Paluckas: pusę verslui skirtų elektros kainų kompensavimo lėšų siūlysime skirti NPD didinimui

Prieš 1 metus 83

Seimo Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas nemano, kad išaugusių elektros kainų subsidijavimas yra tinkamiausia pagalbos priemonė verslui. Vietoje to jis siūlo pusę tam numatytų lėšų skirti neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) sulyginimui su minimalia mėnesine alga (MMA).

„Tai, kad mėginama kompensuoti išaugusias energetikos kainas gyventojams per fiksuotą tarifą ir subsidiją yra viena iš teisingų priemonių, bet ji nelabai taikli kalbant apie paramą verslui, kai yra taikomas toks pat mechanizmas, t.y. universali parama kilovatvalandei, nes tikrai ne visi verslai yra imlūs elektros, ar kitiems energijos ištekliams“, – „Delfi“ televizijai trečiadienį teigė G. Paluckas.

Anot G. Palucko, biudžete numatyti 450 mln. eurų kompensacijoms yra per daug dosnu.

„Ši eilutė (biudžete - Elta) yra per didelė ir mes siūlysim ją sumažinti per pusę ir pusę pinigų, apie 250 mln. eurų, skirti NPD sulyginimui su MMA“, – aiškino jis.

Pasak jo, padidinus mažiausiai uždirbančių pajamas, šie turės didesnę pasirinkimo laisvę.

„Jeigu padidinsim mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas per NPD prilyginimą MMA, žmogus gavęs pinigus galės nuspręsti ar jis tikrai nori juos išleisti didelėms energijos išlaidoms ar galbūt įsigyti efektyvesnį elektros prietaisą“, – tikino parlamentaras.

Socialdemokratas pabrėžia, kad pastovus kainos prieaugio kompensavimas neskatina taupumo bei yra socialiai neteisinga pagalbos priemonė.

„Jeigu mes visada kompensuosim kilovatvalandės kainos prieaugį, tuomet (verslams - Elta) taupymo poreikio nėra. Antras dalykas yra ir socialinio teisingumo dėmuo – kuomet yra kompensuojama visiems, net ir tiems, kurie tos elektros netaupė ir netaupys ir naudoja labai plačiai įvairiems savo poreikiams, ne tik baziniams“, – mano G. Paluckas

ELTA primena, kad Vyriausybė siūlo, jog nuo 2023 m. pradžios MMA didėtų iki 840 eurų vietoj dabar esančių 730 eurų. Toks didinimas siektų 110 eurų „ant popieriaus“. Taip pat Seime po pateikimo antradienį pritarta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektui, kuriuo siekiama didinti NPD 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.

Be to, penktadienį Vyriausybės pristatytame pagalbos verslui plane numatyta iš valstybės biudžeto skirti virš 440 mln. eurų elektros kainoms visoms šalies įmonėms sumažinti – jau nuo spalio už kiekvieną suvartotos elektros kilovatvalandę verslas mokės 24 centus, pridėjus pusę rinkos kainos ir šio fiksuoto tarifo skirtumo. Likusią pusę kompensuos valstybė.

Skaityti visą pranešimą