Panevėžyje pralaužus Ekrano marių užtvanką patvinęs Nevėžis apsėmė dalį teritorijų, skelbiama, kad situacija stabilizuota

Prieš 1 metus 85

Antradienį Ekrano marių užtvankoje apie 7.30 val. įvyko užtvankos šliuzo gedimas, dėl kurio patvino per miestą tekantis Nevėžis. UAB „Panevėžio gatvės“ atstovų teigimu, situacija stabilizuota – pastatyti avariniai užtvankos užtvarai bei bus pradėti vertinti įvykio padariniai, pranešė Panevėžio savivaldybė.

Informacija bei vaizdai iš Panevėžio ėmė plisti ankstų rytą. Praeivių teigimu, vanduo nuplovė vieną iš šliuzų.

Kaip LRT.lt sakė Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausiasis specialistas Tadas Martinaitis, ties užtvanka eismas nėra uždarytas, tačiau jį kontroliuoja budintys keli policijos ekipažai.

„Į įvykio vietą iškviesti darbuotojai, kurie pralaužtą užtvanką turėtų tvarkyti. Policijos ekipažai yra vietoje, taip pat yra pranešta gyventojams dėl incidento, yra kiek patvinusi Nevėžio upė, vanduo šiek tiek kyla. Taip pat yra automobilių, kurie stovi ant tilto, tad ieškoma savininkų, nes automobilius reiktų patraukti“, – sakė T. Martinaitis.

Dėl šio incidento į gyventojų mobiliuosius telefonus buvo išsiųsti ir perspėjimo pranešimai. „Dėl Panevėžio m. Ekrano gamyklos tvenkinyje įvykusio užtvankos šliuzo gedimo galimas staigus Nevėžio upės vandens lygio kilimas. Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus“, – rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pranešime.

„Buvo gautas pranešimas prieš 8 valandą, kad yra įlūžusi Nevėžio užtvanka. Užtvankoje yra du reguliavimo mechanizmai, vienas kurių šiuo metu yra nulūžęs. Ir būtent pro tą nulūžusi mechanizmą eina labai didelė srovė iš Ekrano užtvankos. Šiuo metu specialistai bando tą vietą, kurioje yra įlūžis, uždaryti specialiais skydais, kad sumažintų vandens ištekėjimą iš Ekrano užtvankos.

Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai yra suformavę kelias žvalgybines grupes palei visą Nevėžio užtvanką, nuo pat įlūžio vietos iki beveik Naujamiesčio, žvalgoma visa teritorija dėl vandens pakilimo ir informuojami gyventojai apie tai, kad gali būti, jog pakils vanduo ir bus užsemti namai ar jų teritorija“, – LRT RADIJUI sakė Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Algirdas Rudys.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinė gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Vaiginytė naujienų portalui JP teigė, kad ugniagesiai taip pat dirba įvykio vietoje.

„Stebime situaciją ir, jeigu vanduo Nevėžio upėje katastrofiškai pakils, padės panevėžiečiams. Kol kas vanduo upėje pakilo, bet gyvenamųjų namų neužliejo“, – trumpai pakomentavo situaciją V. Vaiginytė.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius teigė, kad stebi avarinę situaciją.

„Panevėžio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija dirba prie užtvankos ir stebi situaciją. Manau, kad po didelio lietaus marių vanduo pakilo ir išlaužė vieną užtvankos šliuzo skydą. Bendrovės „Panevėžio gatvės“ darbuotojai bando tvarkyti, uždėti užtvarą ir taip suvaldyti besiveržiantį vandens srautą.

Pagalbą siūlo ir Vidaus reikalų ministerija. Ugniagesiai stebi kylantį vandenį ir, jeigu reikės, organizuos žmonių evakuaciją. Perspėti Panevėžio rajono gyventojai, nes Nevėžio upėje gali pakilti vanduo ir užlieti žemesnes vietas“, – susijaudinęs kalbėjo K. Armanavičius ir sakė, kad posėdžiui ruošiasi Ekstremalių situacijų komisija ir galbūt bus skelbiama ekstremali situacija.

Panevėžio miesto mero pavaduotojas Valdemaras Jakštas teigė, kad avarinę situaciją bando suvaldyti bendrovė „Panevėžio gatvės“.

„Susidariusi pavojinga situacija, pusė užtvankos neuždaryta ir pro ją eina vanduo, patvindė parką, dabar vyksta darbai, mėginame įleisti avarinius užtvarus, kurie uždarytų kanalo dalį, kur užtvaras išlaužtas. Vandens kol kas palyginus ne daug, per pavasarinius potvynius būdavo daugiau, bet tai neguodžia. Vanduo nevaldomas“, – sakė vicemeras.

Anot jo, pagal projektą anksčiau tokioms situacijoms suvaldyti buvo numatyti „skydai, jei kas nutiktų, kad galima būtų apriboti vandens išbėgimą“.

„Situacija turėtų būti suvaldyta, bet dar vyksta darbai, tad kol neperšokai griovio, nesakyk op. Pagrindinis tikslas sustabdyti tą dalį užtvankos. Panašaus įvykio nėra buvę, teka didžiulė vandens jėga, sunku net nupasakot, kokia tai jėga, sulankstytos stambios užtvankos metalo konstrukcijos, kurios laiko skydus“, – sakė V. Jakštas.

„Šiuo metu vandens lygis Nevėžio upėje yra 215 cm (virš VMS nulio altitudės) ir kyla toliau. Prognozuojama, kad vandens lygis gali pakilti ir iki pavojingo (400 cm) lygio! Tikėtina, kad Nevėžis apsems paupį žemiausioje vietoje“, – skelbė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Vanduo staigiai kyla. Šiai akimirkai yra 312 cm, stichinis lygis Panevėžyje 450 cm. Grubiai tariant, trūksta pusantro metro. Prognozuojame, kad jeigu artimiausiomis valandomis kažkaip nebus sustabdyta ta situacija, tai greičiausiai bus pasiektas stichinis lygis.

(…) Tie stichiniai lygiai yra nustatyti, kad jau pradeda semti kažkokius objektus, ar pramonės, ar gyventojų kiemus ar namus. Tai ties 450 cm lygiu jau yra daroma žala tiek turtui, tiek pramonei“, – LRT RADIJUI kalbėjo hidrologas Juozas Šimkus.

Apie 11.50 val., Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vandens lygis Nevėžyje jau siekė 335 cm.

Vidaus reikalų ministrės patarėja Daiva Ulbinaitė BNS teigė, jog ministerija palaiko ryšį su PAGD.

„Situacija žinoma, su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu aptarta, visų priemonių, kurių reikia, imtasi. Palaikome ryšį, jei prireiks papildomų priemonių, bus reaguojama“, – sakė D. Ulbinaitė.

Savo ruožtu Panevėžio savivaldybė informavo, kad šiuo metu vietoje dirba UAB „Panevėžio gatvių“, Panevėžio miesto savivaldybės, specialiųjų tarnybų specialistai, Ekstremalių situacijų komisijos nariai, yra statomi remontiniai uždoriai.

„Avarijos padarinius planuojama likviduoti artimiausiu metu. Eismas J. Biliūno gatvėje dalinai ribojamas, todėl esant galimybei vairuotojai prašomi rinktis kitą maršrutą. Nevėžio upės vanduo užsėmė pėsčiųjų ir dviračių takus, juos „Stop“ juostomis šiuo metu užtveria AB „Panevėžio specialus autotransportas“ darbuotojai, todėl gyventojai kviečiami savo kelionę planuotis pagal esamą situaciją.

Jei dėl pakilusio vandens lygio pradėtų semti namus, panevėžiečiai raginami skambinti Bendruoju pagalbos telefonu 112. Šiandien po pietų dėl „Ekrano“ marių užtvankos gedimo yra šaukiamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis“, – savo interneto svetainėje paskelbė Panevėžio savivaldybė.

Vėliau ji patikslino, kad situacija stabilizuota – pastatyti avariniai užtvankos užtvarai bei bus pradėti vertinti įvykio padariniai.

Skaityti visą pranešimą