Pardavė automobilį užsieniečiui, tačiau tęsiasi KET baudų virtinė: sulaukė net 26 protokolų

Prieš 1 metus 94

Jau metus neturi senojo automobilio, o toliau gauna informaciją dėl baudų už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus – su tokia realybe susidūrė pašnekovas Saulius. „Regitra“ teigė, kad, atnaujinus pirkimo–pardavimo sutarčių tvarką, kviečiama pateikti vienpusę perleidimo deklaraciją, po kurios panaikinamas unikalus savininko deklaravimo kodas, todėl jo ir nebepasieks nuolatinės baudos.

Pasitikėjo pirkėjo žodžiu

Vairuotojas Saulius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) teigė, kad pardavė automobilį kazachui, o jis tvirtino automobilį tikrai deklaruosiąs savo vardu.

„Realybė daug liūdnesnė – automobilis jau metus vis dar eksploatuojamas Lietuvoje. Susiduriu su problemomis, kad vairuotojas juo naudojasi tai be draudimo, tai viršydamas greitį“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų per paskutinius metus Saulius gavo 26 administracinio nusižengimo protokolus.

„Taip, žinau, yra pirkimo–pardavimo sutartis. Policija skėsčioja rankomis, o man tenka per mėnesį 2–3 kartus pildyti baudos anuliavimo anketas“, – teigė vairuotojas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė Jorūnė Liutkienė LRT.lt komentavo, kad valstybės įmonės „Regitra“ duomenų bazėje informacija apie transporto priemonės savininką pasikeičia tik tada, kai naujasis savininkas įregistruoja transporto priemonę savo vardu.

„Iki tol esamu savininku nurodomas (ir tokia informacija patenka į Administracinių nusižengimų registrą) asmuo, kurio vardu paskutinį kartą transporto priemonė buvo registruota“, – aiškino Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Anot jos, neįregistruota transporto priemonė viešajame eisme dalyvauti negali, todėl naujasis savininkas, neįregistravęs transporto priemonės savo vardu, gali būti patrauktas administracinėn atsakomybėn, kuri numatyta Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) – bauda siektų nuo 30 iki 40 eurų.

„Asmeniui, kuris tinkamai neįregistruoja transporto priemonės – transporto priemonės savininkui (valdytojui) – už Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą numatyta atsakomybė – bauda nuo 150 iki 600 eurų“, – teigė J. Liutkienė.

Pabrėžiama, jog tuo atveju, kai transporto priemonė yra parduota, o buvusį šeimininką pasiekia KET bauda, reikia el. paštu susisiekti su atsakingu pareigūnu ir jam pateikti pirkimo–pardavimo sutartį arba „Regitros“ pažymą, patvirtinančią išregistravimo faktą.

Pasak Lietuvos policijos kelių tarnybos, šiuos dokumentus galima atsiųsti el. paštu, nurodytu pranešime dėl užfiksuoto administracinio nusižengimo, arba info@policija.lt, būtina nurodyti administracinio nusižengimo numerį ROIK ir savo asmens kodą.

Pakeitus tvarką, į „Regitrą“ gali kreiptis tik pardavėjas

„Regitros“ atstovė spaudai Emilija Bardauskienė LRT.lt komentavo, jog nuo šių metų rugpjūčio buvo supaprastinta tvarka parduodantiems automobilį užsienio gyventojui ar įmonei šalies teritorijoje.

„Taigi, nuo šiol kreiptis į „Regitrą“ ir deklaruoti automobilio nuosavybės pasikeitimą pakanka tik Lietuvos gyventojui. Pagal anksčiau galiojusią tvarką pardavus transporto priemonę užsienio gyventojui ar įmonei Lietuvos teritorijoje, į „Regitrą“ turėdavo kreiptis tiek jos pirkėjas, tiek pardavėjas. Kitaip tariant, pirmiausia „Regitros“ padalinyje užsienio gyventojas sandorio sudarymo dieną turėdavo pateikti įgijimo deklaraciją“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, tuomet Lietuvos gyventojui deklaraciją reikėdavo patvirtinti per 5 darbo dienas.

„Tik abiem pusėms atlikus šiuos veiksmus, būdavo panaikinamas Lietuvos gyventojo vardu galiojantis savininko deklaravimo kodas (SDK) ir po 10 kalendorinių dienų transporto priemonė automatiškai išregistruojama. Tačiau pastebėjome, kad praktikoje kyla įvairiausių situacijų. Pavyzdžiui, užsienio gyventojas pamiršdavo kreiptis į „Regitrą“ ir su automobiliu išvykdavo iš šalies, tad tokiu atveju SDK likdavo galioti Lietuvos gyventojo vardu“, – kalbėjo E. Bardauskienė.

Atstovės teigimu, nuo rugpjūčio 1 d. nuspręsta šią tvarką palengvinti, paliekant pareigą į „Regitrą“ kreiptis tik pardavėjui, t. y. Lietuvos gyventojui.

„Jam tereikia per 5 darbo dienas nuo sandorio sudarymo pateikti vienpusę perleidimo deklaraciją, kurios pagrindu panaikintas jo vardu galiojantis SDK. Ši paslauga prieinama internetu nemokamai. Identiška tvarka visada buvo taikoma parduodant automobilį užsienio šalies teritorijoje. Taigi, šiuo metu parduodant automobilį užsienio gyventojui tiek Lietuvos, tiek užsienio teritorijoje, taikomas vienodas procesas ir į „Regitrą“ pakanka kreiptis tik Lietuvos gyventojui“, – sakė E. Bardauskienė.

Anot darbuotojos, tikimasi, kad naujoji tvarka bus patogesnė klientams, o kartu tai prisidės ir prie eilių mažinimo padaliniuose.

„Kaip rodo statistika, šiemet į mūsų padalinius kreipėsi apie 29 tūkst. užsienio gyventojų, norėdami deklaruoti įsigytą automobilį. Naujoji tvarka iš esmės taikoma naujai sudaromiems transporto priemonių sandoriams, tačiau jei klientai susidūrė su tokia situacija anksčiau, juos taip pat kviečiame kreiptis į „Regitrą“ ir pateikti vienpusę perleidimo deklaraciją“, – komentavo pašnekovė.

Pabrėžiama, kad visais atvejais labai svarbu turėti teisingai sudarytą transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartį. Pasak E. Bardauskienės, tai yra pagrindinis teisėtas įrodymas, jog asmuo nebėra susijęs su transporto priemone, kurį, esant ginčui, galima pateikti atitinkamoms institucijoms.

Skaityti visą pranešimą