Panevėžio ligoninėje nebeliko mokamų reabilitacijos procedūrų: ligoninė teisinasi, kad vos spėja aptarnauti „nemokamus“ pacientus

Prieš 1 metus 90

Panevėžyje gyvenantis Stanislovas V. (pavardė portalui žinoma – LRT.lt) daug metų serga lėtine širdies liga. Valdyti ligą, anot vyriškio, padeda ne tik medikamentai, kuriuos jis reguliariai vartoja, bet ir gydytojų paskirtos reabilitacijos procedūros: masažas, įvairios mankštos. Stanislovas neslėpė, kad jam ypač patinka, kad šias procedūras jis galėdavo gauti „namuose“, t. y. savame mieste, Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

„Paprastai man išrašydavo po keletą procedūrų – masažo, mankštų, o likusias aš nusipirkdavau pats, t. y. susimokėdavau. Taip išeidavo visas „paketas“, po kurio būdavau kaip naujas“, – šmaikštavo į LRT GIRDI kreipęsis panevėžietis.

Kasmetinę rutiną buvo nutraukusi pandemija ir įvestas karantinas. Tačiau atšaukus ribojimus, ligoninėje buvusi tvarka, anot Stanislovo, pasikeitė – užsisakyti papildomų mokamų procedūrų jis nebegali.

„Viena seselė man sakė, kad dėl visko kalta pandemija – neva pasibaigus karantinui pacientų, kuriems reikia ir gydytojas skyrė nemokamų procedūrų, tiek daug, kad užmokėti norintiems pacientams paprasčiausiai nebelieka vietos“, – girdėtą versiją persakė vyriškis, pridūręs, jog, kad ir kokia būtų priežastis, blogiausia – tokiems kaip jis.

„Iš pensijos į privačius masažų kabinetus neprivaikščiosi. O gydytojai skiria tiek, kiek skiria – gal negali, gal nenori, kas ten juos žino. Bet tokie žmogeliai, kaip mes, liekam pusiau „paremontuoti“, – apgailestavo vyras.

Pacientų antplūdis – dėl reklamos?

Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistė Vaida Karalevičienė portalui LRT.lt patvirtino, jog šiuo metu iš tiesų yra padidėjęs reabilitacijos paslaugų poreikis. Tai esą daugiausia lėmė ligoninėje pacientams pasiūlytos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) apmokamos gydomojo purvo ir mineralinio vandens procedūros.

„Kažkiek procedūrų (poreikis) augo visus metus, bet didžiausias augimas yra pastaruosius tris mėnesius. Šį augimą lėmė reklama, nes, kad bus suteikiamos gydomojo purvo ir mineralinio vandens procedūros, buvo pradėta reklamuoti ir kalbėti prieš pusę metų. Svarbu paminėti, kad gydomasis purvas ir mineralinis vanduo procedūroms yra unikalūs, savo mineralizacija pirmauja ne tik Lietuvoje, bet ir Rytų Europoje“, – pabrėžė Panevėžio ligoninės atstovė V. Karalevičienė.

Ji pažymėjo, kad tiek šios, tiek kitos pirminės ambulatorinės, taip pat stacionarinės reabilitacijos paslaugos bei reikiami tyrimai ir konsultacijos pacientams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu ir gavusiems šeimos gydytojo siuntimą, teikiami nemokamai.

„Mokamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos Respublikinėje Panevėžio ligoninėje teikiamos pagal LR sveikatos apsaugos ministro įsakymą Nr. 357, 1999-07-30 „Dėl mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašo, kainų nustatymo ir jų indeksavimo tvarkos bei šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarkos“ ir Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus įsakymą Nr. K-493, 2014-11-04 „Dėl mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikiamų VšĮ Respublikinėje Panevėžio ligoninėje tvarkos“. Mokamų paslaugų teikimo tvarka skelbiama viešai ligoninės interneto puslapyje panevezioligonine.lt“, – nurodoma Panevėžio ligoninės atsiųstame atsakyme.

Pirmenybė – pacientams, kuriems skirtos PSDF apmokamos procedūros

Ligoninės komunikacijos atstovės teigimu, per pastaruosius 12 mėnesių nemokamų reabilitacijos paslaugų poreikis ligoninėje iš tiesų išaugo. Tai liudija ir statistika: pirmojo etapo reabilitacijos paslaugų poreikis per metus padidėjo 91,9 proc., ambulatorinės reabilitacijos paslaugų – 37,6 proc., o stacionarinės reabilitacijos paslaugų – 43,6 proc.

Anot V. Karalevičienės, kad ir kaip norėtųsi priimti visus pacientus, personalo ir vietų procedūroms atlikti yra tiek, kiek yra. Taigi, šiuo metu prioritetas teikiamas tiems pacientams, kurių vizitai apmokami iš PSDF.

„Respublikinė Panevėžio ligoninė nuolat siekia maksimalaus efekto ir naudos paciento sveikatai, bet labai išaugus nemokamų asmens sveikatos priežiūros reabilitacijos paslaugų poreikiui ir pacientų srautui <...>, mūsų ligoninė šiuo metu neturi galimybės teikti ir mokamas reabilitacijos paslaugas, kol nepatenkintas nemokamų reabilitacijos paslaugų poreikis, kaip numato LR teisės aktai“, – rašoma Panevėžio ligoninės atsiųstame atsakyme.

Pacientams, norintiems gauti nemokamų reabilitacijos paslaugų, rekomenduojama kreiptis į Panevėžio ligoninės Konsultacijų poliklinikos gydytoją reabilitologą. Vizitui pas jį reikia turėti šeimos gydytojo siuntimą.

VLK: pacientams suteikiama vis daugiau nemokamų procedūrų

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, po pandemijos iš tiesų išaugo ambulatorinės medicininės ir psichosocialinės reabilitacijos suteiktų paslaugų skaičius.

2022 m., palyginti su 2019 m., suteikta 20 proc. daugiau ambulatorinės medicininės ir 22 proc. daugiau psichosocialinės (ambulatorinės ir stacionarinės) reabilitacijos paslaugų. Vis daugiau suteikiama ir pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugų, kurios pradėtos teikti nuo 2021 metų.

2022 m. šių paslaugų suteikta apie 30 proc. daugiau nei 2021 m. Stacionarinių medicininės reabilitacijos paslaugų skaičius taip pat po truputį auga ir beveik pasiekė ikipandeminį lygį. Iš stacionarinės prioritetinės grupės išaugo reabilitacijos paslaugų, suteiktų po endoprotezavimo operacijų, skaičius.

Pasak VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėjos Rimantės Venclovienės, didėjantį reabilitacijos poreikį pirmiausia lėmė tai, kad žmonės palengva grįžo prie atidėtų savo sveikatos klausimų. Tačiau yra ir kitų priežasčių.

„Dėl COVID-19 užsikrėtimo pavojaus žmonės mažiau kreipdavosi į gydytojus. O dabar vėl ieško daugiau pagalbos. Didėjantį suteiktų paslaugų skaičių taip pat lemia ir gydytojų bei pacientų informavimas apie reabilitacijos paslaugas ir tai, kad nuo 2021 m. atsisakyta siuntimų ribojimo, t. y. siunčiančioms įstaigoms nenumatoma sutartinė siuntimų suma“, – kalbėjo VLK atstovė.

Be to, pasak jos, kasmet reabilitacijos paslaugų finansavimas vis didėja.

„2021 m. šiai sričiai buvo skirta 98 mln. eurų, pernai – 114 mln. eurų, o šiais metais – jau 120 mln. eurų. Papildomų lėšų šiemet skiriama didėjančiam pradinės ir ambulatorinės medicininės bei psichosocialinės reabilitacijos paslaugų poreikiui padengti bei pacientų galimybėms gauti reabilitacijos paslaugas arčiau namų užtikrinti. Taip pat šiais metais planuojama apmokėti visas prioritetines stacionarines reabilitacijos paslaugas. Taip siekiama pagerinti šių paslaugų prieinamumą šalies gydymo įstaigose“, – sakė R. Venclovienė.

Siuntimą į procedūras išduoda nebe šeimos gydytojas

Kiekvienoje įstaigoje reabilitacijos paslaugų suteikiama skirtingai, tai iš dalies priklauso ir nuo to, dėl kokių paslaugų įstaiga yra sudariusi sutartį.

VLK duomenimis, 2022 m. suteikta daugiau nei 400 tūkst. PSDF lėšomis kompensuojamų pradinės reabilitacijos paslaugų už beveik 34 mln. eurų.

2022 m. kompensuojamų stacionarinės reabilitacijos (prioritetinės ir neprioritetinės) paslaugų suteikta už beveik 56 mln. eurų (daugiau kaip 900 tūkst. lovadienių), ambulatorinės – už beveik 16 mln. eurų, psichosocialinės – kiek daugiau nei už 1 mln. eurų.

Stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos daugiausiai teikiamos dėl judamojo-atramos aparato pažeidimų, nervų ir kraujotakos sistemų ligų, ambulatorinės – dėl nervų sistemos ligų ir judamojo-atramos aparato pažeidimų.

Pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos metu teikiami reabilitacijos metodai yra kineziterapija, fizioterapija, ergoterapija ir gydomasis masažas, teigiama portalui atsiųstame VLK atsakyme.

Ligonių kasų specialistė paaiškino, jog PSDF lėšomis yra apmokamos ir kitos reabilitacijai priskiriamos paslaugos, pavyzdžiui, psichologo, socialinio darbuotojo, logopedo, ergoterapeuto, kineziterapeuto, dietologo ir gestų kalbos specialisto konsultacijos ir pagalba.

„Taip pat norime pacientams priminti, kad nuo šių metų sausio 1-osios atnaujinus tvarką, medicininės reabilitacijos paslaugas skiria ne šeimos, o fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas. Kiekvienu konkrečiu atveju jis turi įvertinti ne tik paciento ligas ir nustatytas diagnozes, bet ir jo sveikatos būklę, ligos sunkumo laipsnį bei biopsichosocialinių funkcijų sutrikimus ir nuspręsti dėl medicininės reabilitacijos tikslingumo, rūšies ir laiko. Siuntimą fizinės medicinos reabilitacijos gydytojui gali išduoti šeimos ar kitas pacientą gydantis gydytojas“, – priminė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja.

Skaityti visą pranešimą