki penktadienio visos rungtynės vyks 17 ir 21 valandą.

Pasaulio čempionate komandoms surinkus vienodą taškų skaičių, aukštesnę vietą lemia ne tarpusavio rungtynės, o bendras įmuštų ir praleistų įvarčių skirtumas. Jeigu įvarčių skirtumas yra lygus, žiūrima į visose rungtynėse įmuštų įvarčių skaičių. Jeigu ir šis skaičius yra lygus, tik tada žiūrima į tarpusavio rezultatus.

A grupė (rungtynės vyks lapkričio 29 d., 17 val.)

Ekvadoras – Senegalas

Nyderlandai – Kataras

Šioje grupėje abi rungtynes pralaimėję Kataro futbolininkai jau nebeturi vilčių žengti į atkrintamąsias varžybas.

Nyderlandų rinktinei paskutiniajame mače pakanka lygiųjų su Kataro rinktine, o pergalė jiems gali užtikrinti pirmąją vietą. Louiso van Gaalo auklėtiniai net ir pralaimėję mačą keliautų tolyn, jei Ekvadoras įveiktų Senegalą.

Ekvadoro ekipai irgi pakanka lygiųjų mače su Senegalu, o pergalės atveju Ekvadoras gali grupėje užimti ir pirmąją vietą. Viskas priklausys ir nuo Nyderlandų mačo, mat pastarieji turi po lygiai taškų ir po lygiai įvarčių su Ekvadoru.

Ekvadorui ir Nyderlandams laimėjus savo mačus būtų skaičiuojamas įvarčių skirtumas – tai lemtų pirmąją grupės vietą. Jei abi komandos savo mačus laimės vienodais rezultatais – pirmą vietą lems geltonų kortelių skaičius. Pagal jas pirmauja Nyderlandai.

Yra teorinė galimybė, pagal kurią Senegalas patenka į kitą etapą ir lygiųjų atveju, tačiau tam reikėtų Kataro rinktinės pergalės prieš Nyderlandus trijų įvarčių persvara.

B grupė (rungtynės vyks lapkričio 29 d., 21 val.)

Velsas – Anglija

Iranas – JAV

Anglijai duris į kitą etapą atveria pergalė arba lygiosios rungtynėse su Velsu. Pergalė dar ir garantuoja pirmą vietą.

Irano rinktinei mače su JAV reikia pergalės ir jie – kitame etape. Iranui gali pakakti ir lygiųjų, jeigu Anglija įveiks Velso futbolininkus.

JAV tinka tik pergalė.

Velso rinktinės padėtis yra labai sudėtinga, nes net ir pergalės jiems gali nepakakti. Jeigu Iranas įveiks JAV, Velso futbolininkai gali tik susilyginti su Anglija. Šiuo metu anglų įvarčių skirtumas yra žymiai geresnis už velsiečių.

Realiausias kelias Velsui pasiekti aštuntfinalį yra nugalėti Angliją ir sulaukti JAV ir Irano lygiųjų. Pergalės atveju Velsas pasigerintų įvarčių skirtumą, o Irano skirtumas lygiųjų atveju liktų -2 – tokiu būdu Velsas būtų aukščiau už Iraną.

C grupė (rungtynės vyks lapkričio 30 d., 21 val.)

Lenkija – Argentina

Saudo Arabija – Meksika

Lenkijos rinktinei pakanka lygiųjų. Patekti į kitą etapą mūsų kaimynai gali ir pralaimėję Argentinai, tačiau tam reikia ir Meksikos pergalės prieš Saudo Arabiją. Tokiame scenarijuje dar reikia ir nesėkmės kuo mažesniu skirtumu bei kuo mažesnės Meksikos pergalės.

Argentinai reikia pergalės prieš Lenkiją.

Lygiųjų atveju Lionelis Messi ir kompanija turės žiūrėti į kitas rungtynes. Jei jos baigiasi irgi lygiosiomis – Argentina kitame etape. Jei laimi Saudo Arabija – Argentina važiuoja namo. Argentinai tinka ir Meksikos pergalė, jei ji pasiekiama ne didesniu nei 2 įvarčių skirtumu.

Saudo Arabijai reikia pergalės prieš Meksiką. Herve Renard`o ekipai tinka ir lygiosios, jeigu kitame mače Lenkija įveikia Argentiną. Jeigu Saudo Arabija su Meksika sužaidžia lygiosiomis, o lygiosiomis baigiasi ir kitas mačas – Saudo Arabija lieka už borto.

Vienintelis Meksikos rinktinės kelias į aštuntfinalį – pergalė prieš Saudo Arabiją. Tačiau ir jos gali nepakakti, jei Lenkija ir Argentina sužaidžia lygiosiomis. Pastarojo rezultato atveju Meksika privalo įveikti Saudo Arabiją kuo didesniu skirtumu.

D grupė (rungtynės vyks lapkričio 30 d., 17 val.)

Australija – Danija

Tunisas – Prancūzija

Prancūzija ne tik yra užsitikrinusi vietą kitame etape, bet jau iš esmės ir pirmą vietą grupėje. Ją prancūzai prarastų tik pralaimėję savo mačą ir Australijai įveikus Daniją dideliu skirtumu.

Australijai reikia pergalės prieš Daniją. Jeigu Tunisas neįveiks Prancūzijos, australams pakaks ir lygiųjų.

Danijai ir Tunisui tinka tik pergalės prieš savo varžovus.

E grupė (rungtynės vyks gruodžio 1 d., 21 val.)

Japonija – Ispanija

Kosta Rika – Vokietija

Ispanijai pakanka lygiųjų, pergalė jiems garantuoja pirmą vietą grupėje. Ispanijai gali pakakti ir nesėkmės, bet tada reikia Vokietijos pergalės prieš Kosta Riką kuo mažesniu skirtumu.

Japonijai reikia pergalės. Lygiųjų jiems gali pakakti, jei Kosta Rikos ir Vokietijos mačas irgi baigsis lygiosiomis.

Kosta Rikai tinka tik pergalė prieš Vokietiją. Lygiosios jiems netinka dėl labai prasto įvarčių skirtumo.

Vokietijai tinka tik pergalė. Bet ir laimėjus vokiečius gali palaidoti Japonijos pergalė prieš Ispaniją, nebent tiek japonai, tiek vokiečiai laimėtų dideliais skirtumais. Ispanai čia yra gana saugūs dėl +7 įvarčių skirtumo.

F grupė (rungtynės vyks gruodžio 1 d., 17 val.)

Kroatija – Belgija

Kanada – Marokas

Kroatijai pakanka lygiųjų, pergalė komandai gali garantuoti pirmą vietą. Pralaimėjimo atveju reikia ir Maroko nesėkmės prieš Kanadą.

Marokui pergalė tikrai atneštų aštuntfinalį, o gali lemti ir pirmąją vietą. Marokui lygiųjų pakaktų, jei lygiosiomis baigtųsi ir antrasis mačas arba jame nugalėtų Belgija. Marokas gali pasiekti aštuntfinalį ir pralaimėjęs, bet tada jau reikėtų Kroatijos pergalės prieš Belgiją.

Belgijai reikia pergalės. Lygiųjų pakaktų tik tuo atveju, jei Kanada įveiktų Maroką keturių įvarčių skirtumu.

Kanada jau nebeturi šansų žengti į aštuntfinalį.

G grupė (rungtynės vyks gruodžio 2 d., 21 val.)

Serbija – Šveicarija

Kamerūnas – Brazilija

Abi pirmąsias rungtynes laimėjusi Brazilija vietą kitame etape jau užsitikrino. Bent lygiosios su Kamerūnu jiems užtikrintų ir pirmąją vietą.

Šveicarija pergalės atveju taip pat keliautų į aštuntfinalį. Šveicarams pakaktų ir lygiųjų, jeigu savo rungtynes laimės brazilai.

Kamerūno ir Serbijos futbolininkai į kitą etapą gali patekti tik laimėję savo rungtynes, tačiau abejoms komandoms dar būtų gerai sulaukti ir kitos komandos nesėkmės. Jeigu laimės abi komandos, tada jau skaičiuosime tų komandų įmuštus įvarčius.

H grupė (rungtynės vyks gruodžio 2 d., 17 val.)

Gana – Urugvajus

Pietų Korėja – Portugalija

Portugalija jau yra užsitikrinusi vietą kitame etape, o bent lygiosios rungtynėse su Pietų Korėja jiems užtikrintų ir pirmąją vietą grupėje.

Ganai reikia laimėti prieš Urugvajų ir į kitą mačą dairytis jiems nebereikės. Lygiųjų atveju Ganos ekipai irgi atitektų kelialapis į aštuntfinalį, jei Portugalija įveiktų korėjiečius.

Pietų Korėjai ir Urugvajui reikia tik pergalės. Korėjiečiai tuo pačiu turi žiūrėti ir į Ganos bei Urugvajaus susitikimą, kuriame lygiųjų atveju korėjiečiai turėtų savąją pergalę prieš Portugaliją pasiekti kuo didesniu skirtumu.

Tas pats galioja ir Urugvajui. Jie, Pietų Korėjos pergalės prieš Portugaliją atveju, savo pergalę turi iškovoti kuo didesniu įvarčių skirtumu, nes šiuo metu korėjiečių ir įvarčių skirtumas yra didesnis, ir įvarčių jie yra pasiekę daugiau.

Skaityti visą pranešimą