Pasaulio čempionate debiutuosianti šuolininkė į aukštį Baikštytė: nelabai suvokiu, kad važiuosiu į čempionatą

Prieš 1 metus 84

Dešimtmetį sirgaliai buvo pripratę pasaulinėje šuolių į aukštį arenoje palaikyti Lietuvos rekordininkę Airinę Palšytę. Tačiau po mažiau nei dviejų savaičių prasidėsiančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate šuolių į aukštį sektoriuje išvysime kitą mūsų šalies atstovę – Urtę Baikštytę.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Judžine startuoja liepos 15 dieną. Čempionatą tiesiogiai transliuos LRT ir portalas LRT.lt. U. Baikštytės rungties kvalifikacija vyks liepos 16-ąją, finalas – 19 d.

Svajonė debiutuoti pasaulio suaugusiųjų lengvosios atletikos čempionate 23 metų U. Baikštytei užgimė jau praėjusiais metais, kai ji gerino asmeninius rekordus. Šį sezoną šiaulietė dar centimetru kilstelėjo asmeninį pasiekimą. Be to, demonstruodama stabilius rezultatus ji kantriai rinko pasaulio reitingo taškus.

Todėl paskutinėmis savaitėmis įtampa, laukiant kol bus paskelbtos 32 vietą pasaulio čempionate užsitikrinusios šuolininkės į aukštį, jau buvo nuslūgusi. Šiuo metu U. Baikštytė reitinge 26-a. A. Palšytė nesurinko reikiamų reitingo taškų pasaulio čempionatui.

„Paskutinį mėnesį išsilaikiau reitinge stabiliai ir paskutines pora savaičių jau aplankė tokia ramybė – mačiau, kad jau gali užtekti tų taškų, po Lietuvos čempionato Šiauliuose dar pažiūrėjau, kiek merginos šoko kitų šalių čempionatuose. Kaip ir žinojau, kad pateksiu“, – kalbėjo sportininkė.

U. Baikštytė debiutuos pasaulio čempionate po dviejų nesėkmingų bandymų išvykti į Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatą – 2019 m. ji varžybas praleido dėl traumos, pernai – dėl teigiamo koronaviruso rezultato.

„Praėjusiais metais Europos jaunimo čempionate merginos laimėjo medalius su tokiais rezultatais, kuriuos pasiekdavau praktiškai visose varžybose. 2019 m. į tokį pat čempionatą neišvykau dėl traumos. Nežinau, ar dabar čia atpildo valanda išaušo, bet tikrai džiaugiuosi, nes buvo toks tikslas, kad labai noriu patekti į šių metų pasaulio ir Europos čempionatus“, – sakė U. Baikštytė.

Iš 9 Lietuvos lengvaatlečių už U. Baikštytę pasaulio čempionate Judžine jaunesnis bus tik devyniolikmetis disko metikas Mykolas Alekna: „Tikrai sunku patikėti, kad esu tarp geriausių 9 šalies lengvaatlečių, bet, tikiuosi, išpildysiu visų lūkesčius, pavyks pasirodyti kuo geriau ir nenusivilsiu.“

Vos per tris vietas nuo pasaulio čempionato liko U. Baikštytės brolis, taip pat šuolininkas į aukštį Juozas. Į JAV dėl traumos nevyks ir jos širdies draugas, ieties metikas Edis Matusevičius. Pasaulio ir Europos lengvosios atletikos čempionatus galėsite stebėti per LRT.

– Urte, nors jau anksčiau beveik buvote užsitikrinusi vietą pasaulio lengvosios atletikos čempionate, kiek nerimo buvo laukiant paskutinio atnaujinto planetos reitingo?

– Reitingus šią vasarą naujindavau kiekvieną trečiadienį ir žiūrėdavau, ar pakilsiu, ar nukrisiu. Bet paskutinį mėnesį išsilaikiau reitinge stabiliai ir paskutines pora savaičių jau aplankė tokia ramybė – mačiau, kad jau gali užtekti tų taškų, po Lietuvos čempionato Šiauliuose dar pažiūrėjau, kiek merginos šoko kitų šalių čempionatuose. Kaip ir žinojau, kad pateksiu, bet, žinoma, dar reikėjo užtikrinimo ir po praėjusio trečiadienio pasidarė labai smagu ir ramu.

– Tačiau, ar nesukuria papildomo spaudimo toks intensyvus planetos reitingo sekimas?

Nežinau, kaip geriau, man net kiti žmonės patarė geriau nesekti, bet jaučiau, kad galbūt pavyks geriau šokti, kai žinosiu, kad būtina dar geriau pasirodyti ir taip pelnyti daugiau pasaulio reitingo taškų. Pasirinkau kiekvieną savaitę sekti reitingą ir nesigailiu.

– Pastaruosius kelerius metus jūs neišvykote net į du Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatus, nors bent jau 2021 m. buvote reali pretendentė iškovoti medalį. Pagalvojate, kad šių metų patekimas jau į pasaulio suaugusiųjų lengvosios atletikos čempionatą yra lyg tam tikras atpildas?

– Iš tiesų praėjusiais metais buvo labai liūdna, kai dėl teigiamo covid-19 rezultato neišvykau į čempionatą. Merginos laimėjo medalius su tokiais rezultatais, kuriuos pasiekdavau praktiškai visose varžybose. 2019 m. į tokį pat čempionatą neišvykau dėl traumos. Nežinau, ar dabar čia atpildo valanda išaušo, bet tikrai džiaugiuosi, nes buvo toks tikslas, kad labai noriu patekti į šių metų pasaulio ir Europos čempionatus. Aišku, tas mano rezultatas galėjo būti geresnis, bet, tikiuosi, jis kils.

– Kada atsirado mintys apie dalyvavimą pasaulio ir Europos čempionatuose?

– Tas tikslas galbūt atsirado jau praėjusiais metais, kai gerinau savo asmeninius rekordus. Tai jau leido mąstyti apie čempionatus. Be to, mačiau, kad reitinge užimu ganėtinai aukštą vietą. Šiemet tikslas buvo sustiprėti ir gerinti asmeninį rekordą. Kol kas pavyko tik vienu centimetru pagerinti, bet, kaip ir sakiau, tikiuosi, kad pavyks ir daugiau.

– Kaip šiemet kūnas atlaiko didelius fizinius krūvius ir varžybų maratoną?

Nenoriu prisikalbėti, bet išties, nors ir yra mažų skausmų, nežinau, tų traumų turbūt visiems yra, galiu treniruotis visu pajėgumu, nereikia aukoti treniruočių. Labai džiaugiuosi, nes anksčiau sezoną, kuris tęstųsi iki liepos ar rugpjūčio mėnesio turėjau 2018 m. Tų traumų tikrai neišvengdavau, o dabar gal protingiau susidėliojome krūvius, kad kūnas atlaiko viską.

– Kiek sekate šio sezono šuolininkių į aukštį rezultatus pasaulyje?

– Seku kiekvienas Deimantinės lygos varžybas – merginos šoka tikrai labai aukštai, puikią sportinę formą demonstruoja dvidešimtmetė Jaroslava Mahučik. Ji praktiškai visose varžybose šoka virš 2 metrų. Tai, manau, ši ukrainietė ir kitos jos šalies atstovės yra pačio aukščiausio lygio šuolininkės ir kovos pasaulio čempionate dėl medalių

Bet, aišku, būna visokių staigmenų, o, kad būtų galima patekti į finalą, užteks žemesnio rezultato, nereiks šokti 2 metrų. Tačiau šuoliai į aukštį tokia rungtis, kad nežinai, ar kartelė sudrebės ir išsilaikys, ar nukris. Nieko negali planuoti.

– Kokią motyvaciją suteikia tas faktas, kad esate viena iš vos 9 Lietuvos lengvaatlečių, kurie atstovaus Lietuvos pasaulio čempionate?

– Net nelabai suvokiu, kad važiuosiu į tą pasaulio čempionatą. Kai pasakėte, kad tik 9 žmonės, tai sunku patikėti, kad esu tarp geriausių 9 šalies lengvaatlečių, bet, tikiuosi, išpildysiu visų lūkesčius, pavyks pasirodyti kuo geriau ir nenusivilsiu.

– Šįkart jūsų širdies draugas, ieties metikas Edis Matusevičius priverstas nevykti į pasaulio čempionatą...

– Ne tik Edis lieka namuose, bet ir mano brolis Juozas Baikštys. Jam pritrūko tik vieno taško pasaulio reitinge, tačiau į šių metų Europos čempionatą jis pagal reitingą patenka. Edis praleidžia sezoną, gydosi traumas ir kitąmet grįš bei, manau, nustebins visus. Tikrai skauda širdį dėl jų abiejų, nes tai galėjo būti čempionatas, kuriame dalyvautume visi trys. Bet likau viena, reikės už visus tris pasirodyti (šypsosi, aut. past.).

Skaityti visą pranešimą