Pakistane per sprogimus policijos nuovadoje žuvo 12 žmonių

Prieš 1 metus 56

Pakistano policijos nuovadoje, pirmadienį kilus gaisrui šaudmenų sandėlyje, žuvo mažiausiai 12 žmonių, daugiausia policininkų, pranešė pareigūnai.

Sprogimai nugriaudėjo specializuotoje kovos su terorizmu policijos nuovadoje Kabale, esančiame Svato slėnyje, šiaurės vakarinėje Chaiber Pachtunchvos provincijoje, kuri ribojasi su Afganistanu.

Incidentas įvyko po virtinės kovotojų išpuolių prieš policiją Pakistane, kurių daugelis buvo susiję su vietiniu Talibano padaliniu, ir iš pradžių sukėlė nuogąstavimų dėl naujo išpuolio.

Tačiau Svato policijos viršininkas teigė, kad sprogimai įvyko dėl trumpojo jungimo rūsyje, kuriame buvo laikomos „granatos ir kiti sprogmenys“.

„Nėra jokių prielaidų, kad tai įvyko dėl išorinio išpuolio ar sprogdintojų mirtininkų“, – žurnalistams sakė vietos policijos viršininkas Shafiullah Gandapuras.

„Sprogimai driokstelėjo policijos nuovados viduje ir pastatas visiškai sugriuvo“, – pridūrė policijos aukštesnio rango pareigūnas Khalidas Sohailis.

„Įvyko du ar trys bombų sprogimai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Chaiber Pachtunchvos provincijos policijos generalinis inspektorius Akhtaras Hayatas Gandapuras, pridūręs, kad „dauguma aukų“ buvo policininkai.

Iš įvykio vietos nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip iš griuvėsių išnešamas kūnas, o tamsoje liepsnoja nedideli gaisrai.

Chaiber Pachtunchvos gelbėjimo tarnybos atstovas Bilalas Faizi sakė, kad 12 žmonių žuvo ir 50 buvo sužeisti.

A. H. Gandapuras naujienų agentūrai AFP pateikė tokį patį žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių.

Taikomasi į policiją

Nuo metų pradžios du išpuoliai prieš dideles policijos bazes buvo siejami su Pakistano Talibanu, vadinamu „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP).

Socialiniame tinkle „Twitter“ ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas pirmadienio sprogimus iš pradžių pavadino „mirtininko išpuoliu“.

„Mūsų policija yra pirmoji gynybos nuo terorizmo linija“, – rašė jis tviteryje.

Vėlai vakare jis tviteryje paskelbė atnaujintą informaciją: „Tiriamas sprogimo pobūdis“.

Sausį sprogdintojas mirtininkas susisprogdino mečetėje, esančioje policijos komplekse Šiaurės Vakarų Pešavare, ir žuvo daugiau kaip 80 pareigūnų, o pastatas sugriuvo ir nuolaužos užgriuvo maldininkus.

Kitą mėnesį penki žmonės žuvo, kai TTP sprogdintojų mirtininkų būrys įsiveržė į policijos teritoriją pietiniame Karačio uostamiestyje ir kelias valandas vyko susišaudymas.

TTP jau seniai taikosi į teisėsaugos pareigūnus, kuriuos kaltina neteisminių egzekucijų vykdymu.

Po to, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę, Pakistane smarkiai padaugėjo išpuolių pasienio su Afganistanu regionuose, o Islamabadas teigia, kad iš Afganistano teritorijos rengiamos atakos.

TTP buvo įkurta 2007 metais, kai Pakistano kovotojai, kovojantys kartu su Talibanu Afganistane, atsiskyrė ir ėmė rengti išpuolius prieš Islamabadą kaip atpildą už paramą JAV invazijai po Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Skaityti visą pranešimą