Paramediką sumušusiam vyrui – teisingumo kirtis: anksčiau jis ne kartą teistas, kumščiais auklėjo ir savo gyvenimo draugę bei vaikus

Prieš 1 metus 81

„Smurtautojas sulaukė bausmės!“ Tokia žinute savo feisbuko puslapyje pasidalino Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) darbuotojai, priminę pernai gruodį įvykusį incidentą, per kurį nukentėjo jų kolega paramedikas. Medicinos darbuotoją užpuolęs ir sumušęs vyras pripažintas kaltu. Aiškėja, kad anksčiau jis ne kartą teistas, taip pat ir už žmogžudystę. Be to, jo smurtą ne kartą patyrė ir sugyventinė bei kartu gyvenę mažamečiai. 

LRT.lt primena, kad 2022 m. gruodžio 13 d. Kėdainiuose užpultas ir sumuštas į iškvietimą atvykęs Kėdainių PSPC Greitosios medicinos pagalbos paramedikas. Nuraminti įsisiautėjusį vyrą pavyko tik vietoje buvusiems policijos pareigūnams.

„Paramedikas patyrė tiek fizinį, tiek psichologinį smurtą“, – tuomet sakė Kėdainių pirminės sveikatos centro atstovai.

Dėl įvykio Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariatas atliko ikiteisminį tyrimą. Byla pasiekė ir teismą, kuris sprendimą priėmė kovą.

Prieš paramediką fizinį ir psichologinį smurtą panaudojęs vyras pripažintas kaltu. Jam skirta 1,4 metų laisvės atėmimo bausmė, sumokant piniginę kompensaciją už patirtus sužalojimus.

Šia žinia savo feisbuko puslapyje pasidalinę Kėdainių PSPC darbuotojai džiaugėsi, jog smurtas prieš medikus nėra toleruojamas.

Anksčiau buvo nuteistas už žmogžudystę, plėšimą, vagystes

Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmuose nagrinėtoje byloje nuosprendis priimtas kovo 9 d. Kaip portalui LRT.lt sakė Kauno apylinkės teismo atstovė žiniasklaidai Indrė Cvilikaitė, už smurtą prieš paramediką nuteistas vyras teisėsaugos pareigūnams žinomas. Anksčiau jis teistas penkis kartus.

„Nuteistasis T. K. (g. 1996) yra anksčiau teistas 5 kartus: 2012 m. už dvi vagystes, 2013 m. – už nužudymą. Tąkart jam paskirta 6 m. ir 3 mėn. laisvės atėmimo bausmė. 2019 m. priimtas nuosprendis už plėšimą ir neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais. O 2022 m. – už plėšimą“, – komentavo Kauno apylinkės teismo atstovė.

Byloje, kurioje teismas nuosprendį paskelbė 2023 m. kovo 9-ąją, vyriškiui buvo pareikšti keturi kaltinimai dėl veiksmų, kuriuos jis įvykdė 2022 m. spalio-gruodžio mėnesiais.

Kaip matyti iš bylos medžiagos, spalio 17 d., gruodžio 2, 3 ir 7 d. vyriškis smurtavo prieš savo sugyventinę ir mažamečius. Visiems jiems nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai sumušė sugyventinę, gruodžio 13 d., jis į darbą rankas ir kojas paleido dar kartą. Šįkart jo agresija teko į iškvietimą smurtautojo namuose atvykusiam Kėdainių PSPC GMP paramedikui.

Nustatyta, kad jam buvo sukeltas nežymus sveikatos sutrikdymas ir fizinis skausmas.

Savo kaltės neneigia, prisipažįsta smurtavęs

Teisme kaltinamasis savo kaltę pripažino. Byla išnagrinėta pagreitinto proceso tvarka. Kaltinamasis pripažintas kaltu dėl visų epizodų. Teismas jam skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę. Įvertinus lengvinančias aplinkybes (kaltės pripažinimą bei pagreitintą proceso tvarką) vyrui skirta trečdaliu mažesnė bausmė: 1 m. 4 mėn. kalėjimo.

„Teismas taip pat numatė ir baudžiamojo poveikio priemones – įpareigojo nuteistąjį dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. Tai jis turi padaryti per 6 mėn. nuo nuosprendžio įsiteisėjimo”, – LRT.lt sakė Kauno apylinkės teismo atstovė.

Teismo sprendimu, nuteistajam teks atlyginti ir neturtinę žalą: dviems jo sužalotiems mažamečiams – po 1000 Eur, sugyventinei – 800 Eur, o paramedikui – 500 Eur. Taip pat jis turės apmokėti ir PSD išlaidas, kurias patyrė jo aukos.

Skaityti visą pranešimą