Pareigūnas apie krauju paženklintą avariją Kaune: reikia dar vienos tragedijos, kad susimąstytumėme, ar padarėme viską

Prieš 1 metus 64

Šeštadienio vakarą visą Lietuvą sukrėtė tragiška žinia – dideliu greičiu prieš eismą Kaune, Islandijos plente, skriejęs visureigis „Mercedes-Benz“ kaktomuša rėžėsi į priešpriešais atvažiavusį BMW, pastarasis dar atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusį automobilį „Škoda“. Didžiulė nelaimė pareikalavo dviejų žmonių gyvybių. Daugelio nuostabai, prieš eismą važiavusį „Mercedes-Benz“ dalis vairuotojų teigė matę dar anksčiau, tačiau policija pranešimų sulaukė pavėluotai. Apie tai „Facebook“ prakalbo ir Kauno apskrities policijos Reagavimo valdybos viršininkas Mindaugas Kairys.

„Skaitau šiandieninius straipsnius, komentarus, diskusijas ir randu visko. Daugelis vienareikšmiškai ir neginčijamai vertina situaciją. Tačiau yra ir komentarų, kad esą kažkas matė automobilį, važiuojantį prieš eismą prieš savaitę. Kažkas jį matė likus dešimčiai minučių iki tragedijos. Dar kažkuris prisiminė „Audi RS“ gaudynes, pagalvojo, kad tai – tarnybų automobilis. Matė, bet galvojo, kad sugedo, o jei sugedo, tai apsisuks. Dar vienas komentatorius prisipažįsta signalizavęs garso signalu ir panašiai“, – dėstė M. Kairys.

Jis savo įrašė kėlė klausimą, kodėl visgi vairuotojai, kurie matė „Mercedes-Benz“ važiuojant prieš eismą, iškart nepaskambino į policiją.

„Kodėl? Pasimetė, nevertino rimtai? Tikrai? Skamba keistai… Esame išsilavinę žmonės, gebame kritiškai mąstyti ir turime gan gerą nuovoką. Bet reikia dar vienos tragedijos, kad susimąstytumėme, ar padarėme viską, kad tokie tragiški eismo įvykiai nepasikartotų“, – toliau svarstė jis.

Anot M. Kairio, vienoje atviroje „Facebook“ grupėje jie kiek anksčiau paklausė merginos, pranešusios apie policijos reidą, kodėl ji taip padarė.

„Koks jūsų įrašo tikslas, parašiau jai. Įspėti girtą, neturintį teisės vairuoti, ar tą, kuriam teisė vairuoti yra atimta? Ji atrašė paprastu klausimu – o tai kam tada ši grupė reikalinga? Ir tikrai pats susimąsčiau, kam gi“, – rašė pareigūnas.

Pasak Kauno apskrities policijos Reagavimo valdybos viršininko, visi veiksmai, tokie kaip pranešinėjimas apie policiją, reidus, trikojus, tikrinimus ar tiesiog abejingumas yra „bendrininkavimas“, veikimas tyčia, kuris leidžia kartotis tokioms ir panašioms nelaimėms bei tragedijoms.

„Dar blogiau. Kai nepranešame apie apsvaigusį žmogų, kai matome jį sėdant į automobilį vairuoti ar važiuojame su juo, mes palydime arba vykstame kartu į nelaimę. Ir labai gaila, kad apie tai pagalvojame tik jau žiūrėdami į žiaurius padarinius. <...> Jei matote ar žinote apie galimą pažeidimą, visada paskambinkite. Numerį žinote. O mes tikrai patikrinsime“, – ragino M. Kairys.

LRT.lt primena, kad apie 22.35 val. Kaune, Islandijos pl., kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda 99-ame kilometre „Mercedes-Benz GL550“, važiuodamas prieš eismą atsitrenkė į pirma eismo juosta važiavusį automobilį „BMW 540“, kuris nuo smūgio atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusį automobilį „Škoda Octavia“.

Po susidūrimo automobilis „Mercedes-Benz GL550“ trenkėsi į kelio atitvarus ir užsidegė. Per eismo įvykį žuvo automobilių „Mercedes-Benz GL550“ ir „BMW 540“ vairuotojai.

Skaityti visą pranešimą