Odontologijos vingrybės: sveikatos pažymą mokyklai išduoda, bet už tolesnį vaiko dantų gydymą prašo sumokėti

Prieš 1 metus 115

Valstybinė ligonių kasa (VLK) skelbia, kad vaikų dantų gydymas yra nemokama paslauga, jeigu tik ji teikiama gydymo įstaigoje, kuri yra pasirašiusi su VLK teritoriniu padaliniu sutartį. Visgi kai kuriuos tėvus stebina valstybinės poliklinikos, prašančios už vaikų dantų akmenų valymą sumokėti. Esą burnos higiena kompensuojama tik 13–18 metų vaikams.

Į naujienų portalą LRT.lt kreipėsi skaitytoja Gintarė, nustebinta vienos Vilniaus poliklinikų atsakymo dėl tolesnio jos dukros dantų gydymo. Mergaitei prieš mokslo metus buvo patikrinta burnos sveikata, jos dantukus apžiūrėjusi gydytoja odontologė pažymą išdavė, bet mamą įspėjo, kad ant dukros dantų yra susikaupusių akmenų, kuriuos būtina nuvalyti.

„Net nekilo klausimų, kad reikia tuos akmenukus pašalinti, todėl jau kitą dieną paskambinau į poliklinikos registratūrą užsiregistruoti tolesniam vaiko dantų gydymui. Registratorė susiranda vaiką pagal vardą, pavardę, gimimo metus ir klausia, ar reikia atlikti burnos higieną. Aš ne gydytoja odontologė, nežinau, sakau, kad tikriausiai. Ir girdžiu, kad mano vaikui nėra 13 metų, todėl paslauga bus mokama. Registratorė pradeda tikrinti burnos higienistų tvarkaraščius, sako, kad viena specialistė tik nuo 13 metų vaikus priima, dukrą apžiūrėjusi gydytoja odontologė nežinia, ar priims. Klausau ir savo ausimis netikiu – o neturėtų vaiko dantų gydymas būti kompensuojamas? Registratorė sako, kad dantų gydymas – taip, kompensuojamas, o burnos higiena iki 13 metų – ne. Nusprendžiau aš su registratore nesiginčyti, vaiką užrašiau, bet iki to laiko norėčiau sužinoti, ar tikrai Lietuvoje vaikų dantų akmenys iki 13-ų gyvenimo metų niekam neįdomūs“, – klausė Gintarė.

Supainiojo dvi skirtingas paslaugas?

Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė tikino, kad poliklinikų registratorės greičiausiai painioja du dalykus: vaikų dantų gydymą ir profesionalią burnos higieną.

„Tai yra truputį ne taip, – išgirdusi istoriją komentavo L. Vitkauskienė. – Pirminės odontologinės priežiūros paslaugos apdraustiesiems vaikams nemokamai teikiamos poliklinikose, kuriose jie yra užsiregistravę, arba kitoje gydymo įstaigoje, su kuria VLK teritorinis padalinys yra sudaręs sutartį dėl tokių paslaugų teikimo. Pirminės odontologinės priežiūros paslaugos yra būtinoji medicinos pagalba, dantų ėduonies gydymas, pulpito gydymas, dantų akmenų virš dantenų ir po jomis nuėmimas, įvairių ikivėžinių ligų įtarimas ir kitos ligos. Taip pat šioms ligoms priskiriamos vaikų dantų ėduonies profilaktikos paslaugos. Tai būtų higieninio indekso nustatymas, higieninių įgūdžių įvertinimas, teisingos burnos higienos mokymas, dantų dengimas silantais. Profesionalios burnos higienos paslauga vieną kartą per metus nemokamai teikiama 13–18 metų vaikams“, – vardijo TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Paskutinis punktas, jos tikinimu, greičiausiai ir suklaidino poliklinikos registratorę. Tačiau, anot L. Vitkauskienės, reikėtų žinoti, kad profesionali burnos higiena apima daugiau paslaugų: ne tik dantų akmenų nuvalymą, bet ir dantų paviršiaus poliravimą.

„Tačiau tokia procedūra kaip dantų akmenų virš dantenų ir po jomis nuėmimas yra numatyta tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, nepaisant amžiaus, ir ji yra nemokama. Taip pat ji nėra apribota: procedūra pacientui atliekama tiek kartų per metus, kiek reikia pagal medicinines indikacijas“, – tikino TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Paklausta, ar Gintarė už vaiko dantų akmenų nuvalymą turėtų prašyti nemokamos paslaugos, L. Vitkauskienė nedvejojo: „Taip, žinoma.“

Jeigu burnos higienistė, tvarkydama Gintarės dukros dantis, matytų, kad vaikui būtina atlikti profesionalią burnos higieną, L. Vitkauskienė atkreipė dėmesį, kad tokiu atveju vaiką atlydėjęs vienas iš tėvų su tuo turėtų būti supažindintas iš anksto. Tik gavus raštišką tėvų sutikimą, gali būti atliekama mokama paslauga.

Už vaikų dantų nepriežiūrą Skandinavijos šalyse baudžiami tėvai

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė bei Nacionalinio vėžio instituto Galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus gydytoja odontologė ortopedė Auristida Gerliakienė atkreipė dėmesį, kad ant dantų atsiradę akmenys yra uždegiminis infekcijos šaltinis, galintis sukelti labai rimtų sveikatos sutrikimų. Jeigu akmenys ant dantų kaupiasi ir nėra nuvalomi, tai gali sukelti lėtinį dantenų uždegimą.

„Minkštosios dantų apnašos jau po 12 dienų virsta kietomis – dantų akmenimis – ir jų nusivalyti fiziškai žmogus nebegali. Jeigu nesikreipiama į odontologus ir problema ignoruojama, burnoje esančios bakterijos per atvirus audinių kapiliarus patenka į visą žmogaus organizmą. Tai yra labai didelė problema. Buvo atlikta daug mokslinių tyrimų, kurie įrodė, kad lėtinis dantenų uždegimas gali lemti širdies ir kraujagyslių ligas, II tipo cukrinio diabeto atsiradimą. Taip pat nustatyta, kad bakterija Porphyromonas gingivalis gali būti viena iš Alzheimerio ligos priežasčių. Su lėtiniu dantenų uždegimu susijusios ir inkstų ligos, burnos ertmės patologija gali būti ir viena iš ankstyvo gimdymo priežasčių“, – vardijo A. Gerliakienė.

Kartu ji pažymėjo, kad dantų ligos yra išvengiamos, jeigu tik jos nėra nulemtos genetinių veiksnių. Tam užtenka suformuoti nuo mažumės teisingus higienos įgūdžius ir pasirinkti tinkamą dantų pastą, kuri puikiai nuvalo apnašas ir nedirgina dantenų. Lietuvoje požiūris į vaikų dantų būklę A. Gerliakienę nemaloniai stebina.

„Jeigu Skandinavijos šalyse kam nors pasakytum, kad tūkstančiai eurų yra skiriami ne vaikų dantų priežiūrai ir gydymui, o jų protezavimui, kaip yra Lietuvoje, – jie pasukiotų pirštą prie smilkinio. Kodėl? Nes ten, jeigu vaiko burnos būklė tokia, kad reikia dantų kanalų gydymo, jau vadinama vaikų nepriežiūra ir apie tai vaiko odontologas praneša vaiko teisių apsaugos tarnybai. Ten vaiko dantų nepriežiūra prilyginama smurtui prieš vaikus. Pas mus gi valstybė už tai tėveliams dar ir sumoka – kompensuoja vaiko dantų protezavimą. Lietuvos odontologų rūmai jau kokius trejus metus apie tai garsiai kalba – niekas mūsų negirdi“, – apmaudo neslėpė gydytoja odontologė ortopedė.

Skaityti visą pranešimą