Nuo oro uosto iki prabangiausių viešbučių – besiruošiant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, galvos skausmą kelia logistika

Prieš 1 metus 74

Vilniaus valdžia perspėja – liepos 11-12 dienomis, kai vyks NATO viršūnių susitikimas, miestiečiams kils nepatogumų. Bus ribojamas eismas, keisis kai kurių autobusų maršrutai, bus teikiama mažiau planinių sveikatos paslaugų. Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad skubi pagalba bus teikiama be trikdžių.

Prie Vilniaus universitetinės ligoninės greitoji pagalba keičia viena kitą. Vasarą, per NATO viršūnių susitikimą, nemaža dalis šių automobilių budės įvairiose vietose.

„Yra duota užduotis greitajai medicininei pagalbai – turės būti budėjimas nuo Kauno iki Vilniaus tam tikram perimetre, budės, kur vyks renginiai“, – tikina Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Kanclerė sako, kad dėl to liepos 11–12 dienomis skubi pagalba vis vien bus teikiama kaip įprasta.

Vis dėlto planinių paslaugų universitetinėje ligoninėje ir santarose bus teikiama mažiau.

„Priežastis yra ta, kad Vilniuje bus labai daug svečių, vertinama rizika, kad gali sutrikti sveikata didesniam dalyvių skaičiui“, – įspėja J. Grebenkovienė.

Judėjimas po Vilnių irgi bus sudėtingas. Viešasis transportas, o greičiausiai ir visi kiti automobiliai, negalės judėti senamiestyje ir aplink parodų rūmus „Litexpo“, kur ir vyks susitikimas.

„Viešasis transportas tikrai kursuos ir, jei žmonėms reikės keliauti, mes ir rekomenduosim pirmiausia viešąjį transportą rinktis, tik natūralu – dalis maršrutų bus pakeisti ir pritaikyti pagal NATO susitikimo poreikius“, – nurodo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Pasak A. Bužinsko, atvykstant ir išvykstant delegacijoms, dalis eismo apskritai bus stabdoma. Todėl rinktis viešąjį transportą bus geriau nei nuosavą automobilį.

Kur tiksliai važinės ir kur gyvens įvairių delegacijų nariai – neatskleidžiama, tačiau svečiai, tikėtina, rinksis geriausius viešbučius.

„Be abejo, delegacijos gyvens aukštos klasės viešbučiuose, yra 4, 5 ir 3 [žvaigždučių] naujų, gerų viešbučių, bet bus užimti, matyt, visi pakraščiai, nes bus ir svečių, delegacijų atstovų, žurnalistų daug. Manau, ir kiti miestai aplinkiniai priims delegacijas, svečius“, – vertina Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Šiuo metu barai dar tik ruošiasi šiltojo sezono darbams, bet jau svarsto ir darbus per NATO susitikimą, kuris vyks antradienį–trečiadienį.

„Vidury savaitės mes paprastai dirbam iki vidurnakčio, iki 1-2 nakties, bet jei bus poreikis, dirbsim ir iki 5 ryto, priklausomai koks bus srautas“, – teigia Naktinės ekonomikos asociacijos „Nakta“ prezidentas Raimundas Pranka.

Nors verslininkai džiaugiasi būsimais užsakymais, gali kilti ir iššūkių, nes dauguma barų, restoranų ir viešbučių – būtent senamiestyje.

„Pirmi klausimai yra logistika – kaip mums apsirūpinti prekėmis, produktais. Antras dalykas – renginiai, kur iš anksto suplanuota, kiti tam susitikimui ruošia renginius. Žiūrėsim“, – sako R. Pranka.

„Derinsim tiekėjams tarpus, kada galėtų aprūpinti maistu. Svečių bus daug, norisi, kad maistas būtų šviežias, geras ir kad restoranai lūžtų nuo žmonių, o darbuotojai turės nepatogumą eiti pėsčiomis“, – priduria E. Šiškauskienė.

Pagrindinis patarimas vilniečiams – jei įmanoma per NATO viršūnių susitikimą nekeliauti į senamiestį ar apskritai išvykti iš miesto.

„Jei yra galimybė – rinktis dirbti iš namų. Rekomenduojame, jei yra galimybė – išsinuomoti sodybą ir nuspręsti pratęsti ilgajį savaitgalį po liepos 6 – irgi rekomenduojame“, – siūlo A. Bužinskas.

Visgi išvykti geriausia ne lėktuvu – liepos 11–12 dienomis Vilnius taps neskraidymo zona, bus draudžiami visi skrydžiai. Oro uostas skaičiuoja, kad tai paveiks apie 100 skrydžių.

Skaityti visą pranešimą