Pasaulinei žemės dienai pasibaigus: 365 tvarios dienos per metus!

Prieš 1 metus 68

Praėjo Pasaulinė žemės diena, kurios metu diskutuojama aplinkosauginėmis temomis ir raginama vystyti tvarias iniciatyvas, priimti palankius aplinkai sprendimus. Kiekvieno žmogaus, kiekvienos bendruomenės maži, iš pirmo žvilgsnio atrodantys nežymūs darbai, gali padėti tausoti nuolat senkančius Žemės išteklius. Svarbiausia, kad tvarumo idėjos būtų vystomos ištisus metus!

Tvarumo idėjoms puoselėti daugiabutyje svarbi gera kaimynystė

Sakoma, kad „artimas kaimynas geriau už tolimą giminaitį“. Ši senolių išmintis ypač gerai suprantama daugiabučiuose gyvenantiems žmonėms, kurių kaimynystė itin glaudi.

Mūsų daugiabučio bendrija  – DNSB „Delfino namas“ (toliau – Bendrija), a) kurdama įvairias priemones (pavyzdžiui, Namo vidaus tvarkos ir priežiūros taisykles; bendruomenės moto: „Gyvenimas daugiabutyje yra puiki galimybė vertinti ir gerbti kitą!“; vėliavą, kurioje pavaizduotas delfinas ant bangos su šūkiu „Už bendruoMenišką bangą“, kur Menišką rašome iš didžiosios, nes džiaugtis kaimynų bendryste yra menas); b) organizuodama renginius (pavyzdžiui, vaikų piešinių konkursą „Maži dalykai mano name daro stebuklus!“; tradiciškai švenčiant Pasaulinę kaimynų dieną ir einant kartu vakarieniauti; kartu renkant šiukšles daugiabučio teritorijoje; kartu nukasant sniegą vidiniame kiemelyje; Kalėdiniu laikotarpiu tvariomis dekoracijomis puošiant išorines butų duris, komercinių patalpų vitrinas, kad kaimynų akį džiugintų); c) vykdydama projektus (štai 2020 m. pabaigoje, laimėjus Baltijos šalių sostinių konkursą, namas tapo ryškiausia Vilniaus miesto žvaigžde įžiebus jame 400 kalėdinių žvaigždžių ir daugybę girliandų, kurias, pasibaigus renginiui, padovanojome senelių namams) stengiasi kurti stiprią bendruomenę.

Daugiabučio bendruomenės nariai dažnai patys pateikia tvarumo vystymo idėjas

Daugiabutyje turime Bendrijos administracijos, bendruomenės susitikimų kambarį, kuriame 95 proc. baldų ir daiktų jau buvo naudoti daugiabučio gyventojų arba gauti iš atiduotuvių bei „prikelti“ antram gyvenimui. Kambarį puošia vaza, pagaminta iš stiklo butelio, rasto konteineryje. Be to, gyventojus raginame nemesti senų knygų į konteinerius, o atnešti į bendruomenės kambarį, nes jiems nereikalingos knygos gali būti įdomios kaimynams. Juk vienam nusibodusi knyga gali būti labai paieškoma kito. Ilgai užsigulėjusias knygas nešame į „Keistoteką“. Beje, bendruomenės bibliotekėlėje turime ir namo gyventojų parašytų knygų, žodynų, kuriais labai didžiuojamės.

Kaimynė Vanda, grįžusi iš Lvivo, bendruomenei parvežė idėją žiemos metu rinkti kavos tirščius ir jais barstyti slidžius takelius, automobilių stovėjimo aikštelių pandusus. Taigi žiemą mūsų konteinerinė kvepia kava: ir malonu, ir praktiška! Taip pat kartais  atėjusius į konteinerinę pasitinka muzika ir užrašas „Sveiki atvykę!“ Taip, „Sveiki atvykę!“ į patalpą, kurioje lankosi beveik kiekvienas iš mūsų: tai prasilenkimo arba susitikimo su namo gyventoju, kiemsargiu, valytoja, atliekų vežėju vieta ir ji „Delfino“ name turi būti idealiai tvarkinga. Skambanti muzika ir kvepianti kava konteinerinėje tarsi byloja „čia turi būti kaip mėgstamoje kavinėje“. Ir tai ne utopija.

Džiugu, kad mūsų namo gyventojai vis aktyviau dalyvauja tvarumo iniciatyvose, teikia puikias idėjas kaimynams. Netgi, mažieji gyventojai yra aktyvūs: štai dešimtmetė Saulė Vilija pasiūlė organizuoti blusturgį, o jame surinktas lėšas paskirti daugiabutyje gyvenančių šuniukų mokymams.

Tvarumo iniciatyvas remia mikrorajono organizacijos

Šį pavasarį Pasaulinės žemės dienos proga Bendrijos administracija su partneriais (Šnipiškių mikrorajono verslininkais: „Nature Labs“, „Delici“, „Gajata“, „Lietuvos energetikos muziejumi“, dalijimosi daiktais stotelių tinklu „DĖK’UI“ ir kt.) organizavo konkursą „Kur lieka kas atlieka?!“, kurio tikslas – skatinti „Delfino“ namo gyventojų, komercinių patalpų atstovų, domėjimąsi tvarumo idėjomis, kasdienio ir teisingo atliekų rūšiavimo nauda, tolimesniu atliekų likimu ir poveikiu aplinkai – mūsų Žemei, o kartu remti šeimų kolektyvų sąmoningumą, kūrybiškas iniciatyvas, puoselėti gražią mūsų daugiabučio, gatvės, mikrorajono gyventojų bei verslo įmonių, įstaigų kaimynystę. Džiugu, kad daugiabučiui minint 18 metų sukaktį projekto partneriai įsteigė net 18 dovanų! Konkurse varžėsi 63 dalyviai, kuriems teko atsakyti į 30 klausimų. Maloniai nustebino nuomininkai iš Rumunijos į konkurso klausimus atsakę lietuvių kalba. Konkurso nugalėtojams buvo įteiktos dovanos. Pirmosios vietos nugalėtojai buvo įteikta dovana, tiesiog, iš žemės gelmių – molio, kuris daugiabučio bendraturtės, kaimynės Margaritos rankose tapo nuostabiu keramikos dirbiniu. Be abejonės, didžiausia dovana yra konkurso dalyvio(-ių) sąmoningumas būti Žemės globėju(-ais), atsakingu „Delfino“ namo atstovu. Kaip pasakė viena konkurso dalyvė, mama: „Galbūt kai kas galvoja, kad tokie konkursai skiriami tik vaikams ir juose nedalyvauja, bet supratau, kad mes, suaugusieji tvarkydami atliekas dar daug ko nežinome ir privalome domėtis, gilinti žinias pastoviai.“

Taigi, kaip sako Florencijos mados instituto atstovas Niccolò Sbaraglia „Tvarumas yra naujoji prabanga.“ ir, pratęsiu,  jis šiandieniniam žmogui labai aktualus.

Teisingas atliekų rūšiavimas ir tvarkymas – kasdieninis mūsų rūpestis

Aptariant atliekų rūšiavimą, visų pirma, reikia pradėti kalbėti apie savo kasdienius įpročius. Akivaizdu, kad tinkamas atliekų rūšiavimas ir tvarkinga aplinka patiems yra malonesnė, rodo žmogaus bendrą kultūrą, požiūrį į  save, kaimynus, aptarnaujantį personalą, ekosistemą, biotopą ir, kaip aš dar mėgstu sakyti, mūsų daugiabučio konteinerinė (Aut. pastaba. Atliekas mes nešame į tam skirtą patalpą, vadinamą konteinerine) yra indikatorius, kokie žmonės čia gyvena, tai savotiškas mūsų pačių veidrodis. Kas nors vien iš žmonių elgesio prie atliekų konteinerių galėtų parašyti disertaciją! Konteinerinė, atliekų konteineriai – daugybė daugybė informacijos ir aspektų…

Kadangi „Delfino“ namas yra strategiškai geroje vietoje, pačiame Vilniaus centre, todėl jis patrauklus nuomininkams, kurie, būna atvykę iš Europos, Azijos šalių, netgi, iš kitų žemynų. Skirtingų kultūrų žmonės turi skirtingas atliekų tvarkymo patirtis ir įpročius, todėl mums apie tai tenka kalbėtis įvairiais aspektais. Štai švedams atrodo, kad mūsų konteinerinėje permažai skirtingų atliekų konteinerių (pavyzdžiui, nėra konteinerio maisto atliekoms, nėra rūšiavimo maišelių), amerikietis klausia, kur daugiabutyje rasti taromatą, kuriame dar ir pinigų gali gauti ir t.t., ir pan.

Tenka pripažinti, kad turėjome pora nemalonių, ypač skaudžių istorijų. Pirmu atveju, užsienietei periodiškai mėtant atliekas per langą, dėl tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo teko kreiptis į policijos pareigūnus. Antruoju atveju, šaltos žiemos metu, uždarytas narvelyje į konteinerinę buvo atneštas ir paliktas šuniukas. Gailestingi daugiabučio bendruomenės nariai ir gyvūnų globos organizacijos nariai juo pasirūpino: sušildė, maitino, surado jam puikų šeimininką Trakų rajone.

Verta pasakyti, kad  Bendrijos administracija namo kaimynų forume periodiškai pateikia informaciją gyventojams apie atliekų tvarkymą name ir  mieste, siunčia teisės aktų, reglamentuojančių atliekų tvarkymą Lietuvoje, nuostatas. Mūsų namo konteinerinėje patalpoje yra dvi skelbimų lentos, kuriose informacija pateikiama 3 kalbomis (lietuvių, anglų, esperanto): „Atliekų tvarkymo naujienos“, „NEgarbės lenta: šitaip elgtis negalima!“ Pirmoje gyventojai randa informaciją apie atliekų tvarkymą, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, dalinimosi daiktais stoteles „Dėk’ui“ ir pan., antroje viešinami mūsų namo bendruomenės pažeidimai, – į šią lentą patekti yra negarbė. Visada gyventojų prašome laikytis Namo vidaus tvarkos ir priežiūros taisyklių bei Vilniaus miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklių, o patalpų nuomotojai privalo su minėtomis taisyklėmis supažindinti nuomininkus. Tvarkai palaikyti mums labai pasitarnauja name įrengtos vaizdo  kameros. Pažymėtina, kad  „Delfino“ namo gyventojai yra ambicingi žmonės, žinantys, kad tvarka būste, atliekų tvarkymas yra didelė vertybė bei sėkminga investicija į mūsų visų ateitį. Anot vokiečių patarlės, „Ordnung ist das halbe Leben!“ („Tvarka yra pusė gyvenimo!“).

Na, o balandžio 21 d. mūsų kieme buvo atlikta popieriaus-plastiko konteinerių „krata“. Jos metu „Ecoservice“ ir „Žaliojo taško“ atliekų tyrėjai atliko konteinerių tyrimą, identifikavo  netinkamai išmestas pakuotes bei perrūšiavo jas pagal rūšiavimo taisykles. Daugiabučio gyventojai savo akimis galėjo įvertinti, kiek ir kokius rūšiavimo „nusikaltimus“ daro savo konteinerinėje. Taigi akcijos metu gautos žinios pasitarnavo tam, kad  galėtume atliekų rūšiavimo „nusikaltimų“ išvengti ateityje. Tai kartu buvo ir bendruomenės gerai praleistas laikas žaidžiant stalo bei lauko žaidimus, dalyvaujant edukacijose apie atsakingą vartojimą, atliekų prevenciją, rūšiavimo naudą bei pakuočių rūšiavimo taisykles.

DNSB „Delfino namas“ pirmininkė Jolita Malinauskaitė

Nuotraukų autorės: Jolita Malinauskaitė, Joana Suslavičiūtė

Skaityti visą pranešimą