„Nuspėjama ir stabili elektros gamyba“ – atominės elektrinės gelbėja Europą nuo energijos stygiaus

Prieš 1 metus 91

Suomijos Olkiluoto atominės elektrinės 3 reaktorius, kurio paleidimas atidėtas 12 metų, pradėjo tiekti energiją šalies elektros tinklui. Pradėjęs veikti visu pajėgumu, šis reaktorius bus galingiausias Europoje ir trečias pagal galingumą pasaulyje. Tuo metu būsima Švedijos Vyriausybė skelbia planus statyti naujus atominius reaktorius, kad patenkintų augantį elektros poreikį. Vokietijos Vyriausybė svarsto pratęsti dviejų veikiančių atominių elektrinių veiklą. Jas buvo planuota uždaryti iki metų pabaigos.

Olkiluoto elektrinės turbinų salėje jausitės lyg saunoje. Iš reaktoriaus kylantis beveik 300 laipsnių garas suka daugiau nei 60 metrų turbiną.

Trečiojo elektrinės bloko istorija sudėtinga – jis turėjo pradėti veikti dar prieš trylika metų, bet vėlavo jį stačiusios Prancūzijos ir Vokietijos bendrovės darbai. Kilo ginčų dėl netesybų ir projektų koregavimo, kol galop pernai prieš Kalėdas blokas pradėjo veikti, bet neilgai. Praėjus keliems mėnesiams turbinos garo šildytuve rasta pašalinių medžiagų, teko uždaryti, remontas truko tris mėnesius.

Vis dėlto baigiantis rugsėjui trečiasis blokas pirmą sykį parodė visą galią – tūkstantį 600 megavatų. Tą dieną, Olkiluoto elektrinė pateikė 40 procentų Suomijoje gaminamos elektros.

„Tai didelis kiekis ir tai yra nuolatinė, nuspėjama ir stabili elektros gamyba, užtikrinama branduolinės energetikos. Olkiluoto elektrinės trečio bloko dalis sudarys 14 procentų energijos“, – teigia Olkiluoto elektrinės komunikacijos vadovė Johanna Aho.

Dar nebaigti visi bandymai, elektros gamyba bus kelioms dienoms stabdoma, kol gruodį blokas pradės veikti įprastai.

„Dar liko viso galingumo bandymų, blokas bus trumpam išjungiamas arba didinamas galingumas. Iš viso dar reikia dešimties bandymų“, – nurodo J. Aho.

Visu pajėgumu pradedantis veikti galingiausias Europoje reaktorius atitinka visuomenės nuotaikas. Pastaraisiais metais suomiai gerokai palankiau vertina atomines elektrines. Gegužę atlikta nuomonių apklausa parodė, kad 60 procentų šalies gyventojų palaiko atominę energetiką, Tai didelis rodiklis, lemiamas ne tik Rusijos energetinio karo prieš Europą, bet ir noro neteršti gamtos.

„Galima sakyti, kad trečiasis Olkiluoto blokas yra didžiausias Suomijos kovos su klimato kaita projektas“, – tvirtina J. Aho.

Tačiau daugiau branduolinių reaktorių projektų neplanuojama. Gegužę dėl karo prieš Ukrainą buvo nutrauktas Suomijos branduolinės energetikos įmonės ir Rusijos „Rosatom“ projektas.

Gerokai daugiau negu pusę elektros energijos Suomijoje pagamina vandens, vėjo, saulės ar biomase kūrenamos jėgainės. Iškastinį kurą ir durpes naudoja mažiau nei 10 procentų elektrinių.

Vokietijos Vyriausybė taip pat planuoja, kad atominės elektrinės gelbės sudėtingą žiemą. Nutarta iki balandžio atidėti dviejų atominių elektrinių – Bavarijoje ir netoli Štutgarto – uždarymą.

„Įstatymas turi užtikrinti, kad šios dvi elektrinės galės dirbti po numatyto uždarymo termino kitų metų sausį, vasarį, kovą iki balandžio vidurio“, – pareiškė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas.

Bet netikėtai kilo kliūčių. Viena iš koalicijos partnerės Žaliųjų partijos lyderių Ricarda Lang pasipriešino įstatymui, kuris leistų pirkti naujų kuro strypų elektrinėms. Savaitraščiui „Der Spiegel“ ji sakė esą tai būtų ilgalaikės investicijos į atominę energetiką, būtų peržengta Žaliųjų „raudonoji linija“. Bet derybos tęsiamos.

Skaityti visą pranešimą