NVSC: sergamumas gripu nedidėja, nuo šios infekcijos mirė dar vienas žmogus

Prieš 1 metus 78

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis išliko panašus kaip ir praėjusią savaitę. Nors sergančiųjų nedaugėja, vis dėlto išvengti mirčių nepavyko: nuo gripo praėjusią savaitę mirė dar vienas pacientas, priklausęs 50-59 m. amžiaus grupei. Iš viso nuo gripo šį sezoną mirė 13 žmonių, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai. 

NVSC duomenimis, sausio 23–29 d. bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis siekė 749,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų, o sausio 16–22 d. – 762,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Gripo atvejų užregistruota mažiau, o COVID-19 ligos ir ŪVKTI atvejų skaičius pakito nedaug.

Praėjusią savaitę mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis buvo Utenos apskrityje, didžiausias vis dar išliko Kauno apskrityje. Tris savaites iš eilės nė vienoje Lietuvos savivaldybėje nebuvo viršytas epideminis sergamumo lygis, t. y. 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

Sausio 23–29 d. didžiausi sergamumo rodikliai buvo užfiksuoti: Ukmergės r. –1160,54 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Neringoje – 1136,05 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Visagine – 1044,16 atvejo 100 tūkst. gyventojų, rašoma pranešime.

Nuo gripo miręs pacientas nebuvo pasiskiepijęs

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 36 pacientai, iš kurių daugiausia – vaikai (28 asmenys) iki 17 m. amžiaus.

Sausio 23–29 d. buvo užregistruotas ir vienas mirties nuo gripo atvejis. Mirusysis priklausė 50–59 m. amžiaus grupei, jis nebuvo pasiskiepijęs nuo sezoninio gripo, gretutinių ligų neturėjo. Lietuvoje šį gripo sezoną iš viso užregistruota 13 mirties nuo gripo atvejų.

Vyrauja A tipo gripas

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, trečiąją šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 445 ėminiai, iš kurių daugiausia buvo aptiktas A tipo gripo virusas: jis rastas 24-iuose ėminiuose. B tipo gripo virusas rastas 3-uose ėminiuose, o respiracinis sincitinis virusas (RSV) – 21-ame ėminyje.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje taip pat šį sezoną vyrauja A tipo gripas. Iš praėjusią savaitę paimto 64 201 mėginio 7 438 buvo teigiami; A tipo gripas sudarė 79 proc., B tipo – 21 proc.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad gripo sezonas dar tik įpusėjo, todėl rekomenduojama ir toliau kruopščiai laikytis rankų higienos taisyklių, taip pat nuolat vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo – prisidengti burną ir nosį vienkartine servetėle, o pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Skaityti visą pranešimą