NVO: Irane per susidorojimą su protestuotojais žuvo mažiausiai 31 žmogus

Prieš 1 metus 83

Mažiausiai 31 civilis žuvo per Irano saugumo pajėgų susidorojimą su protestais, kilusiais dėl Mahsos Amini mirties, kai ją suėmė moralės policija, ketvirtadienį pranešė Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija.

„Irano žmonės išėjo į gatves kovoti už savo pagrindines teises ir žmogaus orumą (...) o vyriausybė į jų taikų protestą atsako kulkomis“, – sakoma Irano žmogaus teisių (IHR) organizacijos vadovo Mahmoodo Amiry-Moghaddamo pareiškime, jame skelbiamas žuvusiųjų skaičius po šešias dienas trukusių protestų.

IHR teigia patvirtinusi, kad protestai vyksta daugiau nei 30-yje miestų ir kitų gyvenamųjų centrų, pranešime sakoma, kad protestuotojų ir pilietinės visuomenės aktyvistų „masiniai areštai“ kelia nerimą. Protestai kilo savaitgalį šiaurinėje Kurdistano provincijoje, iš kur kilusi M. Amini, bet dabar išplito visoje šalyje.

IHR nurodė, kad 11 žmonių žuvo trečiadienio vakarą Amolo mieste šiaurinėje Mazandarano provincijoje prie Kaspijos jūros, šeši - Babolyje toje pačioje provincijoje. Pirmą kartą per protestą žmogus žuvo ir džiausiame šiaurės rytų Tebrizo mieste, pranešė IHR. „Tarptautinės bendruomenės reiškiamo pasmerkimo ir susirūpinimo nebepakanka“, – sakė M. Amiry-Moghaddamas.

Anksčiau kurdų teisių grupė „Hengaw“ pranešė, kad Kurdistano provincijoje ir kituose kurdų gyvenamuose rajonuose Irano šiaurėje žuvo 15 žmonių, aštuoni jų – trečiadienio vakarą.

Skaityti visą pranešimą