Palangiškiai nerimauja dėl mieste apartamentais parduodamo vienbučio: „labiausiai piktina institucijų abejingumas“

Prieš 1 metus 87

Į LRT GIRDI kreipęsi palangiškiai sunerimę, kad vieno buto gyvenamasis namas parduodamas atskirais apartamentais. Statybos inspektoriai pažeidimų nenustatė. Pasak jų, septyni vonios kambariai dar nereiškia, kad čia bus septyni butai, o pirkėjai tampa tik patalpų su naudojimosi tvarka savininkais.

Į LRT GIRDI kreipęsi palangiškiai nustebo, kaip nedidelis namas virto septyniais parduodamais apartamentais.

„Iškart krito į akis tokia didžiulė mašinų stovėjimo aikštelė su keliais automobiliais nupieštais. Kitas dalykas – padidina 6 kartus vonių skaičių. Aš sakau, palaukite, kas čia bus, čia paskirties namo nekeisite? Ne, ne, nekeisime, čia paprastas remontas“, – pasakojo palangiškė.

Kadangi namas sublokuotas su kaimyniniu namu, keičiant paskirtį tektų veiksmus derinti, prašyti leidimų. Tačiau bendrovės, darančios remontą, atstovai tikino, kad nieko nelegalaus nevyksta. Tokį atsakymą žmonės išgirdo ir iš savivaldybės, esą tai tik remonto darbai. Rugsėjį lange atsirado skelbimas apie parduodamus apartamentus.

„Labiausiai piktina absoliutus savivaldybės ir valstybinių institucijų abejingumas“, – piktinosi moteris.

Gyventojai vėl kreipėsi į savivaldybę. Ši – į Statybos inspekciją. Inspektoriai po patikrinimo nustatė, kad čia – vieno buto gyvenamasis namas.

„Dokumentuose šitas pastatas yra vienbutis namas, o ką sako pardavėjai, manau, kad tai yra klaidinanti reklama pirkėjams. Pastato paskirties pakeitimui reikalingas projektas ir statybą leidžiantis dokumentas“, – sako Vakarų Lietuvos statybos priežiūros departamento vedėja Lilija Misiulienė.

Pastato savininkas nėra kreipęsis į savivaldybę, kad būtų pakeista pastato paskirtis.

„Pirkėjai, kurie susigundys panašiais pasiūlymais, turi žinoti, kad jie tikrai niekada neturės atskiro turtinio vieneto ir niekada negaus tame turtiniame vienete adreso. Dėl tokios nesąžiningos komercinės veiklos savivaldybė inicijuos ir kreipsis tiek į vartotojų teises“, – tvirtino Palangos savivaldybės atstovė Tamara Zaiceva.

Pardavėjai internete parduodamus apartamentus pavadinę butais, raštu atsakė, kad čia parduodamos patalpos. „Ar čia parduodami atskiri butai? Ne, su naudojimosi tvarka. Ar savininkai turės atskirus turtinius vienetus? Ne. Pastato adresas – Ronžės gatvė 7. Butų numeriai suteikti, kad būtų paprasčiau organizuotis darbą ir komunikaciją apie konkrečias patalpas ir kad būtų aišku, kaip žymėti planus. Šio objekto patalpos atitinka buto sąvoką, tačiau neturi atskiro turtinio vieneto, parduodamos pagal įprastą bendro naudojimosi tvarką“, – teigė „Capital Palanga“ Nekilnojamojo turto agentė Kristina Telpokaitė.

Pasak Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidento, įsigijus tokią bendrą nuosavybę, prastesnė gyvenimo kokybė, o apartamentai – tik viliojanti sąvoka pervadinant patalpas.

„Suprantu, kad yra kaimynų nepasitenkinimas ir kaimynų skundai. Aišku, jeigu derinimo procedūra nėra privaloma, tokiu atveju nelabai yra priemonių užkirsti kelią tokiam objektui, ta pati savivaldybė – galbūt tie plėtotojai ateis išsiimti sąlygų infrastruktūros tam tikrai plėtrai ar kitiems klausimams. Ji turi tam tikrų užtvarų, per kuriuos galėtų paklausti, kas gi čia yra daroma“, – pažymėjo asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Didmiesčiuose ir kurortuose tokių objektų – apstu, kai pastatai tampa kelių ar keliasdešimties šeimų daline nuosavybe. Anot Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovo, čia galima apeliuoti tik į pirkėjų sąmoningumą.

Skaityti visą pranešimą