Pajutus skausmą nebūtina iškart griebtis tablečių: gydytojas išskiria tris vaistus atstosiančius patarimus

Prieš 1 metus 52

Sakoma, kad vyresniame amžiuje skausmas tampa nuolatiniu žmogaus palydovu. Tačiau ar taip yra iš tikrųjų? Santaros klinikų Skausmo medicinos centro vadovas dr. Alfredas Vaitkus sako, kad su ilgai trunkančiu skausmu susiduria maždaug pusė senyvo amžiaus žmonių. Norint jį numalšinti, gydytojo nuomone, kiekvieną sykį griebtis vaistų nebūtina – gydytis galima ir fiziniu aktyvumu, grūdinimusi ir pozityviu nusiteikimu.

Anksčiau buvo labai gajus posakis „jei skauda – kentėk“. Dabar, kaip pastebi Santaros klinikų specialistas, požiūris yra šiek tiek pasikeitęs. Pradėta suvokti, kad nėra reikalo leisti skausmui ženkliai bloginti gyvenimo kokybę – geriau jį nedelsiant malšinti. Priešingu atveju, pasak eksperto, galime susilaukti rimtų pasekmių.

„Sveikimą po operacijos tai gali sutrikdyti, žmogus galbūt negalės pakankamai kvėpuoti dėl to skausmo, jis negalės aktyviai judėti, bus įsitempęs, bus aukštas kraujospūdis“, – jas vardina laidos „Mano pasas meluoja“ pašnekovas.

Deja, kaip pripažįsta dr. Alfredas Vaitkus, visiškai išvengti skausmo – misija neįmanoma. Gydytojo teigimu, trijulė lėtinių skausmų, dažniausiai pasireiškiančių lietuviams, yra nugaros, sąnarių ir galvos skausmai. Tos pačios tendencijos pastebimos ir visame pasaulyje.

Ar šiems skausmams malšinti gydytojas rekomenduotų tik vaistus? Tikrai ne, pabrėžia jis ir aiškina, jog šios priemonės siūlytų griebtis tik tuomet, kai skausmas tampa visiškai nepakeliamas, neleidžia užsiimti darbu ar kita kasdiene veikla.

„Iš tiesų mano požiūris toks: jeigu įmanoma, tikriau geriau apsieiti be vaistų ir medicinos“, – teigia jis.

Santaros klinikų specialistas pastebi, jog pasitaiko atvejų, kuomet žmonės vaistų nuo skausmo net perdozuoja. Dėl to dauguma jų šiuo metu parduodami tik su receptu.

„Neretai tenka susidurti su pacientais, kurie dėl didelio skausmo ir vaistų neefektyvumo naudoja labai dideles vaistų dozes. Tai nereceptiniai vaistai yra parinkti tokie, kurie santykinai saugūs, parinktos dozės ir parduodami kiekiai tokie, kad žmogus taip lengvai savęs nesusižalotų“, – tikina dr. Alfredas Vaitkus.

Gydytojas sako turintis tris patarimus, kurie žmogui gali iš tikrųjų pagelbėti ir be vaistų: tai didesnis fizinis aktyvumas, grūdinimasis ir pozityvus nusiteikimas.

„Rekomenduojama iš tikrųjų fizinis aktyvumas netgi tokio didesnio intensyvumo, kas aktyvina tam tikras organizmo nuskausminančias sistemas: išsiskiria tam tikros aktyvios medžiagos, t.y. natūralūs analgetikai. Dėl to tas kasdienis, netgi dozuotas fizinis aktyvumas, netgi truputį sukaistant, kad širdis truputį suaktyvėtų, labai gelbsti.

(...) Antras patarimas būtų šaltis – šalčio vonios arba oras, grūdinimasis. Tai organizmą veikia panašiai kaip fizinis aktyvumas. Na, ir trečias – geras nusiteikimas, pozityvumas ir tokia veikla, kuri įtraukia. Tai šitie trys dalykai yra geriau nei šiaip tabletės“, – rekomendacijomis dalinasi pašnekovas.

Viso pokalbio klausykitės LRT TELEVIZIJOS laidos „Mano pasas meluoja“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą